Головна » Події » СЛАВА ТОБІ, ЖОВТО-СИНЄ ЗНАМЕНО
18:30
СЛАВА ТОБІ, ЖОВТО-СИНЄ ЗНАМЕНО
фото СЛАВА ТОБІ, ЖОВТО-СИНЄ ЗНАМЕНО

Народне віче з нагоди Дня Державного Прапора відбулося 22 серпня біля пам'ятника Кобзареві у Богородчанах. На урочистість зібралося багато людей, особливо дітей. Майже всі - у вишиванках, а в руках - блакитно-жовті кульки, прапорці, стрічки. Ведучі віче Світлана Панько та Василь Ковальчук поетичними рядками відомих українських митців прославили синьо-жовтий стяг і тих героїв-українців, які несли його крізь заборони, а сьогодні під українським символом ведуть важку боротьбу на сході України.
"У символів країни - довгий стаж, це дійсно: і минуле, і сучасне... І знову синьо-жовтий прапор наш над нами майорить - і це прекрасно!" Саме про такі події - минулого і сучасного - згадали у своїх виступах голова райдержадміністрації Ярослава Гоголь і голова районної ради Михайло Головчук.
Нероздільні небо і земля, нероздільна й наша любов до України. "Хай пісня єднає серця, живи, Україно, в добрі розвивайся на многії віки і на вічні літа", - про це співали Тетяна Бариляк (підтанцьовували їй діти зі всього району), народний фольклорний колектив районного Палацу культури "Ми -українці". Коли заспівала Кароліна Паранюк "Пісню про Україну", у небо злетіли жовто-блакитні кульки - символи миру і благополуччя. Присутні витирали непрохані сльози віри і надії, що все у нас колись буде добре. І всі будемо горді з того, що живемо в державі, яка зветься Україна.
Патріотичні пісні  та слова піднесено звучали  також у  виконанні аматорів народного театру,  вокалістів   Володимира Канюка,  Христини Андріїв, дитячих колективів району.
Державний Прапор є національним символом нашої держави, однією з офіційних емблем України, яка символізує її суверенітет. Під синьо-жовтим знаменом українці йшли до проголошення самостійності, тому для України як держави, яка має давнє історичне коріння і прагне стати повноправним членом Європейського Союзу, природним має бути вияв пошани до своєї національної символіки, а саме до прапора.
Сполучення синього та жовтого кольорів - одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів усіх континентів. У Київській Державі його використовували ще до прийняття християнства. А що ж означають ці кольори? Синій здавна символізує чисте, мирне небо, а жовтий - символ праці і достатку - це колір хлібного лану. Проте є й інші означення. Жовтий і синій кольори є поєднанням головних символів життя - золотого сонця у синьому космосі. А ще жовтий і синій - це вогонь і вода, чоловіче та жіноче начала.
Терниста і складна історія формування українського прапору. Тривалі війни, втрата автономії та входження до складу великих імперій змушували на деякий час відкласти думки про державний прапор. Проте, через багато років, справедливість відновилася  і 23 серпня 2004 року Президент України  підписав Указ «Про День Державного Прапора України». Цим Указом «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» встановлено в Україні нове свято - День Державного Прапора України.
Отож, запрошуємо всіх зацікавлених історією та сьогоденням нашої держави у читальний зал  центральної районної бібліотеки до перегляду  книжково-ілюстративної виставки «Слава тобі, синьо-жовте знамено».
.

 

Всі зображення до публікації СЛАВА ТОБІ, ЖОВТО-СИНЄ ЗНАМЕНО
Категорія: Події | Переглядів: 1060 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5