Головна » Духовна криниця » ЛІТЕРАТУРНА ЗУСТРІЧ
11:52
ЛІТЕРАТУРНА ЗУСТРІЧ
фото ЛІТЕРАТУРНА ЗУСТРІЧ
12 червня в читальному залі відбулося чергове засідання «Духовна криниця»: літературна зустріч «Наповнити келих щастям жіночим…» з Марією Вайно.
Галичанка з естонським корінням, чарівна жінка й талановита поетеса, новелістка, кіносценарист і педагог, член Національної спілки письменників України, двічі лауреат Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» (в жанрі кіносценарію та в жанрі роману), лауреат  премій: обласної  ім. В.Стефаника, міської ім. І. Франка в галузі літератури.
Хто знайомий із творчістю цієї ліричної письменниці знають, що лейтмотив її поезії та прози живлющий - «любов понад усе» в усіх її вимірах. Як віртуоз-скрипаль вдало попадає на ніжні струни, народжуючи пісенне диво, так і вдало припасоване її мереживо слів в поетичних образах своєрідно і чітко відтворює світло й тіні цього життєдайного почуття.
Мотив високості почуттів пронизує як вірші, так і прозові твори та кіносценарії. Саме кіносценарій «Чоловік в кредит, або четвертий варіант» Марії Вайно удостоївся лауреата Всеукраїнського конкурсу романів та кіносценаріїв «Коронація слова». А ще «кохається» письменниця в новелістиці, саме в ній відбуваються тонкі психологічні доторки словом.
«То не оповіді, а якісь шматки долі, вирвані, відщеплені, покинуті скалками, вп’ялись в мою душу…І не чуття, а бачиться іноді: якийсь паводок несе мене з ними…»- зізнається вона в своїй міні-передмові до першої прозової збірочки «Паводок». Отой паводок Любові з великої літери розлився на все творче поле Марії Вайно. А де Любов - там, звісно, і зрада і страждання, спокута і спокуса, і знову палка любов. Словом, Марія Вайно переконує свого читача: якщо таки існує отой обітований Рай, то він і є Любов.
На сьогодні Марія Вайно є авторкою низки видань, зокрема збірок поезії "Терпкість" (1992), "Згорток на лавці" ( 2006), новел «Паводок" (1992), «Шкіци на одвірках» (2011), "Станіславські фрески"(2012), поезії і новелістики "Нитка Аріадни", роману в новелах "Теплий двір, або Рапсодія струнного квартету"(2001), збірки вибраного "Жінка з келихом дощу" (2006). Також працює у доволі оригінальному жанрі кіносценарію. З-під її пера вийшли такі тексти, як Чоловік у кредит, або Четвертий варіант"( 2000), "Свекрушина"(2001), «Ти мій син».
Марія Вайно читала свої твори, які не залишили байдужим жодного слухача (про це свідчили щирі посмішки та оплески присутніх на зустрічі).
Також гості світлиці прослухали літературну композицію за мотивами поетичної творчості Марії Вайно «Жінка з келихом вина» у виконанні аматора та керівника народного театру Мар'яни Гутич та Галини Магас.
Ведучі заходу Марія Сем'янів і Василь Говдяк розповіли про життя і творчість гості, а у перерві між літературними читаннями звучали пісні у виконанні Володимира Канюка.
З особливою теплотою і вдячністю висловлювалися про творчість письменниці: Ольга Пархуць, вчитель-філолог, Оксана Вербовська, місцева поетеса; Галина Горбань, заступник директора ОУНБ ім. Івана Франка; Марія Краховська, директор ЦБС.
В рамках заходу була влаштована  книжкова виставка «Словесна тайна Марії Вайно».
На згадку про зустріч письменниця подарувала центральній районній бібліотеці кілька своїх книг.
 
 

 
Всі зображення до публікації ЛІТЕРАТУРНА ЗУСТРІЧ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 1781 | Додав: admin | Теги: Марія Вайно, лауреат Всеукраїнського конкурсу Ко, кіносценарист, новелістка, поетеса | Рейтинг: 5.0/22