Головна » Духовна криниця » МАЄМО ЧУДОВУ КНИЖКУ ПРО ПАМ'ЯТКИ БОГОРОДЧАНЩИНИ
14:54
МАЄМО ЧУДОВУ КНИЖКУ ПРО ПАМ'ЯТКИ БОГОРОДЧАНЩИНИ
фото МАЄМО ЧУДОВУ КНИЖКУ ПРО ПАМ'ЯТКИ БОГОРОДЧАНЩИНИ

30 січня в читальному залі Богородчанської центральної бібліотеки презентували колективне видання «Звід пам'яток історії і культури Івано-Франківської області. Богородчанський район». Книга створена науково-редакційннм відділом при управлінні культури і туризму ОДА у процесі підготовки окремого тому загально-державного видання «Звід пам'яток історії України. Івано-Франківська область».
До авторського колективу згаданої вище праці увійшли його керівник Зеновій Федунків, заступник керівника Ростислав Гандзюк, а також дослідники історії Богородчанського району - науковці, письменники, краєзнавці Володимир Грабовецький, Петро Арсенич, Галина Максимців, Ольга Максимонько, Оксана Липай, Людмила Чернявська, Богдан Тихий, Володимир Баран, Людмила Яковина, Богдан Гаврилів, Ярослав Микитин, Мирослава Олійник, Микола Дмитрів, Василь Мороз та інші.
На зустріч з авторами статей книги прийшли активні читачі бібліотеки, представники районного товариства «Просвіта» та інтелігенції краю.
Керівник авторського колективу Зеновій Федунків розповів учасникам презентації про історію створення «Зводу. ..», про копітку працю всіх, хто був залучений до творчого процесу, наголосивши на ідеї, за його визначенням, колосального проекту: показати світу культурну спадщину області. «Сьогодення поставило нові завдання у питаннях дослідження та збереження пам'яток минулих століть, а саме: створення загальнодержавного реєстру, паспортизації, опису й фотофіксації пам'яток археології, архітектури, історії та мистецтва. Значення цієї роботи важко переоцінити, адже увічнені нашими предками в камені чи дереві люди і події є матеріалізованою частинкою нашої історії, яка забезпечує нерозривний зв'язок між поколіннями пращурів і нащадків»,- так окреслена у вступному слові до книги мета її написання та значення, до яких привернув увагу присутніх Зеновій Федунків. Він коротко зупинився на структурі «Зводу...», підкресливши, що в книзі представлено 35 населених пунктів району, яким присвячено окремі розділи. Його думки продовжили автори статей Ростислав Гандзюк, Михайло Головатий.
В обговоренні взяли участь жителі Богородчанщини, які під час підготовки книги до випуску розповідали науковцям про вагомі об'єкти культурної спадщини наших сіл і селищ: вчитель Богрівської школи Марія Матищак, директор Саджавської школи Василь Мороз, директор Монастирчанської школи Василь Свідрак, вчитель Богородчанської школи №1 Ольга Пархуць, директор Xмелівської школи Василь Бабій, головний спеціаліст відділу культури і туризму РДА Наталія Помазан. Вони відзначили актуальність матеріалів, що знайшли висвітлення у книзі, ґрунтовність викладу тем, їх широкий діапазон.
Не переповідаючи змісту книги, скажемо, що вона є зразком того, як слід методологічно правильно, об'єктивно підходити до аналізу історії краю. Завдяки науковому фактажу, чіткості й логічності викладу матеріалу, напрацювань і висновків авторів статей видання стало помітним вкладом у дослідження минувшини і сьогодення Богородчанщини.
Органічним доповненням до «Зводу...» є більше 150 чорнобілих і кольорових фотографій архітектурних пам'яток і відомих суспільно-політичних діячів, творчих особистостей, представників духовенства - вихідців з району.
Додає вагомості виданню й перелік використаних першоджерел. Все це робить «Звід...» доступним, сприйнятним будь-якому читачеві. Отже, книга буде однаково корисною і учням, і студентам і вчителям, і туристам, і громадянам, яких просто цікавить історія рідного краю.
Віримо, що видання знайде своїх прихильників, розширить коло тих краян, які загоряться бажанням зайнятися краєзнавчою роботою, спрямують її на збереження і розвиток української етнокультурної самобутності.
Тож щиро дякуємо творчому колективу, який подарував району унікальну книгу, вкрай необхідну молодому поколінню, яке визначатиме національні пріоритети.

Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 1495 | Додав: admin | Теги: історія, пам'ятки культури | Рейтинг: 4.8/19