Головна » Події » НАМ ЗАЛИШИТЬСЯ СВЯЩЕННИМ ЗАПОВІТОМ ВІСІМНАДЦЯТОГО РОКУ ЛИСТОПАД
16:30
НАМ ЗАЛИШИТЬСЯ СВЯЩЕННИМ ЗАПОВІТОМ ВІСІМНАДЦЯТОГО РОКУ ЛИСТОПАД
фото НАМ ЗАЛИШИТЬСЯ СВЯЩЕННИМ ЗАПОВІТОМ ВІСІМНАДЦЯТОГО РОКУ ЛИСТОПАД

З нагоди 93-ої річниці утворення ЗУНРу у читальному залі районної бібліотеки відбулася година історичної пам'яті. Про славне героїчне минуле учасників Листопадового Чину, справжній вияв української нації до самостійності розповіли присутнім ведучі заходу бібліотекарі Марія Сем'янів і Марія Пороговська. З привітальним словом до слухачів звернувся перший заступник голови райдержадміністрації Василь Добрянський.
- Складна наша історія. Українці були то ополяченими, то зрусифікованими, - наголосив виступаючий. - Тому, коли ми святкуємо чергову річницю утворення ЗУНРу, повинні вчитися в історії пам'ятати, що ми українці, пам'ятати, що тільки об'єднані зможемо перемогти, і тоді наша держава вистоїть перед усілякими викликами часу.
Не залишив нікого байдужим і емоційно-щирий екскурс в історію ЗУНРу, який переплітався з особистими думками і враженнями, спогадами про життя своїх предків, директора Гутівської школи Олександра Назаревича:
- Абсолютна більшість керівництва тодішньої Західно-Української Народної республіки є вихідцями з нашого краю. Згадаймо Дмитра Вітовського – сотника військового комітету, Теодора Мартинця, поручника із Богородчан, під командою якого здійнявся синьо-жовтий прапор на ратуші у Львові, а також отамана Сеня Горука зі Снятина, полковника Гната Стефаніва з Топорівців та багатьох інших. Я гордий тим, що і мої два діди були січовими стрільцями. Нехай же світлі постаті героїв, старшин і стрільців, які ціною власного життя обороняли свою країну, їхня рішучість і відвага будуть для всіх нас взірцем. 
Огляд літератури "У боротьбі за українську ідею" провела бібліотекар Марія Вірстюк. Підсилювали патріотичний дух зустрічі стрілецькі та повстанські пісні у виконанні Володимира Канюка і чоловічого квартету з Підгір'я.

Категорія: Події | Переглядів: 1001 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/6