Головна » Події » ЗУСТРІЧ ЛІКВІДАТОРІВ АВАРІЇ НА ЧАЕС
14:32
ЗУСТРІЧ ЛІКВІДАТОРІВ АВАРІЇ НА ЧАЕС
фото ЗУСТРІЧ ЛІКВІДАТОРІВ АВАРІЇ НА ЧАЕС
Низький уклін і глибоку шану склали мужнім героям-рятівникам від чорнобильського атомного лижа - всі, хто завітав 14 грудня до читального залу районної бібліотеки на зустріч з ліквідаторами аварії на ЧАЕС. Їх у районі - 107, а загалом статус "чорнобильця" має 151 громадянин.
Щирі слова подяки адресували борцям з атомним монстром заступник голови райдержадміністрації Василь Добрянський, заступник голови районної ради Петро Варшавський, начальник управління праці та соціального захисту населення РДА Володимир Лунів. Також у зібранні взяли участь начальник управління Пенсійного фонду в районі Дмитро Бітківський, завідувач сектора внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю апарату РДА Ігор Семків.
До сумних квітневих подій 1986 року, а також до 14 грудня, коли було завершено будівництво саркофага, повертала присутніх на заході його ведуча Світлана Панько, нагадуючи, що і через 26 років ми всі ще знаходимося під загрозою радіації. Свідченням цього є висока смертність населення через "чорнобильські" хвороби, а особливе занепокоєння викликають проблеми здоров'я маленьких громадян. Хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять вогнеборців, які віддали найдорожче - своє життя, тих, хто помер через опромінення й інші захворювання, викликані радіацією... Хвилюючим був виступ ліквідатора наслідків катастрофи Михайла Циганчука, який 53 доби працював на зруйнованому реакторі. Тоді, як розповів цей надзвичайно мужній чоловік, на шальки терезів були поставлені життя і смерть. Ті, хто вижив, повезли із зони додому великий сум, душевні страждання і фізичні болі. Пан Михайло висловив справедливе зауваження на адресу управління Пенсійного фонду в районі щодо ставлення до ліквідаторів аварії на ЧАЕС, деяких порушень Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", ущемлення конституційних прав цієї категорії населення, яка замість того, щоб жити у спокої й елементарному соціальному забезпеченні, змушена звертатися до судів, добиваючись справедливості. Також він порушив питання неналежного забезпечення чорнобильців медикаментами, санаторно-курортним лікуванням, іншими соціальними пільгами. Держава повинна повернутися лицем до цих людей і віддати їм все, що передбачено діючим Законом, а також - увагу й моральну підтримку.
Представники районної влади вручили окремим ліквідаторам наслідків техногенної катастрофи на ЧАЕС грошові винагороди та Подяки.
Українські пісні патріотичної тематики дарували присутнім юні аматори районної сцени - Юлія Костей та Діана Проць, а також відомий у районі вокальний чоловічий гурт "Діброва" з с. Підгір'я (художній керівник Іван Попадюк, акомпаніатор Василь Дидич). Заради щасливого майбутнього, наголошувала ведуча Світлана Панько, робімо все з високою відповідальністю. А на завершення продекламувала уривок з вірша Лесі Вознюк: "Життя триває. Наче застороги, дрімають заколисані тривоги, та пам'ятають спорожнілі хати, яким буває грізним мирний атом. 1 ти не забувай про це, дитино, та свічку запали за Україну. Загояться землі болючі рани. Вона воскресне, з попелища встане!"
В рамках заходу було влаштовано книжкову виставку "Чорнобиль.Трагедія. Пам'ять".


 
Категорія: Події | Переглядів: 981 | Додав: admin | Теги: ліквідатори аварії на ЧАЕС, Чорнобильська катастрофа | Рейтинг: 5.0/5