Головна » Події » ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА
12:36
ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА
фото ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА
На честь святкування Дня Державного Прапора України на площі біля пам’ятника Т.Г.Шевченку в  Богородчанах урочисто підняли Державний прапор України. «Священних дат в історії нашої України є немало: це і 1991 рік, коли народ України проголосував за державну незалежність, це і 1992 рік, коли Верховна Рада України затвердила державну символіку нашої держави, це і 1996 рік, коли була прийнята Конституція України, це і 2004 рік, коли був виданий Указ Президента про щорічне відзначення дня Державного Прапора України», - звучало із вуст ведучої свята Тетяни Бариляк.
Державний прапор доручили підняти ровесникам Свята Державного прапора, які народились 23 серпня 2004 року, Андрійчику Левицькому та Вікторії Костей.
Патріотичні пісні піднесено звучали у  виконанні чоловічого складу народного аматорського хору «Карпатські джерела», Володимира Канюка та Софії Михащук.
Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору. Значення синього та жовтого кольорів на прапорі традиційно трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану - символу мирної праці і достатку.
З давніх-давен стяг був святинею, без нього військо не рушало в похід, не вступало в бій. Перед боєм прапори піднімали, ставили на підвищенні, щоб було видно кожному. Найсильніші воїни підтримували знамено над полем бою, не давали ворогу знищити його, бо це означало, що противник переміг.
Український синьо-жовтий прапор походить із часів Галицько-Волинського князівства, гербом якого був золотий лев на синьому полі, а з козацьких часів жовто-сині стяги майоріли на багатьох козацьких корогвах. Під ними козаки майже чотириста років тому йшли в бій за незалежну Україну під проводом Богдана Хмельницького.
Збереглося це знамено і до сьогодення. 24 серпня 1991 року відбулося проголошення Акта про незалежність України, і над будинком Верховної Ради замайорів синьо-жовтий прапор. Кольори Державного Прапору визначено Конституцією України. Ініціатором звернення до Верхової Ради з пропозицією відзначати День Національного Прапора як Всеукраїнське свято виступила Українська народна партія. До цього День Прапора відзначався лише як міське свято. Починаючи з 2004 року 23 серпня відзначається як День Державного Прапора України згідно з Указом Президента України.
Святкування Дня Державного Прапора в Україні спрямовано на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України, виховання поваги громадян до державних символів України.
Отож, запрошуємо всіх зацікавлених історією та сьогоденням нашої держави до перегляду  книжково-ілюстративної виставки "Українська державна символіка: прапорові барви України", яку розгорнуто в читальній залі.
Всі зображення до публікації ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА
Категорія: Події | Переглядів: 1148 | Додав: admin | Теги: День Державного Прапора України | Рейтинг: 5.0/14