Головна » Події » МИСТЕЦТВО РІДНОГО КРАЮ
11:46
МИСТЕЦТВО РІДНОГО КРАЮ
фото МИСТЕЦТВО РІДНОГО КРАЮ
Незабутня подія відбулася на другий день прекрасного свята Святої Трійці: в районному Палаці культури проходив творчий звіт Богородчан у рамках культурно-мистецької акції «Мистецтво одного села".
Всі, хто побував на творчому святі у районному Палаці культури, збагатили свої серця доброчинністю, любов'ю, теплом, вибудували у своїх душах маленький храм і поселили в ньому дзвінку пісню, запальний танець, колоритну вишивку.
Вже у фойє вабила зір виставка робіт народних умільців. Відразу впадали у вічі незвичні своєю новизною картини, мальовані на полотні, і текстильні подушки Світлани Гусак-Балух, яка захоплюється ще й живописом і графікою, моделюванням одягу, книжковою ілюстрацією. Зокрема, „Весняна книжка", яка містить добірку творів сучасних українських письменників про християнські свята весняного циклу, ілюстрована Світланою. А загалом сім'я Гусаків займається дизайном та декоруванням інтер'єрів. Кожен виконує у цьому процесі свою ділянку роботи: Людмила, мама Світлани, розробляє інтер'єр приміщення, авторські меблі, елементи художньої ковки, текстиль, вітражі, а пан Ярослав, батько, втілює розробки та ідеї дружини на практиці, виготовляючи, крім того, авторські каміни.
Дивовижні картини з природного матеріалу представила родина Федюків. Аж не віриться, що вони зіткані з маку, зерняток соняшника і гарбуза, пшениці. Обидві доньки Євгена та Ольги - творчі особистості. Якщо у Любиних руках „оживають" зерна, крупи, з яких дівчина творить художні образи, то Марія займається живописом та „пише" графічні полотна. Була у дівчат вже й персональна виставка в Івано-Франківську.
У картинах молодого художника Мар'яна Кочкодана переважає тематика пейзажів. Хлопець любить працювати і у портретному жанрі, малює ікони, пише вірші, мріє колись розписувати церкви.
Прекрасні картини представив глядачам Ігор Павлюк, лікар Богородчанської ЦРЛ. Його роботи яскраво насичені, гема кольорів і почуттів з'являється у вигляді буйного лісу чи бурхливої ріки. Художник віддає перевагу пейзажним картинам.
Прикрасили виставку роботи художниці Ольги Андрусів. Чарівні гербери, грізний тигр, мальовничі краєвиди... Її картини вразили високою майстерністю, тонким відчуттям навколишнього світу.
Окремої уваги і захоплення викликали стенди з вишитими роботами богородчанських майстринь. Умілими руками творять справжні дива сестри Таня Струтинська і Віта Павлюк.
Розквітають узори, на білосніжному полотні і під руками віртуозного скрипаля Ольги Карабінович, яка любить вишивати, в'язати гачком, спицями, виготовляти макраме.
Вразило вишиття Антоніни Петрунько, у якої на полотні червоними і чорними ниткам її зіткано саме життя, а неповторними вишитими фантазіями майстрині любуються в Америці, Канаді, Німеччині, Росії.
Усім серцем відчуває навколишню красу й відтворює її в унікальних узорах Галина Сабат. Багато своїх робіт майстриня подарувала церквам у Богородчанах і Горохолині. За тридцять років її руками вишито понад триста рушників, чимало серветок, доріжок.
Не залишились без належної уваги і прекрасні роботи Мирослави Гоголь і Галини Канюк, які стали свідченням того, що жіночі руки можуть творити на полоти і справжнє диво.
Сподобалися всім в'язані речі Ганни Мельниченко. Зараз пані Ганна на заслуженому відпочинку, а раніше більше як 40 років пропрацювала бібліотекарем.
Талановита сім'я Урсуляків змусила надовго затриматись біля свого виставкового стенду найзавзятіших модниць району, які б не відмовилися мати у своєму гардеробі бодай одну річ, створену руками дизайнерів. Мама Оксана, швея, втілює в життя ідеї своїх дітей - модельєрів Наталії та Олександра. У цій творчій співпраці народжуються колекції жіночого одягу з національним колоритом, які вони гідно представляли на різноманітних конкурсах. Приємним є і той факт, що зразки робіт дизайнерів нещодавно були представлені на міжнародному ярмарку в Росії.
Цікаву фотовиставку під символічною назвою «Неповторна мить» показав Ярослав Макар - великий любитель природи і мандрівок, фотомайстер, палко закоханий у красу рідного краю.
Мабуть, найбільше дітей скупчилося на виставці біля кулінарних творінь Любові Величківської і Тетяни Говдяк. Особливо їм були до вподоби ласощі у формі машинки, ведмедика, підкови. Дорослі з великим задоволенням оглядали весільні триповерхові торти, рум'яні короваї і калачі.
