Головна » Духовна криниця » ГОДИНА КРАЄЗНАВЧОЇ КНИГИ З ВАСИЛЕМ РОМАНЮКОМ
20:39
ГОДИНА КРАЄЗНАВЧОЇ КНИГИ З ВАСИЛЕМ РОМАНЮКОМ
фото ГОДИНА КРАЄЗНАВЧОЇ КНИГИ З ВАСИЛЕМ РОМАНЮКОМ

«Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього»,– говорить народна мудрість. І це дійсно так, бо як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим.
16 травня в читальному залі центральної районної бібліотеки відбулася година краєзнавчої книги з Василем Романюком,  краєзнавцем, педагогом, публіцистом, громадсько-політичним діячем.
 Народився 24 листопада 1955 р. в с. Старі Богородчани.  Закінчив Київський інститут культури ім. О. Корнійчука та Московський народний університет мистецтв.
Працював інспектором відділу культури Богородчанського райвиконкому, заступником начальника відділу культури райдержадміністрації, викладачем Богородчанської дитячої музичної школи, відповідальним секретарем районної ради Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, його обирали до обласної ради цього товариства. Нині він відповідальний секретар івано-Франківської міської ради цього товариства.    Василь Романюк ще зі шкільних років прилучився до краєзнавчої та пам'яткоохоронної роботи, і це стало справою всього його життя. Пише статті, видає брошури і свої дослідження  публікує в пресі. Друкувався в газетах"Культура і життя", "Самостійна Україна", "Галичина", "За незалежність", "Нова Зоря", "Слово народу", "Бого city", "Анонс контракт" (Захід пост), журналі «Перевал» та інших.
Учасник III Прикарпатської історико-краєзнавчої  наукової  конференції, що відбулася 1997 р. Зробив опис цінних споруд і будинків до матеріалів цієї конференції.
 В. Романюк подає обґрунтування необхідності взяти на  державний облік та охорону ту чи іншу вивчену пам’ятку  історії та культури. Сам він лише за 2006-2007 рр. дослідив  і описав більше сотні пам'яток, за що отримав подяку від Міністерства культури  України.     
2006 року В. Романюку було присуджено обласну премію ім. Івана Вагилевича -  найвищу відзнаку громадськості краю за заслуги у сфері охорони його культурної спадщини.
Автор тритомника «Богові і Україні»( про історію українського народу та його Церкви),  книги «Місто між двома Бистрицями» - про минувшину і сьогодення Івано-Франківська, історико-архітектурні пам’ятки та інші святині, історичного нарису «Підемо і приймемо хрещення» - про хрещення України-Руси й утвердження її Христової Церкви, про святкування ювілеїв 1000-ї 1020-ліття хрещенння на Прикарпатті.
Кожне  слово йде від щирого серця й чистоти помислів автора. Його книги є дуже цінною підмогою для вивчення історії рідного краю в рамках історії України, своєрідною цеглинкою для розбудови Української держави.
Книги є корисними для науковців, викладачів історії, студентів, краєзнавців, широкого кола читачів, усіх, хто цікавиться історією рідного краю.
В. Романюк презентував  трилогію «Богові і Україні», у якій ідеться про вірування, звичаї та обряди українців від найдавніших часів і до сьогодні, про історію рідного народу та його Церкви, про галицький сейм і австрійський парламент. А зі сторінок книги "Місто між двома Бистрицями" постають перед читачем минувшина і сьогодення Івано-Франківська (Станиславова), особистості тих, хто розбудовував нинішній обласний центр Прикарпаття, уславив рідне місто своїми досягненнями як вчений, письменник чи митець.
Праця побудована за хронологічним принципом. Доступно й цікаво для читача розкриває автор сторінки історії міста. Багато місця у виданні автор приділяє вивченню обставин заснування міста, духовно-культурних процесів у ньому впродовж ХVІІ – початку ХХ століть, детально аналізує розмаїтий склад міського населення, розповідає про ті народності, які населяли наше місто в минулому. З особливою цікавістю читаємо в книзі про те, коли і як виник Станиславів, про економічний розвиток і демографічний стан міста в різні періоди його існування.
Увагу  одразу привертає те, що зміст розділів книжок В. Романюка підтверджено численними копіями документів, фотоілюстраціями, виконаними з високою професійною майстерністю графічними роботами й акварелями Олега Козака, Зеновія Соколовського, Мирослава Гаталевича, Миколи Ткаченка, Миколи Канюса, Миколи Варенні, Ігоря та Андрія Деркачів, а також поштівками з колекції Зеновія Жеребецького.
Слова вдячності за книги висловили автору: парох УГКЦ Івана Богослова о.Іван Мачкодера; Іван Гаврилович, член Національної спілки письменників  України, член Національної спілки журналістів України, редактор відділу газети «Галичина», літературний редактор презентованих книг; Василь Друк, директор фірми «Галицький двір»; Федір Збіглей, архітектор; Євген Галавай, активний відвідувач масових заходів, житель селища.
Марія Краховська, директор Богородчанської  централізованої бібліотечної системи,  щиро подякувала Василю Романюку  за книги, які подарував  для центральної районної бібліотеки та бібліотек-філій району.
 

 

 

Всі зображення до публікації ГОДИНА КРАЄЗНАВЧОЇ КНИГИ З ВАСИЛЕМ РОМАНЮКОМ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 1642 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/10