Головна » Події » ЗУНР: КРІЗЬ ПРИЗМУ ЧАСУ
17:18
ЗУНР: КРІЗЬ ПРИЗМУ ЧАСУ
фото ЗУНР: КРІЗЬ ПРИЗМУ ЧАСУ
Надії, дзвони, прапори,
І спогад – в кожнім слові…
Відлуння княжої пори
В державницькому Львові.
Це ЗУНР… Це злети у блакить,
Віднайдена дорога.
І кожна втрата нас болить,
І тішить – перемога.
В буремний час, як у вікно,
Дивлюсь, - а він не гасне…
Нема минулого: воно
Завжди, завжди сучасне. («ЗУНР», П. Шкраб’юк)
1 листопада 2013 року у читальному залі центральної районної бібліотеки пройшла історико-літературна година «ЗУНР: крізь призму часу» з нагоди відзначення 95-ої річниці з часу створення Західно-Української Народної Республіки.
Минуло 95 років, але кожен раз ми знову і знову повертаємося у пам’яті до тих вікопомних днів. Перший листопад був, є і залишився в українському житті однією з найбільших подій української історії. Саме тоді, 1 листопада 1918 року після шести століть іноземного поневолення західноукраїнських земель, виникла національна українська держава, яка на основі Тимчасової Конституції стала іменувати себе Західно-Українською Народною Республікою.
1 листопада 1918 року на стародавній ратуші Львова вперше замайорів Національний жовто-блакитний стяг. 21 листопада останні українські підрозділи покинули місто. Між цими двома датами проліг короткий відрізок часу – короткий, але насичений змістом і подіями Великого Зриву народу за свою свободу.
Світлі постаті героїв, старшин і стрільців, які ціною свого життя обороняли західні кордони української землі, стали бойовим прикладом, вояцькою гордістю та джерелом національної традиції для майбутніх поколінь української нації.
В історію пам’яті навічно увійшли імена Теодора Мартинця, поручика із Богородчан, під командою якого замайорів синьо-жовтий прапор. В підготовці і проведенні Листопадового зриву активну участь брали наші земляки з Прикарпаття: отаман Сень Горук зі Снятина, Михайло Гуцуляк з Новоселиці, хорунжий Мирон Заклинський з Станіславова, чотар Любомир Огоновський з Нижнєва, підхорунжий УСС Дмитро Паліїв з Перевізця, полковник Гнат Стефанів з Топорців та інші.
Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять борців за волю України.
ЗУНР проіснувала недовго, але день 1-го листопада назавжди став символом невмирущої ідеї українців до свободи і незалежності.
Про славне героїчне минуле учасників Листопадового Чину, справжній вияв української нації до самостійності розповіли присутнім ведучі заходу Марія Сем'янів і Василь Говдяк.
Історичний екскурс в історію ЗУНРу провела голова Богородчанського історико-просвітницького товариства "Меморіал", депутат районної ради Марія Рудик.
Літературну композицію «Галичино, розп’ята земле розп’ятих людей» за творами Мирослава Ірчана виконала Галина Магас.
Підсилювали патріотичний дух стрілецькі та повстанські пісні у виконанні Володимира Канюка.
В рамках заходу відбулася презентація  книжково-ілюстративної виставки «Славні сторінки історії ЗУНРу».
Всі зображення до публікації ЗУНР: КРІЗЬ ПРИЗМУ ЧАСУ
Категорія: Події | Переглядів: 1284 | Додав: admin | Теги: історія ЗУНРу, 1 листопада 1918 року, 95-річниця з часу проголошення ЗУНР | Рейтинг: 5.0/17