Головна » Події » КОНСТИТУЦІЯ - ОБЕРІГ ДЕРЖАВИ
16:09
КОНСТИТУЦІЯ - ОБЕРІГ ДЕРЖАВИ
фото КОНСТИТУЦІЯ - ОБЕРІГ ДЕРЖАВИ

27 червня в читальному залі центральної районної бібліотеки проведено історичний екскурс  «Конституція України: від гетьмана до Президента України».
Конституція - це не тільки Закон законів, це серце розвитку і вдосконалення суспільства. Вона є головним оберегом державності і демократії, незалежності і соборності. Україна має свою державну мову, свої державні символи: Герб, Прапор, Гімн, які уособлюють її історію, її сутність.
Про велике значення основного державного закону, Конституції, розповів історик, краєзнавець, член Національної спілки письменників України Василь Бабій.
Конституція - це дуже важливий документ державного значення; положення, викладені там, регламентують основні правила суспільних відносин у межах держави, роботу всіх органів влади й суспільних організацій, визначають трудове право.
Українська національна державність бере свій початок від могутньої східнослов’янської держави – Київської Русі. Ідея розбудови української національної державності розвивалася одночасно із формуванням української народності. У боротьбі із загарбниками міцніє козацька держава – Запорізька Січ. Важливою віхою на шляху державотворення стало проголошення Української Народної Республіки у листопаді 1917 року. Але процес розбудови незалежної демократичної держави був зупинений радянським тоталітарним режимом.  Лише у 1991 році Україна стала незалежною державою. 28 червня 1996 року п’ята сесія Верховної Ради України прийняла Конституцію – Основний Закон України. Це, безперечно, було найважливішою віхою українського державотворення. В основу Конституції покладена модель розвинутого демократичного суспільства, спрямована на поступове перетворення держави на самоврядну організацію.
Під час масового заходу було розглянуто і обговорено зміст Конституції України. Особливу увагу присутні приділили другому розділу «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина», який, очевидно, є найголовнішим. Адже, держава твориться й існує задля людини. Цей розділ – найбільший у Конституції. У ньому сорок вісім статей. За переліком прав і свобод та за їх змістом Конституція України належить до найдемократичніших і найбільш гуманістичних конституцій світу. В ній враховано традиції українського народу та історичний досвід усього людства. У розділі другому Конституції України йдеться й про обов’язки. Держава вимагає від громадянина тільки найнеобхіднішого. Не для себе, як такої, а знову ж для того, щоб забезпечити права, свободи, гідне життя всіх своїх громадян, захистити їх інтереси.
На завершення історичного екскурсу, увазі слухачів було представлено порівняльну таблицю до проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», після чого присутні висловили свої думки з приводу зазначених змін.
Хвилиною мовчання вшановано славних синів і дочок землі української, великих нащадків славного Кобзаря –  Героїв України, Героїв Небесної сотні, тих, хто загинув у ці дні за єдину Україну.
В рамках заходу влаштовано книжкову виставку «На шляхах державотворення», на якій представлені книги, які розповідають  про  становлення української державності, про Пилипа Орлика та його Конституцію, про українську націю як відкриту політичну спільноту, про історію створення, прийняття та основні засади Основного Закону нашої держави.
Якщо ми хочемо жити гідним життям, мусимо усвідомити: Конституція - не сухий юридичний кодекс, яким опікуються правники і політики. Конституція - це особиста справа і інтерес кожного громадянина. Це спільний скарб і спільна відповідальність усього українського народу.

 

Категорія: Події | Переглядів: 851 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/7