Головна » Події » ПОДАРУНОК ВІД АВТОРА
18:50
ПОДАРУНОК ВІД АВТОРА
фото ПОДАРУНОК ВІД АВТОРА
Центральна районна бібліотека отримала в подарунок третю ювілейну збірку з авторського проекту Богдана Середюка „Етюди про галицьких кмітливців”, яка продовжує літопис винахідництва і раціоналізації краю.
В книзі розкрито історію винахідництва і раціоналізації на Івано-Франківщині, описано основні віхи становлення і розвитку обласного товариства винахідників і раціоналізаторів України, представлено 70 портретних нарисів про вчених і фахівців різних галузей діяльності, яких об'єднують новаторські підходи до професійної реалізації, невпинний пошук у прагненні вийти за межі відомого. Дане видання вміщує також етюди-нариси про вихідців із нашого району: Богдана Михайловича Зіняка, дитячого хірурга-уролога, науковця, винахідника (с. Космач); Любомира Дмитровича Луцака, вченого-винахідника, кандидата технічних наук (с. Монастирчани); Богдана Івановича Максиміва, фахівця у галузі зберігання нафтопродуктів, громадського діяча; Василя Івановича Мороза, засновника Музею етнографії і побуту с. Саджава, «Галицького кмітливця» (с. Саджава); Володимира Івановича Какатича, інженера-винахідника, лауреата обласної премії ім. Г.Терсенова.
В щабельках зростання творчих особистостей відображено складний і наполегливий процес дослідницької праці, безперервну роботу на шляху до удосконалення, розкрито різні грані життя і діяльності сучасників, які збагачують інтелектуальну скарбницю Прикарпаття.
Різносторонньо і гідно представляє винахідництво і раціоналізацію нашого краю в інтелектуальному просторі України і довідковий матеріал видання: статистичні показники діяльності обласної організації ТВР України за 55 років існування, наукові відкриття вчених, інші вагомі досягнення.
Читач знайде також інформацію про галицьких кмітливців - лауреатів Державної премії України в галузі науки і техніки та обласної премії ім. Герасима Терсенова.
Збірку вирізняє неординарний підхід до висвітлення здобутків івано-франківських винахідників: професійна термінологія у ній переплітається з художнім словом. Неповторності, яскравості і теплоти книзі додають поетичні рядки, наведено також влучні афоризми мудреців, які підкреслюють велич творчої праці, її значущість для суспільного поступу.
Отож, завітайте до читального залу ознайомитися з новим виданням, пориньте у світ наукових і творчих ідей та почерпніть натхнення з книги:
Середюк Б. І. Етюди про галицьких кмітливців: збірка портретних біографічних нарисів винахідників Прикарпаття / Б. І. Середюк. - Івано-Франківськ : Надвірн. друк., 2013. - 338 с.
Категорія: Події | Переглядів: 1020 | Додав: admin | Теги: авторський проект, Етюди про галицьких кмітливців, Богдан Серадюк | Рейтинг: 5.0/11