Головна » Події » СВІЧА ПАМ'ЯТІ
16:53
СВІЧА ПАМ'ЯТІ
фото СВІЧА ПАМ'ЯТІ
Пекельні цифри і слова
У серце б’ють, неначе молот.
Немов прокляття ожива
Рік тридцять третій…
Голод… Голод
Ці слова українського поета Вадима Крищенка не можуть залишити нікого байдужим, бо неможливо бути байдужим до найчорнішого часу в історії України. Голодомор – не історична минувшина, а глибока духовна рана, яка нестерпним болем пронизує пам'ять українців.
Четверта субота листопада в Україні визнана Днем пам’яті жертв Голодомору. Це поминання – не лише наша данина жертвам Голодомору, а застереження для прийдешніх поколінь, щоб були пильними, не допустили повторення страшної трагедії.
Сьогодні ще живі люди, котрі пам'ятають ті страшні часи і можуть розповісти про нього. Ще зберігається шанс засвоїти урок історії не за підручниками, а через безпосередній контакт із живими свідками. Але з кожним днем події Голодомору віддаляються в часі, не втрачаючи при цьому свого скорботного і трагічного значення.
Вшанувати пам'ять невинних жертв - це той мінімум, який ми, сучасні українці, маємо зробити не стільки для мільйонів загиблих, а, скоріше, задля наших дітей, які повинні завжди пам'ятати про ті страшні часи й робити все, щоб подібне ніколи не повторилося.
Саме з цією метою в читальному залі центральної районної бібліотеки влаштовано книжково-ілюстративну виставку-реквієм «Чорні крила Голодомору», на якій представлені такі видання: народна книга-меморіал «33-й Голод», книги спогадів та свідчень очевидців «Великий голод в Україні 1932-1933 років» (у 4-х т.), «Український Голокост 1932-1933» (в 4-х кн.), «Лиха коса голодомору: 1932-1933», «Голодомор 1932-1933 років в Україні: причини, демографічні наслідки, правова оцінка», В. Василенко «Голодомор 1932-1933 років в Україні як злочин геноциду», Кульчицького С. Голодомор 1932-1933рр. як геноцид:труднощі усвідомлення, Конквест Р. «Жнива скорботи», В. Сергійчук «Як нас морили голодом», С. Старів «Страта голодом», Cоловей Д. «Сказати правду», Борисенко В.К. "Свіча пам'яті": Усна історія про геноцид українців у 1932-1933 роках" та інші.
Запрошуємо до перегляду всіх, хто хоче знати правду про ті страшні сторінки і кому не байдуже трагічне минуле українського народу.
Схилімо голови перед пам'яттю невинно убієнних.
Категорія: Події | Переглядів: 944 | Додав: admin | Теги: Голодомор: 1932-1933 роки, голод в Україні | Рейтинг: 5.0/17