Головна » Духовна криниця » ВІТРАЖІ ПІЗНЬОЇ ОСЕНІ
17:00
ВІТРАЖІ ПІЗНЬОЇ ОСЕНІ
фото ВІТРАЖІ ПІЗНЬОЇ ОСЕНІ
Для кожного автора вихід книги – завжди хвилююча й емоційна мить. Тим більше, коли на світ з’являється поетична збірка. Адже поезія була і залишається тим видом літературної творчості, у якому людина передає особисті думки, враження, почуття чи громадянську позицію і прагне щоб ними пройнявся широкий загал читачів.
18 листопада в читальному залі центральної районної бібліотеки відбулася презентація поетичної збірки Надії Поради «Вітражі пізньої осені»
На зустріч з авторкою прийшли шанувальники художнього слова, літератори району, гості літературно-мистецької світлиці, користувачі бібліотеки, члени літературно-мистецького клубу "Пролісок», що діє при шкільній бібліотеці Богородчанської школи I-III ст. № 1.
Ведучі зустрічі Марія Сем’янів, провідний бібліотекар та Володимир Сеньковський, автор поетичної збірки «Христа зустрінь» з великим пошановуванням представили гостям світлиці щиру, мудру, приємну жінку, багату внутрішнім світом людину, нашу землячку Надію Пораду.
Народилася Надія Порада (Турковська) у селищі Більшівці Галицького району 18 червня 1956 року. Закінчила Більшівцівську середню і Галицьку музичну школи. У 1973 році вступила до Львівського політехнічного інституту на факультет автоматики, який закінчила у 1978 році. Працювала інженером у Галицькому районному і Івано-Франківському міському обчислювальних центрах, програмістом у Богородчанському відділенні колишнього банку «Україна» та банку «Аваль».
Вдячна долі за те, що досі на ріднім порозі зустрічають батько Андрій Федорович і мати Ірина Йосипівна. Має двох синів Андрій – економіст, живе і працює в Києві. Ярослав – інженер, працює у видобувній компанії.
У її творчому доробку чимало віршів, які  виходили у місцевих і республіканських виданнях, зокрема в альманахах «Золота Бистриця», «Провісник». У них поетеса торкається глибин людської душі та проблем нинішнього суспільного буття і пропонує на розсуд читача своє індивідуальне світосприйняття. Її героїня у філософських пошуках правди, гармонії, справедливості, краси, мислить категоріями сенсу життя, тонко відчуває незворотність часу.
В збірці, яка ще пахне друкарською фарбою, зібрано все те, що пережито за роки, або як казав Дмитро Павличко її сумні і радісні дороги. Тут - і любов до рідного краю, отчого дому, до рідних їй людей, до всього і всіх, що оточують авторку. Її слово - чесне, щире, світле, чутливе, лірична героїня викликає довір’я, зворушує душу читача.
«У віршах Надії Поради мало наслідування, є свій почерк і голос, власна поетична жилка і поглиблене акцентування образів… Надія Порада вміє через певні емоції дати шанс душі на пошуки і знахідки вищого змісту людського існування». Про це говорили в своїх виступах письменник, член Спілки письменників України Василь Бабій, поет Михайло Заводовський.
Сама авторка читала свої вірші, приваблюючи аудиторію своєю щирістю і відвертістю, глибиною заримованої  думки.
Хвилюючими були виступи місцевих поетес Марії Гоголь та Оксани Вербовської, вчителя-філолога Богданни Стасів, щирих і життєрадісних жінок, чиї серця сповнені щастям, добром і любов’ю.
З виходом у світ поетичної збірки вітали також син Ярослав, невістка Марта зі своєю донечкою Олечкою, читачі бібліотеки Марія Бабінська, Марія Павликівська, Василь Ковальчук. А Володимир Сеньковський під час заходу написав та подарував їй  віршовану посвяту-рецензію.
Людмила Васильківська, лікар за професією, розповіла присутнім про цікаві моменти творчої співпраці з п. Надією, адже вона є однією із перших слухачів і поціновувачів її творчості, зокрема пісенної. А таких пісень у пані Надії назбиралося 13.
Авторські пісні «Полудень віку», «Романс» прозвучали у виконанні незмінного учасника різноманітних концертів і фестивалів, літературно-мистецької світлиці «Духовна криниця» народного вокального жіночого ансамблю "Горлиця" Будинку культури с. Саджава (художній керівник Петро Середюк).
Затамувавши подих, присутні слухали пісні у виконанні батьків п. Надії, Андрія Федоровича та Ірини Йосипівни: стародавню лемківську «Як йшов я через штири милі лісом» та стрілецьку «Як ворог підступив до міста». Сама авторка  у дуеті зі своєю сестрою Галиною Степ’юк теж подарували гостям кілька своїх пісень.
Живе звучання поетичного слова майстерно донесла до слухачів Галина Магас, керівник народного аматорського колективу Палацу культури. 
Твори  Надії Поради були представлені на книжково-ілюстративній виставці «Мелодії мого серця».
Канву зустрічі яскраво  доповнила мультимедійна презентація «Життя крізь дощ і сонце».
Знайомство-презентація надовго запам'ятається його учасникам, гостям світлиці, адже спілкування  у душевній, майже домашній атмосфері не тільки збагатило кожного духовно, а й додало снаги до життя та щоденних справ.
 
 
 
 

 
 
Всі зображення до публікації ВІТРАЖІ ПІЗНЬОЇ ОСЕНІ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 1468 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/17