Головна » Події » У ПИСАНЦІ ЖИТТЯ І НАДІЯ ВОСКРЕСАЄ
14:07
У ПИСАНЦІ ЖИТТЯ І НАДІЯ ВОСКРЕСАЄ
фото У ПИСАНЦІ ЖИТТЯ І НАДІЯ ВОСКРЕСАЄ

Великдень. Пасха. Світле Воскресіння Христове... Це найбільше релігійне свято, яке відзначають навесні. У цей день, згідно з християнською легендою, воскрес Ісус Христос після того, як його було розіп'ято на хресті. Це чудо символізує звільнення від гріхів для віруючих людей. У народному уявленні це свято оновлення землі та природи.
Одному із найбільших та найшанованіших християнських свят – світлому празнику Пасхи, присвячуємо  книжково-ілюстративну виставку «У писанці життя і надія воскресає», яку розгорнуто в читальному залі центральної районної бібліотеки.
На виставці представлені книги, які   розкривають звичаї, традиції Великодніх свят та таємниці писанкарства, оригінальний орнамент писанок, який чарує своєю вишуканістю, мініатюрністю та гармонією колориту.  Нині писанкарство  набуває колишнього розмаху. Відроджуються забуті техніки, з’являються нові майстри. Українці, відчувши животворний подих відродження національних традицій, почали вкладати у ці маленькі високомистецькі витвори свої уявлення про весняне пробудження, про невмирущість вічно живого духу нашого народу. Привертають увагу фундаментальна праця Олекси Воропая "Звичаї нашого народу", монографічне дослідження Олексія Соломченка „Писанки українських Карпат”, Оксани Шевчук ""Великодня веселка", альбом „Подаруй ми писаночку”. Зацікавить читачів і видання про унікальний Музей Писанки у Коломиї.
Збереглося багато звичаїв та обрядів, котрих дотримуються й нині. Вдосвіта люди несуть до церкви для освячення великодні кошики, в яких обов'язково має бути паска, сіль, хрін, ковбаса, сало, і, звичайно ж, крашанки та писанки.
Світлої неділі скрізь звучить піднесене вітання: „Христос Воскрес!" У відповідь чується радісне: „Воістину Воскрес!". За давньою традицією після такого вітання люди тричі цілуються та вручають одне одному писанку як великодній дар.
В Україні це свято шанують і люблять. Гарний настрій, надія на краще, побажання добра і любові переповнюють всіх у цей день.
Бажаємо вам, дорогі читачі, у ці весняні дні відчути повноту життя, щедрість української землі, родинне тепло і Боже благословення.
Гарного вам настрою, доброго здоров'я, сімейного затишку, миру, незмінного успіху та здійснення усіх задумів.
Христос Воскрес! Воістино Воскрес!

 

Всі зображення до публікації У ПИСАНЦІ ЖИТТЯ І НАДІЯ ВОСКРЕСАЄ
Категорія: Події | Переглядів: 959 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/13