Головна » Події » ПАМ'ЯТЬ АФГАНУ - БІЛЬ АФГАНУ
20:16
ПАМ'ЯТЬ АФГАНУ - БІЛЬ АФГАНУ
фото ПАМ'ЯТЬ АФГАНУ - БІЛЬ АФГАНУ
15 лютого кожного року ми відзначаємо День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, зокрема в Афганістані.  Його ще називають скорботним Днем Пам'яті воїнів-афганців. Тяжка доля випала нашим співвітчизникам, яким із 1979 до 1989 року судилося відчути на собі, що таке війна в Афганістані, віддати своє здоров'я, а інколи й життя на невідомій їм землі. Український народ осудив цю неоголошену війну як несправедливу і жорстоку. Війна в Афганістані тривала 9 років 1 місяць 18 днів і забрала більше трьох тисяч солдат, близько 10 тисяч було поранено, майже в кожного забрано здоров'я.
Нікого з нас не можуть лишити байдужими страшні цифри: кожний четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані - наш співвітчизник, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, - також наш співвітчизник.
Про події афганської війни, долі воїнів-афганців розповідають книги, які представлені на книжково-ілюстративній виставці "Пам'ять Афгану - біль Афгану": Ольги Слоньовської  „В Афганістані, в „чорнім тюльпані",  Ігоря Леськіва „Солодкий газ Афганістану", Олексія Дмитренка "АІСТ. Сильніший від смерті", Василя Бикова "Афганець" та інші.  
Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися з виданнями, представленими на виставці.
Щорічно напередодні цієї дати ми віддаємо данину пам'яті та поваги воїнам, які загинули, виконуючи свій військовий обов'язок. Біля їхніх могил лунають промови, звучать клятви, молитви.  
У неділю, 9 лютого 2014 року, відбулося урочисте відкриття пам’ятника загиблим учасникам бойових дій в Афганістані. Даний пам’ятник споруджувався методом народної будови силами Богородчанської районної організації Української спілки ветеранів Афганістану, за фінансової підтримки районної ради, сільських та селищних рад району, підприємців, благодійників. Самий монумент витесали з каменю майстри з Городенківщини – працівники приватного підприємства «Кам’яна ріка».
На відкритті пам’ятника були присутні воїни-афганці району, представники влади та духовенства, небайдужі мешканці району, прибули гості з різних куточків України. Урочистості відкрив голова районної організації спілки ветеранів Афганістану, голова районної ради Михайло Головчук. У своєму виступі він закликав пам’ятати учасників війни в Афганістані, які не дожили до цього дня та подякував усім, хто доклався до спорудження пам’ятника. Священики всіх конфесій відправили поминальну панахиду.
Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Честь відкрити пам’ятник випала учням Саджавської та Гринівської шкіл, у яких вчилися ті молоді хлопці, які загинули на землях Афганістану - Іван Дерен та Богдан Яцків. Після цього священики освятили пам’ятник.
З вітальним словом до учасників урочистого зібрання звернувся голова обласної організації Спілки ветеранів Афганістану Юрій Купчій, котрий вручив відзнаки Української спілки ветеранів Афганістану окремим ветеранам-афганцям району.
Перед присутніми виступили: перший заступник голови районної державної адміністрації Володимир Єфімчук, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Івано-Франківської облдержадміністрації Сергій Каліфіцький, військовий комісар Івано-Франківської області Ігор Павлюк, Іван Тижук – голова Рівненської організації спілки ветеранів Афганістану, голова Коломийської районної організації Йосип Тодорів.
Заступник голови Богородчанської районної організації спілки ветеранів Афганістану Євгеній Дуб вручив почесні грамоти та подяки всім тим, хто допоміг у спорудженні пам’ятника та постійно надавав підтримку районній організації.
Опісля урочистого відкриття ще довго лунали пісні у виконані як аматорських колективів району, так і самих військових.
 
Усього участь в бойових діях на території Демократичної Республіки Афганістан з Богородчанського району взяло 135 чоловік. З них не повернулося з війни живими двоє – двадцятирічні юнаки Іван Дерин (загинув 13 травня 1981 року) та Богдан Яцків (загинув 26 серпня 1987 року). Передчасно пішли з життя з часу Афганської війни 31 воїнів-афганців. З Івано-Франківської області в Афганській війні взяло участь близько 3,5 тисяч чоловік, з них загинуло – 84 та один пропав безвісті.

Всі зображення до публікації ПАМ'ЯТЬ АФГАНУ - БІЛЬ АФГАНУ
Категорія: Події | Переглядів: 1089 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/10