Головна » Духовна криниця » ЛІТЕРАТУРНА ЗУСТРІЧ
19:41
ЛІТЕРАТУРНА ЗУСТРІЧ
фото ЛІТЕРАТУРНА ЗУСТРІЧ

18 листопада в читальному залі центральної районної бібліотеки відбулася літературна зустріч з письменником Степаном Процюком. Літературна біографія Степана Процюка розпочалася 1991 року з літгурту «Нова дегенерація». Сьогодні він – відомий український письменник, автор більше двадцяти книг, лауреат багатьох літературних премій. Його твори перекладені кількома іноземними мовами. З 2012 року Степан Васильович – член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу.
Степан Процюк займає особливу нішу в сучасній українській літературі, його  справедливо називають майстром психологічної прози, а Василь Шкляр жартує, що Степан – український Фрейд. І справді, цей жанр йому добре вдається. Автор не боїться зазирати у притемнені куточки підсвідомого, знає справжню етимологію людських вчинків, змушує боліти наші душі, мережачи червоним і чорним на сторінках своїх книг. Літературний критик, голова правління обласної організації Національної спілки письменників так характеризує творчість нашого поета: «За книгами Степана Процюка будуть вивчати епоху. Добу українського безчасся і  позачасся. Причини і наслідки українських перемог і поразок на межі тисячоліть. Бо він зосереджений на людині. На психології людини. Зосереджений на тому, що не змінюється. Один вмирає як герой, захищаючи свої ідеали. Інший вбиває, плекаючи свої інстинкти. Бо вся великість людини вимірюється її здатністю опиратися вродженим інстинктам. У Процюка ця психологічна нота є домінуючою».
Про це у своїх виступах говорили Марія Краховська, директор централізованої бібліотечної системи та  Василь Бабій, письменник, модератор зустрічі.
Іще за Степаном Процюком закріпився «ярлик» найконтроверсійнішого з сучасних авторів-інтелектуалів. Тож і розмова з письменником відбулася в такому ключі: з притаманною йому харизмою, манерою розповідав про  книги, які вийшли у  світ останнім часом,  відповідав на запитання аудиторії, зокрема, висловлював свої  думки і роздуми про літературу, творчість, в т. ч. в контексті сучасних подій, майстерно зачитав  уривок із нової книги «Десятий рядок».
А розпочалася  літературна зустріч інсценізованими фрагментами за романом Степана Процюка «Маски опадають повільно» у виконанні аматорського народного театру районного Палацу культури (керівник Галина Магас). Музичним  дарунком для гостя  була пісня у виконанні Володимира Канюка.
Присутні  в залі  мали також можливість переглянути книжково-ілюстративну виставку «Авторитет імені: Степан Процюк»,  придбати книги автора та отримати автограф.

Всі зображення до публікації ЛІТЕРАТУРНА ЗУСТРІЧ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 1098 | Додав: admin | Теги: бібліотека, Степан Процюк, літературна зустріч, книга, письменник | Рейтинг: 4.4/13