Головна » Події » ЛІТЕРАТУРНИЙ ЕКСКУРС
15:36
ЛІТЕРАТУРНИЙ ЕКСКУРС
фото ЛІТЕРАТУРНИЙ ЕКСКУРС
Геній Тараса Шевченка яскраво світиться трьома рівноцінними гранями свого таланту – поезія, живопис, музика. Полум’яне слово Шевченка-поета немов летючою стрілою вражає, пориває серця людей до національного самоусвідомлення в єдиній соборній, незалежній українській державі.
Ще в XIX столітті до Тараса Григоровича Шевченка – за народженням кріпака, який з 47 років життя 34 пробув у рабстві, солдатчині та в’язницях, але й за цих умов став володарем у царстві людського духу, - прийшло світове визнання й почав складатися літопис його прометеївського життя, титанічної боротьби, гуманістичної творчості.
Геній Тараса Шевченка належить, без сумніву, всьому народові. Але, одночасно, у кожного з нас – Шевченко свій. Багатогранність і багатобарвність Шевченкового впливу на кожного з нас невимірна і вічна.
Про це говорила у своєму вступному виступі Марія Краховська, директор ЦБС, під час літературного екскурсу «Маловідомі сторінки із життя Тараса Шевченка», який проведено 3 березня в центральній районній бібліотеці.
Ольга Тимків, вчитель, активна користувачка бібліотеки, розповіла про маловідомі сторінки житті Тараса Шевченка, зокрема, про останні роки життя Шевченка, його похорон та облаштування могили. Ольга Тимківна у своїй розповіді посилалася на унікальне видання - книгу "Святиня" (науково-історичний літопис Тарасової гори), подароване їй колективом Шевченківського національного заповідника. У ній, окрім опису цікавих подій, пов'язаних із Шевченком, вміщено рідкісні світлини, на яких зафіксовані кадри перепоховання Кобзаря.
Учасники заходу дізналися багато цікавого для себе, зокрема, про шлях Шевченка із Києва на Канівські кручі, про історію назви "Тарасова гора", спорудження на могилі хреста та першого музею неподалік від місця вічного спочинку Великого Українця.
Присутні ознайомилися також з книгами, представленими на книжково-ілюстративній виставці «Триптих про Тараса Шевченка». 
У ці ювілейні дні пам'яті згадаймо вкотре про  творчість Великого Кобзаря, життя та заклики до українців понад усе берегти свій рід та любити неньку Україну.
 
Всі зображення до публікації ЛІТЕРАТУРНИЙ ЕКСКУРС
Категорія: Події | Переглядів: 907 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/6