Головна » Духовна криниця » ПОЕЗІЯ - ВСЕОСЯЖНА МОВА СВІТУ
18:03
ПОЕЗІЯ - ВСЕОСЯЖНА МОВА СВІТУ
фото ПОЕЗІЯ - ВСЕОСЯЖНА МОВА СВІТУ

Читальна зала районної бібліотеки 22 березня гостинно відчинила свої двері перед тими, хто шанує українське слово, хто пише і видає друком власні вірші, а також перед тими, хто лише сходить на Парнас і вирішив ознайомити ширше коло, читачів з першими пробами пера. Зустріч творчих людей присвячувалася Всесвітньому дню поезії.
Не без хвилювання сприймалася на зустрічі творчість поетеси із Саджави Марії Гоголь, у поетичному доробку якої є уже три збірки – « Намисто душі», "Дивосад", "Серпанки літа". Її тепла, лагідна, колоритна лірика, здавалося, звучала в унісон з думками і почуттями присутніх у залі.
Богородчанка Надія Порада представила декілька поезій зі своєї збірки "Медовий вальс". Авторська пісня - це також її стихія. І таких пісень у пані Надії назбиралося вже дев'ять, одну з яких слухали всі, затамувавши подих.
Духовна і патріотична лірика переконливо звучала з вуст літератора з Богородчан Володимира Сеньковського. Кожне мовлене ним слово відбивалося у серці патетичним акордом. А духовні вірші з авторської збірки "Христа зустрінь" кликали до праведних шляхів у житті, до вселенської любові, до покаяння перед Богом і вірного Йому служіння.
"Поезія - то світло і сонце. І пишеться вона душею й серцем", - говорила Оксана Вербовська – за фахом вчитель, а за покликанням - поетеса, яка світ сприймає як великий Божий дарунок. До недавнього часу перебуваючи в Америці, пані Оксана була там членом творчого товариства української діаспори в Чикаго, друкувала там свої вірші та публіцистику в українськомовних газетах. Високим її досягненням стала публікація поезій у альманасі «Немеркнуче сяйво зорі». Декілька віршів, у яких сповідується любов, ніжність, добро, та китицю весняних привітань Оксана Вербовська дарувала колегам по перу.
Вірші патріотичної тематики та декілька посвят вчителям і бібліотекарям презентувала Ксенія Данилюк з с. Богрівка, яку краяни більше знають як вчителя української мови і літератури Луквицької школи. Деякі поезії та пісні на слова Ксенії Данилюк знайшли своє місце у альманасі "Словоцвіт". Хоча їх назбиралося вже так багато, що вистачить на декілька збірок. Більше того, паш Ксенія займається пошуковою роботою і є збирачем українського фольклору. Як результат - видрукувані збірки "Ой весела коломийка по горі ходила" (коломийкові мережанки села Богрівка) та "Разом ся згуртуймо і заколядуймо" (колядки і щедрівки).
Широку гаму емоцій додавали молоді творчаки – Надія Кріцак (с. Монастирчани), Вікторія Костишин (с. Глибоке), Леся Сливоцька (с. Кривець), Наталія Данилюк (с. Ннвочин), Мар'яна Квнч (с. Пороги), Марія Зеленько (с. Пороги), а також ті, у кого за плечима немало життєвого досвіду, але вірші почали складати нещодавно - це бібліотекарі Наталія Пулишій (с Космач), Марія Ярич (с. Космач), Марія Котюк (с. Глибівка), Марія Перегінець (с. Пороги). Вперше довірила слухачам свої поетичні твори Ольга Стефінів з с. Міжгір'я.
Неабияка враження справила на всіх найстарша учасниця зустрічі - поважна жителька с. Горохолина Марія Гуцуляк. 1101 вірш назбирала вона у свій поетичний кошик і довела творчій юні, що вік, коли серце палає і горить душа, немає ніякого значення у плані написання віршів. Активна життєва позиція Марії Петрівни захоплювала так, що виникло бажання віднести її до народних поетів-борців за щасливу долю України. Адже більша частина її творів присвячена саме цій темі. Немало у неї й гуморесок про негативні прояви як у діях влади зокрема, так і в суспільстві в цілому.
Зустріч залишила у спогадах щонайприємніші хвилини від почутого, піднесла кожного, хто прийшов до читальної зали, над дріб'язком турбот до спражнього, до красивого, чим завжди і є поезія.

Всі зображення до публікації ПОЕЗІЯ - ВСЕОСЯЖНА МОВА СВІТУ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 2235 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/14