Акція „Мистецтво Богородчан" продовжилася концертною програмою, показом відеофільму про наше славне селище, його історію і здобутки, про талановитий богородчанський рід, нащадки якого прославили і прославляють його не тільки на рідній землі, але й далеко за її межами.
Талановитий музикант, самобутній майстер із виготовлення музичних інструментів Іван Григорович Дутчак ще маленьким вслухався у чарівну музику сільської весільної капели, де особливо йому подобалися звуки дзвінкоголосих цимбалів. Навчаючись у музичному училищі, Іван майструє свої перші цимбали. А сьогодні на його інструментах грають і в Києві, і в Англії, і в Канаді.
Гордиться богородчанська земля ще одним своїм мешканцем - триразовим лауреатом Всеукраїнських конкурсів скрипкових майстрів, дипломантом II Міжнародного конкурсу імені Чайковського – неперевершеним скрипковим майстром Петром Кузьмичем Костюком, який вміє працювати з деревиною, має музичний слух, знає нотну грамоту, володіє грою на музичних інструментах, користується основами фізики, хімії, акустики.
Знання і досвід попередників – майстрів-червонодеревників – вилилися у теперішніх роботах Володимира Мазура. У них живе старовина. Меблі виготовляються вручну. Вироби мають свою неповторність - ви не знайдете двох однакових речей. Вони завжди оздоблені цікавими орнаментами, які знаходить майстер у різних місцях - на природі, старовинних будівлях, стародавніх меблях.
Богородчанська центральна районна бібліотека представила любителів слова, які створили мистецьку сім'ю - літературне об'єднання.
Іванна Дебера пише для дітей казки, оповідання, вірші, колискові. У 2008 році вийшла її книга „Моє життя - у Бозі, дітях і красі", у 2009 - «Чарівні сходинки Богданки й Даринки». Готується до друку третя.
Василя Бабія, безсумнівно, знають усі. Його повісті, оповідання, гуморески друкували чимало українських і закордонних видань. Він - лауреат районної премії ім. Яцківа, обласних премій В. Стефаника, М. Підгірянки. І. Вагилевича, Всеукраїнської премії Олекси Гірника.
Вірші Оксани Вербовської пронизані любов'ю, ніжністю, світяться добром. У них – віра надія, любов до Бога до Пресвятої Діви Марії, до рідної землі.
У творчому доробку Василя Григорука збірки поезій «А любов не згасне", «В снах моїх", «Вернулась молодість моя". Багато його віршів покладено на музику.
Знайомий читачам і Іван Гаврилко. Писати вірші він розпочав давно і, як жартома каже, написав уже цілий поетичний мішок.
Погодьтеся, люди, які присвячують своє життя творчості, мистецтву, завжди випромінюють особливе світло. Свідченням цього стала і концертна програма, яку із захопленням слухав переповнений зал районного Палацу культури. З особливим хвилюванням сприймався і виступ хору греко-католицької церкви імені Івана Богослова; хвилююче звучала у залі забута пісня у виконанні колишньої вчительки Ольги Середюк «Чи чули ви, люди-браття, як боролось Прикарпаття".
Калейдоскоп ритмів і тем концертної програми міг задовольнити найвибагливішого глядача. Справжню латиноамериканську експресію дарували присутнім вихованці клубу бального танцю «Фантазія», потішили сценічними танцювальними композиціями учасники «Фієсти». Шевченкову «Вітер з гаєм розмовляє» виконав вокальний колектив державних службовців. Теплими оплесками сприйняв зал виступ тріо з Богородчанської ЛВУМГ – Інни Вялової, Марії Федоришин, Лесі Богровецької. Приємно здивував Ігор Івасів з Богородчанського виробничого управління підземного зберігання газу, який виконав пісню «Я – України син». Неперевершеними були солісти Володимир Канюк, Світлана Весна, Анна Вялова, Софія Михащук, Христина Кривцун. Вразили своєю майстерністю і віртуозністю ансамбль скрипалів Богородчанської музичної школи (керівник Ольга Карабінович), народний аматорський оркестр «Візерунок" районного Палацу культури, хор „Карпатські джерела"(керівник Володимир Канюк), оркестр народних інструментів (керівник Анжела Михащук), зразковий дитячий ансамбль «Підгір'янка"(керівник Марія Пастух).
Всім організаторам і учасникам акції «Мистецтво Богородчан» побажала творчого зростання, духовного збагачення, нових мистецьких висот голова районної державної адміністрації Лілія Концур. Подякував землякам за плідну й корисну справу селищний голова Богдан Клебан. Зі словами благословення виступили отці Іван Мачкодера і Михайло Момот.
Всі зображення до публікації МИСТЕЦТВО РІДНОГО КРАЮ
Категорія: Події | Переглядів: 3265 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/20