Головна » Події » ОБЛАСНИЙ СЕМІНАР
23:15
ОБЛАСНИЙ СЕМІНАР
фото ОБЛАСНИЙ СЕМІНАР

17 червня 2014 року на базі бібліотеки-філії селища Заболотів Снятинської ЦБС  пройшов обласний семінар «Організаційно-методична діяльність ЦБС: ідеї, новації, творчий пошук». Від Богородчанської  ЦБС в семінарі взяла участь завідувач методичного відділу Оксана Дидич.       
Відкрила обласний семінар  Галина Горбань, заступник директора ОУНБ ім. Франка, яка охарактеризувала сучасні напрацювання бібліотек області та окреслила пріоритети їх подальшого розвитку. Звернула увагу на досвід поповнення фондів бібліотек краєзнавчою літературою завдяки прийнятим районним програмам книговидання і книгорозповсюдження, які діють у Снятинському і  Надвірнянському районах.
Л. Ленькавська, заступник селищного голови Заболотова, привітала учасників обласного семінару, розповіла про історію містечка та плани на майбутнє, тісну співпрацю селищної ради, будинку культури, школи, садочка та бібліотек. Цікавою була розповідь про різні заходи, що відбуваються в селищі, в яких активну участь беруть працівники бібліотек, зокрема, й святкування 560-річчя Заболотова, фестивалі «Лебедина вірність» та інших.
І.Королько, заступник керівника апарату райдержадміністрації,  висвітлив основні напрямки роботи закладів культури Снятинського району.
Бібліотечний потенціал Снятинської ЦБС представила Мирослава Будаковська, директор ЦБС, яка відзначила активну роль бібліотечних установ у формуванні соціокультурного та інформаційного простору району, про співпрацю бібліотек з депутатським корпусом і подякувала тим депутатам, які подарували комп’ютери, принтери та виділили кошти на покращення матеріально-технічної бази центральної районної бібліотеки.
Л. Грицик, завідувачка Заболотівської бібліотеки, розповіла про книгозбірню, яка з вересня 2012 року знаходиться у новому приміщенні. До послуг читачів – абонемент, просторий читальний зал, в якому оформлено краєзнавчий куток та тематичні книжкові виставки. Фонд бібліотеки становить 18 тисяч примірників.
Фахівці методичної служби обласних бібліотек надали змістовні консультації, які допоможуть суттєво вдосконалити роботу методичних відділів ЦБС області.
Софія Фіцик, завідувачка науково-методичного відділу ОУНБ ім. І. Франка,  у своїй консультації «Роль методичної служби в забезпеченні якості роботи публічних бібліотек» розкрила зміст роботи методичних центрів, їх основні функції та запропонувала нові форми підвищення кваліфікації бібліотечних працівників: методичний бібліоFRESH-MIX, воркшоп, флеш-семінар та сторітелінг. Звернула увагу на першочергове завдання методиста, яке передбачає націленість бібліотечних працівників на передбачення всієї системи культурно-інформаційних очікувань користувачів, а не тільки на задоволення їх потреб, як думають багато колег. Тобто робота в «випереджаючому режимі», а не в режимі, що наздоганяє, «відкритість майбутньому», формування персонал-стратегії та «культури постійного вдосконалення».
Галина Колотило, головний методист науково-методичного відділу обласної бібліотеки, в консультації «Бібліотеки і ЗМІ: шляхи взаємодії» акцентувала увагу на питаннях популяризації діяльності бібліотечних закладів серед громадськості. Найбільш наближені до бібліотек у вирішенні цього завдання є засоби масової інформації, які служать ефективним інструментом для реклами можливостей і роботи бібліотек та прокладання шляхів до освоєння інформаційного простору. Взаємодія бібліотечних закладів і ЗМІ – необхідна умова створення нового образу бібліотеки та привабливості її послуг в обслуговуванні користувачів. Вона також проаналізувала накопичений досвід різних ЦБС області із співпраці з ЗМІ.
Галина Ребрик, завідувачка науково-методичного відділу обласної бібліотеки для юнацтва, у своїй консультації «Проблема читання серед молоді: сучасний підхід, роль та можливість бібліотеки» охарактеризувала таку категорію користувачів як юнацтво – період у житті молодої людини, коли вона формується як особистість. Кожна бібліотека напрацьовує свій шлях вирішення проблеми читання молоді. Запорука успіху – комплексний підхід, систематичність, креативність і партнерські відносини. Учасникам семінару були запропоновані розробки проведення Всеукраїнського Тижня юнацької книги та Тижня молодіжної книги в рамках відзначення Всесвітнього дня книги і авторського права (23 квітня), інноваційні форми проведення масових заходів, тематика соціологічних опитувань, навчально-тренінгових семінарів, майстер-класів, творчих лабораторій тощо для популяризації читання.
Консультація «Пошук, проблеми і перспективи бібліотечної роботи з дітьми» Марії Костів, авідувачки науково-методичного відділу обласної бібліотеки для дітей,  висвітлила питання задоволення потреб читачів-дітей та керівників дитячого читання: інноваційні ігрові форми роботи – вікторини, конкурси, флеш-моби, презентації дитячих книг і журналів. Вона також наголосила на участі бібліотек у цікавому і змістовному відпочинку дітей і підлітків, зазначила, що масова робота з ними повинна включати в себе елементи театралізації, сучасне музичне оформлення, вистави за літературними творами. Відзначила активну участь читачів-дітей зі Снятинщини в обласних конкурсах.
Своїми враженнями про навчальну поїздку до бібліотек Латвії поділилася Надія Виклюк, методист I-ої категорії методичного відділу Городенківської ЦБС, виступ якої викликав чимало запитань про роботу латвійських  колег.
О. Бурляк, завідувачка організаційно-методичним відділом Снятинської ЦБС,  виступила з доповіддю про стан і розвиток бібліотечної мережі в районі, розповіла про роботу і завдання методичної служби.
Цікавим та емоційним був виступ юних талантів – читачів Заболотівської бібліотеки-філії  Ірини Тимофійчук, Богдана Максим’юка, Людмили Ризюк, Арсена Зінковського, які зіграли уривок з автобіографічної новели Марка Черемшини «Карби», присвячений 140-річчю від дня народження письменника-краянина.
Впродовж роботи семінару учасники ділилися своїм досвідом роботи, аналізували та виявляли проблеми методичної служби в бібліотеках. На завершення відбувся обмін думками та пропозиціями з приводу проведення наступних зустрічей методистів ЦБС області.

 

 

Всі зображення до публікації ОБЛАСНИЙ СЕМІНАР
Категорія: Події | Переглядів: 958 | Додав: admin | Рейтинг: 4.0/2