Головна » Події » ЩИРЕ СЛОВО МИХАЙЛА ЯЦКІВА
16:01
ЩИРЕ СЛОВО МИХАЙЛА ЯЦКІВА
фото ЩИРЕ СЛОВО МИХАЙЛА ЯЦКІВА
29 жовтня в читальному залі відбувся вечір-портрет «Вершник на білому коні» (до 140- річчя від дня народження Михайла Яцківа).
Наш земляк Михайло Яцків - письменник, творчість якого ще не до кінця розгадана і вивчена. Життя цього талановитого оповідача різних художніх історій було довгим і складним.
Народився Михайло Яцків 5 жовтня 1873 р. в с. Лесівка у селянській родині. Перші знання здобував у школі та гімназії. Згодом розпочалися суворі „університети” життя майбутнього письменника: був актором мандрівного провінційного театру, деякий час провів у монастирі, працював у страхово-кредитному товаристві „Дністер”.
Саме в цей період починається його письменницький шлях: перші оповідання були надруковані в „Літературно-науковому віснику”. Згодом вийшла збірка „В царстві сатани”, повість „Огні горять”, збірка новел „Душі кланяються”. Вплив ідей модернізму привів автора до літературної групи західноукраїнських письменників-модерністів „Молода Муза”. Воював на фронтах Першої світової війни. У повоєнні роки працював у Львівській науковій бібліотеці.
Помер 9 грудня 1961 року на 89 році життя. Похований на Личаківському цвинтарі.
Творчість Михайла Яцківа мала широкий резонанс не тільки в Україні. Тексти письменника входили до антологій найкращих європейських новел і перекладені російською, польською, чеською, німецькою та французькою мовами. Найбільш повно зібрані його твори в збірці „Муза на чорному коні”.
Про письменницький доробок майстра слова говорили у своїх виступах бібліотекар читального залу Марія Пороговська, письменник Василь Бабій. Також Василь Бабій зачитав уривок із свого нового роману «Перша половина життя». 
Монолог із оповідання "Що робити?.." прочитала лауреат районної премії ім. М. Яцківа Галина Магас.
В читальному залі до ювілею письменника влаштовано книжково-ілюстративну виставку «Портрет на тлі часу», на якій представлені твори Михайла Яцківа, а також літературознавчі дослідження С.Єфремова, М.Євшана, В.Качкана, В.Бабія та ін., що висвітлюють життєпис та грані творчості талановитого українського прозаїка.
Всі зображення до публікації ЩИРЕ СЛОВО МИХАЙЛА ЯЦКІВА
Категорія: Події | Переглядів: 1513 | Додав: admin | Теги: майстер слова, Михайло Яцків, Муза на чорному коні, с. Лесівка Богородчанського району, письменник | Рейтинг: 5.0/17