Головна » Духовна криниця » ЛІТЕРАТУРНА ЗУСТРІЧ З РОМАНОМ КОВАЛЕМ
15:59
ЛІТЕРАТУРНА ЗУСТРІЧ З РОМАНОМ КОВАЛЕМ
фото ЛІТЕРАТУРНА ЗУСТРІЧ З РОМАНОМ КОВАЛЕМ
14 липня у читальному залі Богородчанської центральної районної бібліотеки відбулась літературна зустріч письменником, краєзнавцем, дослідником історії Визвольної боротьби українського народу першої половини ХХ століття, громадським  діячем, лауреатом літературної премії ім. Михайла Стельмаха Романом Ковалем.
Роман Коваль – член Української Гельсінської спілки, Президент Історичного клубу «Холодний Яр», член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України.
За подвижницьку діяльність в організації героїв Визвольної боротьби українців за свою незалежність у Холодному Яру та інших місцевостях, спорудження їм пам’ятників, відновлення могил, найменування їхніми іменами вулиць, повернення з небуття багатьох історичних постатей Роману Ковалю присуджено премію Фонду Тараса Шевченка «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля »(2013)
За роки незалежності видав понад 30 книг про визвольну боротьбу, а у співавторстві з іншими авторами і однодумцями їх нараховується близько 50. Серед них: «Повернення отаманів Гайдамацького краю» (2001), «Трагедія отамана Волинця» (у співавторстві з Костянтином Завальнюком) (2002), «Багряні жнива Української революції»(2006), «За волю і честь»(2005), «Коли кулі співали. Біографії отаманів Холодного Яру і Чорного лісу»(2006), «Тернистий шлях кубанця Проходи»(2007), «Отаман Зелений», «Таємниця отамана Зеленого», «Отаман Орлик»(2010), «Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею», «Іван Ремболович», «Чорний Ворон: п’ять біографій»(2013) та інші.
Під час зустрічі Роман Коваль представив нові книги історичного клубу «Холодний Яр», а також документальний фільм «Стеком і шаблею» про Михайла Гаврилка, полтавчанина, видатного скульптора, автора першої (і забутої) Шевченкіани, січового стрільця, повстанського отамана.
Книги Романа Коваля відновлюють історичну пам'ять, повертають правду українцям про героїчне минуле, розповідають про те, як жили і вмирали за незалежність України герої без почестей і відзнак. Вони змушують кожного українця задуматися над вітчизняною історією, вслухатись в слова спогадів, збагнути та усвідомити свій історичний обов’язок перед рідним народом.
Сьогодні з попелища історії до нас повернувся патріот Михайло Гаврилко, а з його ім'ям повернулося і розуміння того, що ми не знаємо правди про усіх справжніх героїв. І це добре, що маємо таких людей, як Роман Коваль, котрі поставили собі за мету відродити забуту славу наших вояків, розповісти нащадкам про їх подвиги у книгах, віршах, фільмах. Про це говорили ведуча заходу, провідний бібліотекар ЦРБ  Марія Сем'янів; організатор зустрічі, депутат районної ради Тарас Конечний; Заступник голови районної ради Петро Варшавський; історик, директор Гутівської ЗОШ I-III cт. Олександр Назаревич; депутат обласної ради Ярослава Гоголь; директор Богородчанської ЦБС Марія Краховська.
Протягом зустрічі звучали пісні визвольної боротьби у виконанні Заслуженого артиста України, кобзаря Тараса Силенка.
Музичне вітання дарувала гостю Софія Михащук, поезію патріотичної тематики  читала Галина Магас.
В рамках заходу було організовано книжкову виставку "У пам'яті карбується минуле", на якій були представлені й книги історичного клубу "Холодний Яр". 
На згадку Роман Коваль подарував бібліотеці свої  книги.
Всі зображення до публікації ЛІТЕРАТУРНА ЗУСТРІЧ З РОМАНОМ КОВАЛЕМ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 1385 | Додав: admin | Теги: письменник, Роман Коваль, краєзнавець, громадський діяч, Холодний Яр | Рейтинг: 5.0/13