Головна » Духовна криниця » З ЛЮБОВ'Ю ДО ОТЧОГО КРАЮ
21:35
З ЛЮБОВ'Ю ДО ОТЧОГО КРАЮ
фото З ЛЮБОВ'Ю ДО ОТЧОГО КРАЮ

21 жовтня в читальному залі центральної районної  бібліотеки презентував першу книгу своєї трилогії «Під покровом Богородиці» краєзнавець і літератор Василь Романюк, чия попередня трилогія «Богові і Україні» мала добрий відгук у читачів. Нове видання знайомить з історією Богородчан – давнього релігійного осередку Прикарпаття, зі знаними вихідцями із цього прикарпатського містечка, його пам’ятками історії, культури й церковної архітектури.
Книгу «Під покровом Богородиці» приурочено до 80-річчя з дня посвячення церкви Св. Івана Богослова в Богородчанах, присвячено пам’яті будівничих храму Господнього, тим, хто його утримував, усім богородчанцям, які нині живуть на Прикарпатті, нашим землякам у всій Україні та поза її межами.
Історія церкви  Івана Богослова  - то історія життя багатьох людей, яке було безпосередньо пов’язане з цим храмом, а водночас і всієї богородчанської греко-католицької громади, котра брала і бере активну участь в духовно-релігійній діяльності церкви.
Автор книги, що вийшла в івано-франківському видавництві «Симфонія форте», не тільки стисло охарактеризував зміст її розділів, а й «привідкрив» присутнім на презентації бібліотекарям району, читачам, котрих зацікавило це видання, свою творчу «лабораторію», розповів про те, як збирав матеріали до нього. Пан Василь досліджував писемні джерела з архівів, зустрічався зі старожилами Богородчан, від котрих записував оповіді про значимі історичні події та епізоди з історії містечка, свідками яких були вони самі, та перекази, що передавалися з покоління в покоління.
- Справді, великою мірою надихнуло мене на створення її і те, що на полях старовинного Псалтиря я побачив записи, які залишив, як тоді практикувалось, мій дід Іван Романюк. Утім, переважна більшість записів, і не тільки його, а й багатьох інших людей, які вони робили у Псалтирі латиною, старослов’янською, а пізніше польською, німецькою, українською мовами, вимагають ще уважного й скрупульозного вивчення - результати цього дослідження я викладу в наступній книзі трилогії «Під покровом Богородиці». Ті записи попередники мого діда-дяка залишали починаючи ще з 1515(!) року, коли вже була церква в богородчанському замку. Зафіксовані їхні письмові свідчення про тогочасні події, зокрема, в 1700-му, 1779 році, коли під час великої пожежі згоріла церква Святого Духа. 130 років там стояв дерев’яний хрест, аж поки у 1908-му один із богородчанців не збудував на святому місці капличку, яку було знищено за радянської влади, а вже за незалежної України жителі селища відбудували капличку. Є запис і про Богородчанський (Манявський) іконостас, що був встановлений у церкві Пресвятої Тройці. Вона, як я з’ясував, насправді не згоріла (таке помилкове твердження хтось запустив у науковий обіг), а 1935-го її розібрали у зв’язку з тим, що було споруджено новий храм Святого Івана Богослова. Що ж до згаданого іконостасу - шедевру сакрального мистецтва світового рівня, то його придбала богородчанська громада в 1782 році за 60 франків (а не за 60 злотих, як читаємо у виданих дотепер книгах істориків та краєзнавців).
При підготовці рукопису видання В. Романюк також досліджував, як потрапили до Богородчан предки пізніше відомих родоводів. На полях Псалтиря, котрий є духовною, історичною реліквією, гордістю Богородчан, він знайшов цікаві записи про о. Антіна Могильницького та богородчанського декана о. Кирила Пачовського. Саме цей священик наполіг на тому, щоби батьки Івана Лятишевського, якому судилося стати в майбутньому єпископом, обов’язково віддали свого сина на навчання до Станиславівської гімназії. Є в книзі розділ і про діяльність у Богородчанах згромаджень сестер мироносиць та служебниць.
«Перед читачами відкривається ціла історія церкви та містечка Богородчан. Ця книга написана з любов’ю до Бога і України, патріотично і аргументовано. Тож кожен, хто її перечитає, мимоволі згадає і свій край, своє місто чи село, свою вулицю, сусідів. Згадає тих, хто своїм скромним чи, можливо, героїчним життям творив історію українського народу та Церкви.
Книгу «Під покровом Богородиці» автор писав і з морального обов’язку перед пам’яттю свого діда, котрий зафіксував події та факти із життя церкви й містечка на полях сторінок богородчанського Псалтиря. Похвально, що внук це все упорядкував та подав у вигляді змістовної книги, на мою думку, дуже потрібної читачам – як нашим сучасникам, так, вірю, і нащадкам, аби знали вони істинну правду, історичні реалії життя Богородчан і богородчанців упродовж кількох століть, - сказав у своєму виступі парох УГКЦ Івана Богослова  о. Іван Мачкодера.
Власне, книга побачила світ із благословення владики Володимира Війтишина й за підтримки о. Івана Мачкодери. Увагу  одразу привертає те, що зміст розділів книги  В. Романюка підтверджено численними копіями документів, фотоілюстраціями, виконаними з високою професійною майстерністю графічними роботами й рисунками. На світлинах цього альбому – минуле давнє й недавнє, нинішній день й оптимістичний погляд у майбутнє. А головне – це люди, які творили і творять славу невеликого містечка Богородчани. Слова вдячності за книги висловили автору: парох УГКЦ Івана Богослова о.Іван Мачкодера; Іван Гаврилович, член Національної спілки письменників  України, член Національної спілки журналістів України, редактор відділу газети «Галичина», літературний редактор презентованих книг; Ярослав Паранюк, депутат районної ради; Марія Краховська, директор Богородчанської  централізованої бібліотечної системи
 - … Книга – це наша історія, культура, духовність, - сказав Ярослав  Паранюк. – Тож, усвідомлюючи пізнавальне й виховне значення таких видань, я як меценат допомагаю авторам випустити їх у світ. Також, хоча я й не є мільйонером, стараюся завжди підтримати культуру, фізичне виховання і спорт, інші гуманітарні галузі. Я. Паранюк придбав два десятки примірників видання «Під покровом Богородиці» і передав їх бібліотекам району. Пообіцяв з цією метою закупити ще стільки ж примірників книги.
Під час її презентації відповідальний секретар Івано-Франківської міської ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Василь Романюк вручив Ярославу Паранюку подяку від столичного керівництва цього товариства за самовіддану плідну діяльність й активну громадянську позицію в справі охорони та збереження історико-культурної спадщини України.
Подякувала меценатові за подаровані бібліотекам Богородчанщини примірники книги «Під покровом Богородиці» Марія Краховська, директор ЦБС.
 

 

Всі зображення до публікації З ЛЮБОВ'Ю ДО ОТЧОГО КРАЮ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 1167 | Додав: admin | Рейтинг: 4.7/10