Головна » Події » ДВІСТІ ЛІТ ПІД ЗОРЕЮ ТАРАСА
16:18
ДВІСТІ ЛІТ ПІД ЗОРЕЮ ТАРАСА
фото ДВІСТІ ЛІТ ПІД ЗОРЕЮ ТАРАСА
Найпомітнішою подією в житті району став культурно-мистецький звіт наших аматорів сцени в Івано-Франківську, який відбувався 17 лютого в обласній філармонії. Захід був присвячений 200-літтю з дня народження Великого Кобзаря, тому й мав промовисту назву –"Двісті літ під зорею Тараса”. Добірним зерном сіялося в душі глядачів виболене, святе і чисте поетове слово, оживав з кожним виступом світлий образ нашого великого поета-пророка, українського генія Тараса Шевченка.
Концертна програма подарувала всім присутнім багато позитивних емоцій і глибоке усвідомлення того, що слово Тараса Шевченка — завжди з нами, воно, як і сам поет, -- понад часом. У цей день фойє обласної філармонії, сцена і глядацька зала стали своєрідним острівцем єднання всіх, хто завітав на свято, хто долучився до його проведення задля благородної мети: збереження національного духовного і культурного надбання -- величної творчої спадщини Кобзаря
Чим славний наш район? Про це розповіла виставка творчих робіт народних умільців Богородчанщини, яка розмістилася у фойє і нагадувала велику українську світлицю, уквітчану декоративними тарілками й вишитими рушниками. Серед особливо майстерних і досконалих експонатів були вишиті сорочки і гердани з бісеру неперевершеного майстра з Бабчого Петра Катрича, ікони підгірянки Галини Івасишин, роботи яблуньських вишивальниць матері та доньки Юстини Яремчук і Марії Хомин, вишукані вишиванки Марії Микуляк, картини, виготовлені з насіння творчою сім'єю Ольги та Євгена Федюків з Богородчан. Незабутє враження залишили гобелени, картини та різблені вироби, представлені родиною Гут із Солотвина. Довго затримувалися гості біля пейзажних полотен художників Ярослава Балаша (с.Підгір'я), Ігоря Павлюка (смт. Богородчани), Любомира Мартинюка (смт. Солотвин). Вабили сценічні костюми вмілих дизайнерів одягу Марії Хименець (с.Саджава) та Вікторії Павлюк (смт. Богородчани).
Широко була представлена друкована продукція — професійно виготовлені тематичні плакати, які відображають мистецькі заходи, що відбувалися у районі, фотоальбоми, у яких зафіксовані найсуттєвіші миті культурного життя кожного села.
Окремі підприємства району представили на виставці свою продукцію, яка має великий попит не лише в області, але й у країнах ближнього та далекого зарубіжжя. Зокрема, ТзОВ "Олпол” (директор Ярема Поворозник), дільниця тепличного господарства філії "Агрогаз” НАК "Нафтогаз” (директор Василь Гладун), ТзОВ « Агрофірма «Добробут Прикарпаття» (с. Підгір’я, керівник Ігор Пристай).
Перед святковим концертом присутні одержали спецвипуск газети "Слово народу” і детальніше ознайомилися з розвитком району у різних галузях, його туристичними принадами.
Протягом двох годин невимовно хвилююче мистецьке дійство відбувалося на сцені. Концертна програма була насичена віршами Тараса Шевченка, піснями, хореографічними композиціями. Вічне Кобзареве слово переливалося у чарівні народні та сучасні мелодії. Подія засвідчила велику пошану сучасного покоління до нашого Генія і Світоча, який, за словами Івана Франка, "...став володарем у царстві духа, велетнем у царстві людської культури».
Напрочуд злагоджено звучала пісня Юрія Рибчинського та Олександра Осадчого "Шлях до Тараса”, якою розпочалося свято. Під час її виконання і сцену, і всі проходи у залі заполонили народні аматорські хори - "Карпатські джерела” районного Палацу культури, будинків культури зі Старих Богородчан, Глибокого, Підгір'я, Саджави, колективи Богородчанської ДМШ - хор "Дивоцвіт”, зразковий вокальний ансамбль "Підгірянка”, ансамбль бандуристів, а також аматори народного театру Богородчанського Палацу культури, головним режисером якого є професіонал своєї справи Галина Магас. Виразне читання віршів Кобзаря органічно переливалося у пісню, а символічна атрибутика - дідухи, рушники, гілочки ялини тощо - ще більше доповнювали і без того яскравий виступ. Надзвичайної урочистості й відчуття своєї приналежності до української нації додала пісня на слова Тараса Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий".
Зі щирими словами привітань і побажань творчих злетів, миру, злагоди та любові до присутніх у залі, піднявшись на сцену, звернулися заступник голови ОДА Роман Іваницький, голова РДА Богдан Нагорняк, голова районної ради Михайло Головчук, а також начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак, директор навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Василь Олексюк, начальник відділу культури і туризму РДА Галина Канюк.
