Головна » Події » МИРНІ ЗІБРАННЯ - ОЗНАКА ДЕМОКРАТИЧНОГО СУСПІЛЬСТВА
14:01
МИРНІ ЗІБРАННЯ - ОЗНАКА ДЕМОКРАТИЧНОГО СУСПІЛЬСТВА
фото МИРНІ ЗІБРАННЯ - ОЗНАКА ДЕМОКРАТИЧНОГО СУСПІЛЬСТВА

12 лютого в читальному залі відбулося засідання «круглого столу» на тему «Право на мирні зібрання в Богородчанському районі». Організатором заходу виступила громадська організація «Пожежно-спортивне товариство «Грім», а долучилися до його проведення більше двадцяти людей, серед яких – Тарас Парфан, голова спілки об’єднання громадян «Івано-Франківський обласний Центр підтримки трудових мігрантів», Надія Парфан, голова ГО «Наш край», депутат районної ради, Ігор Вінтоняк та Дмитро Струк, сільські голови сіл Раковець та Кричка, представники правоохоронних органів, громадських організацій, молодіжні активісти.
«Круглий стіл» проведений за підтримки «Європейського партнерства заради демократії» (EPD) та громадської мережі «ОПОРА» і проходив як частина масштабного проекту «Сприяння громадського контролю за реформами в Україні в рамках Європейської політики сусідства.
Як зазначив голова громадської організації «Пожежно-спортивного товариства «Грім» Ярослав Свідрак, метою проведення «круглого столу» є інформування населення про мирні зібрання та обговорення деталей підготовки мітингів, зборів, походів і демонстрацій згідно з нормами сучасного законодавства. Це дуже важливо, оскільки мирні зібрання є одним із засобів відстоювання громадянами своїх прав, свобод та інтересів у демократичному суспільстві».
– Для того, щоб провести мирне зібрання, громадським інституціям слід мати на увазі положення статті 39 Конституції України, яка зазначає, що повідомляти про свій намір відповідний орган влади необхідно відіславши рекомендованого листа. Навіть, якщо ви це зробите за годину до проведення заходу, він теж вважатиметься законним, – зауважив Ярослав Свідрак.
На засідання «круглого столу» був запрошений представник громадського партнерства «За мирний протест», працівник Інституту політичної освіти Тарас Случик. За його словами, в Івано-Франківській області зараз позитивна ситуація із мирними зібраннями, ніяких суперечностей або тиску з боку влади не спостерігається. В той же час лідерами за кількістю заборон мирних зібрань минулими роками були Автономна Республіка Крим, Одеська, Дніпропетровська, Луганська, Київська та Харківська області.
У рамках реалізації згаданого вище проекту першого лютого відбулося мирне зібрання у нашому районі. Сьогодні ж триває моніторинг рішень органів місцевого самоврядування на території Богородчанщини на предмет порушень законодавства щодо проведення мирних зібрань громадян.

Категорія: Події | Переглядів: 967 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0