Головна » Події » ЗБЕРЕЖЕМО ПЛАНЕТУ - ЗБЕРЕЖЕМО СЕБЕ
12:57
ЗБЕРЕЖЕМО ПЛАНЕТУ - ЗБЕРЕЖЕМО СЕБЕ
фото ЗБЕРЕЖЕМО ПЛАНЕТУ - ЗБЕРЕЖЕМО СЕБЕ

Спілкування з природою просто дає нам радість. Чому? Мабуть тому, що природа – це невичерпне джерело краси, яка не може залишити байдужою навіть найчерствішу людину. Травинка, що вперто пробивається крізь сірий асфальт, громаддя гір, ширяння орла або політ бджоли, нічні співи солов'я або вигин лебединої шиї, безодня нічного зоряного неба -  все це несе в собі невичерпний заряд краси. І все це таке близьке і дороге людському серцю.
Всесвітній день охорони навколишнього середовища був заснований Генеральною асамблеєю ООН в 1972 році й з тих пір відзначається всім світовим співтовариством щорічно. Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року Генеральному секретареві ООН. Звернення підписали понад двох тисяч діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища. "Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами", - так було поставлене питання в цьому зверненні. В 1972 році Стокгольмі відбулася Всесвітня конференція по захисту навколишнього середовища, на якій були присутні повноважні представники 113 держав миру. Учасники конференції ухвалили рішення щодо щорічного проведення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища 5 червня.
Цей День є для Організації Об'єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.
На сьогодні стан навколишнього середовища України вважається критичним. За тривалістю життя населення Україна посідає 52 місце в світі. З 1991 року зареєстровано природне скорочення населення. Особливо вражаючим є показники смертності дітей на першому році життя: 13,6 на 1000 народжених. Це 1,5 рази більше, ніж у розвинених країнах. Постає справедливе питання: Що стало причиною цього? Відповідь фахівців - забруднення навколишнього середовища.
Ми повинні пам'ятати, що всі живемо на одній планеті і, забруднюючи природу, ми шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Тому з такої прекрасної нагоди зробимо хоча б один крок на покращення стану довкілля. Кожен для себе повинен знайти його сам. Дехто відмовиться сьогодні від поїздки транспорті, хтось - посадить дерево, а інший нарешті прибере сміття в своєму дворі. Але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим, і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів.
Про це говорили у своїх виступах  бібліотекарі Марія Сем'янів та Марія Пороговська  під час проведення еколого-літературної години «У гармонійному спілкуванні з природою», яка відбулася 5 червня у читальному залі центральної районної бібліотеки, на яку завітали учні 10-их класів Богородчанської школи I-III ст. №1, користувачі бібліотеки. Присутні також активно відповідали на запитання екологічного змісту, а також  мали можливість переглянути книжкову виставку «Збережемо планету – збережемо себе».
Так, ми мусимо всім серцем сприймати довколишню красу і оберігати її, дбати, щоб ніколи не змовкав хор травневого ранку, вічно шуміли над нами крислаті дуби, ніжним рожевим квітом веселилися яблуні, співали чарівні пісні солов’ї, бо Природа – це казка, яку можна прочитати лише серцем!   



.

 

Категорія: Події | Переглядів: 1029 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/6