Свої благословення на учасників творчого звіту зіслав священик Богородчанської УГКЦ Івана Богослова отець Іван Мачкодера.
Концертна програма подарувала можливість кожному замислитися і поміркувати над тим, що для нас означає прийти на поклін до Тараса. У кожного складається своя думка, але єдиною для всіх є  єднання, до якого закликав своїми творами поет, любов до рідної мови, до українського коріння, що зміцнює нас у вірі й надії.
Зі сцени звучала висока поезія, присвячена саме цим темам. Її майстерно декламували Микола Федоришин, Михайло Олексин, Марія Сем'янів, Галина Магас, Галина Гаврилко, Володимир Мазур, Маріана Ковальчук, Тетяна Бариляк, Світлана Панько, Володимир Дубів, Тетяна Науменко, Олександр Кульчик, Вадим Паславський, Тетяна Трофименко, Василь Ковальчук, Марія Рудик. Кожний їх вихід на сцену нагадував міні-виставу, адже кожне слово народні аматори пропускали через своє серце, домагаючись донести його до глядача.
З величезним успіхом виступали дитячі колективи, які заслуговують найщиріших і найтепліших слів. А це – зразковий ансамбль "Підгірянка” Богородчанської ДМШ (керівник Марія Пастух), хор "Дивоцвіт” БДМШ (керівник Наталія Кривцун), ансамбль бандуристів БДМШ (керівник Неля Слободян), зразковий танцювальний колектив "Бойківчанка” БК с. Старі Богородчани (керівник Надія Пилипів), народний аматорський ансамбль та хореографічна студія "Фієста” (керівник Богдана Макар), ансамбль скрипалів БДМШ (керівник Марія Іванус), зразковий фольклорний колектив "Джерельце” клубу с. Кричка (керівник Юстина Федоришин), оркестр народних інструментів БДМШ (керівник Анжела Михащук).
Хвилини естетичної насолоди подарували глядачам багатоголосі хори "Карпатські джерела” з Богородчан (керівник Володимир Канюк), із Саджави (керівник Петро Середюк), з Глибокого (керівник Володимир Петришин), зі Старих Богородчан (керівник Юрій Яців), з Підгір'я (керівник Іван Попадюк).
Приємне враження справив виступ представників спілки творчої молоді району (керівник Ірина Суслик) – хору талановитих вокалістів, які раніше виступали окремо один від одного. Пісня Олега Самойдюка "Мова єднання” у їхньому виконанні зірвала шквал аплодисментів.
Справжньою родзинкою мистецького дійства були виступи вокальних колективів: народного родинного ансамблю "Вишиванка” Богородчанського РПК (керівник Світлана Весна), народного гурту "Старунці” (с. Старуня, керівник Василь Григорук), народного аматорського ансамблю "Міжгірянка” (смт. Солотвин, керівник Наталія Шебунчак), народного аматорського ансамблю "Горлиця” (с. Саджава, керівник Марія Олексин), народного аматорського фольклорного гурту "Мажор” (смт. Богородчани, керівник Світлана Панько), народного аматорського квартету "Діброва” (с. Підгір'я”, керівник Іван Попадюк), народного аматорського фольклорного гурту "Ми — українці” (смт. Богородчани, керівник Наталія Помазан), народного аматорського вокального ансамблю "Бистриця” (с. Гута, керівник Інна Борух).
Пісенною гордістю району завжди були і залишаються співочі родини. На Шевченківському святі вони представили себе як зведений родинний колектив, що складався із 20-ти сімейних гуртів, у складі яких співають 77 аматорів сцени.
Надзвичайними пісенними подарунками потішили глядачів наші улюбленці - заслужений артист України Ярослав Крайник та солістка Світлана Весна. Їхні джерельно чисті голоси та змістовні пісні лягали на серце цілющим бальзамом.
Море позитивних емоцій викликав у присутніх виступ танцювального колективу на інвалідних візках "Глорія” (керівник Віталій Савчук).
Слід підкреслити, що для того, аби святкове дійство було таким емоційним і видовищним, чимало зусиль доклала художній керівник  районного Палацу культури Світлана Панько. Сценічне і виставкове оформлення забезпечила художник-оформлювач Ольга Андрусів, а звукове оформлення з використанням сучасних технологій належить звукооператору Василю Гургуловичу.
Головним же режисером усього того, що відбувалося на сцені і полонило глядачів, була креативна людина — заслужений працівник культури України, начальник відділу культури і туризму РДА Галина Канюк.
Всі зображення до публікації ДВІСТІ ЛІТ ПІД ЗОРЕЮ ТАРАСА
Категорія: Події | Переглядів: 2100 | Додав: admin | Теги: творчий звіт, поет, Тарас Григорович Шевченко | Рейтинг: 5.0/8