Головна » Події » ВІН БУДИВ ГАЛИЦЬКУ УКРАЇНУ
11:51
ВІН БУДИВ ГАЛИЦЬКУ УКРАЇНУ
фото ВІН БУДИВ ГАЛИЦЬКУ УКРАЇНУ

Постать Антона Могильницького, який жив і творив у нашому районі і 200-ліття якого святкуємо цьогоріч, без сумніву, залишила пам'ятний слід в українській історії та літературі, Третього березня, безпосередньо у день народження письменника, поета, етнографа, священика у читальному залі районної бібліотеки відбувся літературний захід, присвячений його творчості. Увазі присутніх  було запропоновано книжково-ілюстративну виставку на тему "Будитель Галицької України", яка ознайомила присутніх з епохою; в якій жив Антін Могильиицький, з героїчними сторінками в історії Галицької України першої половини XIX століття.
Годину історичної пам'яті "Боян галицької раті" підготували і провели бібліотекарі Марія Пороговська та Марія Сем'янів. Ведучі детально розповіли про нелегкий життєвий шлях Могильницького, детально зупинилися на його літературній спадщині, їхня промова про безсмертя рідного слова вилилася у вірші поета "Рідна мова". Звучав у залі уривок з балади "Русин-вояк" - найдосконалішого художнього твору з усього поетичного доробку автора. В ньому на основі спогадів старого солдата наполеонівських часів Могильницьий передає криваву битву під Леньяном, де героїчно бився галицький загін. Присутні мали можливість почути і декілька уривків із епічного твору "Скит Манявський" у виконанні Галини Магас. У поемі - найвизначнішому творі Антона Могильницького - йдеться про довгі мандри двох ченців Києво-Печерської Лаври, які заснували в Карпатах нову обитель. Автор вводить нас у світ історичного минулого. Жаль, тільки, що усього задуму - подати епічну розповідь про історію скиту в контексті українського середньовіччя - Могильницькому не вдалося реалізувати: поема залишилась незавершеною.
Говорив про Антона Могильницького  літератор Михайло Заводовський, присвятивши йому кілька своїх віршів.
Постать Антона Могильницького була особливо важливою для українського народу. Адже теми та ідеї його творів про рідну мову мужній і свободолюбивий народ, едину і багату країну актуальні і сьогодні. А ми маємо гордитися тим, що він жив і творив у нашому районі.

Всі зображення до публікації ВІН БУДИВ ГАЛИЦЬКУ УКРАЇНУ
Категорія: Події | Переглядів: 1187 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/19