Головна » Події » ЦАРІВНА УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ
15:27
ЦАРІВНА УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ
фото ЦАРІВНА УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ
«Усі мої думки тобі, народе вільний, 
і пісня серця, музика душі тобі!» 
Ольга Кобилянська
Ольга Юліанівна Кобилянська – класик української літератури кінця ХІХ – початку ХХ століть, гірська орлиця рідного слова, сучасниця Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського.
Ольга Кобилянська належить до тих митців, хто своєю творчістю увійшов в скарбницю української літератури назавжди.
Ольга Кобилянська народилася у містечку Гура-Гумора в Південній Буковині (нині територія Румунії) у багатодітній сім'ї. З дитинства Ольга знала не лише українську, а й польську та німецьку мови, якими розмовляли в її родині.
Письменниця однією із перших звернулася до новели - цього невеличкого, динамічного і ліричного жанру. Глибоко правдиві картини з життя села О. Кобилянська дала в новелах „Банкрустикальний", „На полях", „У св. Івана", „Час", „Некультурна". Вагомим внеском письменниці у світову літературу є гостро драматичний, завжди актуальний твір „Земля". У повістях „Людина" та „Царівна" авторка підносить свій голос на захист жінки-інтелігентки, трудівниці, відстоює її законне право на вільний вибір свого шляху.
У своїй кращій частині літературна спадщина О. Кобилянської вливається у скарбницю загальнолюдської культури як неперехідна художня цінність. Сягаючи корінням глибоко в життєдайну українську землю, творчість письменниці-гуманістки верховіттям розгалужується в інтернаціональній атмосфері духовних прагнень всіх людей доброї волі, сприяючи їх духовному зближенню і взаєморозумінню.
О. Кобилянська називала свої твори краплями власної крові. Вони поставали з особистих почуттів і переживань. Її творчість, наснажена любов'ю і добром, продовжує й сьогодні не тільки хвилювати, а й навчати, виховувати кожного з нас.
Андрій Малишко присвятив письменниці такі рядки:
Орлиці гір зелених Буковини
Привіт од серця й пісні, що цвіте,
Й звучить над краєм вільним соколино
Про наших днів майбутнє золоте.
Живіть, творіть ще довгі світлі роки,
Цвітіть, як день, у морі простих, щирих слів,
Орлиця гір, безсмертна, сонцеока!
Ольга Кобилянська дійсно схожа на гірську орлицю, як часто її називають. Велична в самоті і недосяжності.
Про це говорили під час заходу у своїх виступах бібліотекарі Марія Пороговська та Любов Цинюк, Марія Сем'янів, Марія Вірстюк.
До уваги читачів в читальному залі бібліотеки розгорнута книжкова виставка, на якій представлені твори О. Кобилянської, а також книги, що містять критичні статті про праці письменниці.
Приверне увагу читачів нове видання творів Ольги Кобилянської „Огрівай, сонце...", до якого включені як відомі, так і малознані, невідомі сучасному читачеві твори малої прози письменниці, а також автентична публіцистика міжвоєнного часу, мемуари, літературна критика. Особливістю даної книги є те, що в ній уміщено тексти творів Ольги Кобилянської й німецькою мовою.
 
Всі зображення до публікації ЦАРІВНА УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Категорія: Події | Переглядів: 1444 | Додав: admin | Теги: Ольга Кобилянська | Рейтинг: 5.0/15