Головна » Події » ДОРОГАМИ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ
19:47
ДОРОГАМИ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ
фото ДОРОГАМИ ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ

За тебе, за мене, за всю Батьківщину,
Хто фронтом звитяги йшов поруч з тобою,
Боровся з фашизмом і гинув в бою.
Хто месником смілим тоді партизанив,
І ворога нищив героєм незнаним.
Згадай їх усіх, замордованих, вбитих,
І гідно живи їх життям недожитим.
З нагоди відзначення 28 жовтня Дня визволення України від фашистських загарбників, яке встановлено в Україні «…з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні…» згідно з Указом Президента України, у читальній залі центральної районної бібліотеки діє книжково-ілюстративна виставка «Дорогами визволення України».
Сьогодні, як ніколи, усім нам, а особливо молоді, потрібна правда і пам'ять про цю війну, про покоління тих людей, які чесно і до кінця виконали свій громадянський обов’язок, захищаючи нашу Батьківщину від загарбників.
Визволення України почалося зі сходу - з операції «Малий Сатурн». Це були завершальні бої Сталінградської битви - однієї з найбільших битв Другої світової (листопад 1942-лютий 1943), - яка стала переломною у ході війні між двома велетенськими державами - фашистською Німеччиною та СРСР. На початку зими 1942 р. були звільнені перші населені пункти України, а остаточне визволення українських земель розпочалось у ході Курської битви (5 липня-23 серпня 1943 р.). 23 серпня війська Степового фронту звільнили місто Харків. У вересні-жовтні 1943 р. розгорнулась героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони («Східний вал»). Київ було визволено 6 листопада 1943 р. Київська наступальна операція завершила корінний перелом у ході Другої світової війни й мала надзвичайний вплив на весь наступний характер воєнних дій. З поверненням Україні її столиці та з виходом радянських військ на Правобережжя ні в кого вже не залишалося сумнівів, що німецько-фашистській армії на українській землі не втриматися. Остаточне визволення України було справою часу. Ніякі перешкоди й труднощі не могли вже спинити Червону армію, яка нарощувала силу ударів по ворогові.
Визволення України було кульмінаційним результатом ряду наступальних операцій, найбільш значимі з яких: Донбаська - з 13 серпня по 22 вересня 1943 року, Корсунь-Шевченківська операція - з 24 грудня 1943 по 17 лютого 1944 року, Львівсько-Сандомирська - з 13 липня по 29 серпня 1944 року і заключна Східно-Карпатська операція, яка була розпочата військами і з'єднаннями радянської армії з 8 вересня 1944 року і призвела до остаточного звільнення та вигнання останніх гітлерівських загарбників з території України 28 жовтня 1944 року. До кінця війни залишалося ще пів року.
Дорогою ціною дісталася перемога Україні. На окупованій території країни загинуло 5,5 млн. осіб, у тому числі майже 4 млн. мирних жителів, до Німеччини було вивезено приблизно 2,2 млн. остарбайтерів.
Окрім українців значний внесок у визволення території нашої держави зробили і представники інших народів СРСР. Завдяки спільним зусиллям, самовідданості народів колишнього Радянського Союзу, їх ратним і трудовим подвигам українську землю було очищено від загарбників.
Вічна пам'ять визволителям Української землі, полеглим на полі битви! Честь і слава живим героям!
Про миттєвості жорстоких боїв за визволення нашої землі розповідають книги, які представлені на книжковій виставці «Дорогами визволення України».
Тож запрошуємо до перегляду.

Категорія: Події | Переглядів: 1024 | Додав: admin | Теги: подвиг народу, книжкова виставка, 29 жовтня - визволення України від | Рейтинг: 5.0/11
Дизайнерські весільні плаття в Україні, свадебные салоны Київ, платья 2014 года.