Головна » Події » УКРАЇНЕЦЬ ІЗ НЬЮ-ЙОРКУ
10:22
УКРАЇНЕЦЬ ІЗ НЬЮ-ЙОРКУ
фото УКРАЇНЕЦЬ ІЗ НЬЮ-ЙОРКУ
27 червня в читальному залі центральної районної бібліотеки відбулася ювілейна академія "Євген Паранюк: людина, краєзнавець, громадський діяч, меценат"(до 90-річчя від дня народження).
Народився Євген Паранюк 27 червня 1923 року у мальовничому присілку Кусник неподалік сіл Хмелівки, Глибівки і Росільної Богородчанського повіту (тепер Богородчанського району). Зараз живе у Нью-Йорку (США).
Цьому чоловікові випали нелегкі життєві випробування. У рідній Хмелівці був активістом гуртка „Хліборобський вишкіл молоді”, вивчав історичні пам’ятки Галичини, брав участь у художній самодіяльності.
Яке б там не було життя-буття української діаспори, а рідний край наймиліший. У Сполучених Штатах Євген Паранюк познайомився із сином Івана Франка Захарія – Василем, який ділився з нашим земляком спогадами про великого Каменяра. Це допомогло пізніше письменникові і публіцистові Євгенові Паранюку написати кілька статей та видати книжку „Останні роки життя Івана Франка”. Доклався письменник і публіцист до випуску книжок про Хмелівку, Росільну, про їх працьовитих, здібних і талановитих людей. не шкодував і не шкодує ні часу, ні грошей для цієї важливлї справи, бо й далі у душі зберігає любов до рідної землі, до України.  
Його власна книгозбірня поступово перепливає через океан в Україну. Сотні книжок стали дарунками бібліотек, шкіл і вищих навчальних закладів. Євген Паранюк – гордість нашого краю. Звичайна і незвичайна людина. Його діяльність назавжди вписана в літопис історії як її очевидця і творця. Віримо, що його друковані праці ще довго зберігатимуть своє наукове і джерельне значення для всіх, хто небайдужий до свого минулого і цікавиться сучасним.
Про це говорив у своєму виступі письменник, краєзнавець, член спілки письменників України Василь Бабій.
 Бібліотекар-краєзнавець Марія Вірстюк провела огляд літератури «Євген Паранюк живе Україною».
В рамках заходу влаштовано книжкову виставку «Життєпис Євгена Паранюка».
Всі зображення до публікації УКРАЇНЕЦЬ ІЗ НЬЮ-ЙОРКУ
Категорія: Події | Переглядів: 1221 | Додав: admin | Теги: краєзнавець, громадський діяч, Євген Паранюк, меценат | Рейтинг: 5.0/14