Головна » Духовна криниця » ПРЕЗЕНТАЦІЯ
19:44
ПРЕЗЕНТАЦІЯ
фото ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Вічна пісня барв і кольорів,
Неповторна музика натхнення,
Шепіт трав і шелест яворів
І дзвінкі турботи сьогодення.
Хрестиком укладене в рядки
Поспліталось, блиснула веселкою
Ніжність материнської руки
Пісні теж весільної веселої.
Дух народу в колір заплете
Проросте і піснею і цвітом,
А над світом, гляньте, а над світом
Українська вишивка цвіте.
            Костів Гуска «На виставці вишивки»

17 грудня в читальному залі центральної районної бібліотеки відбулася презентація книги-альбому Стефанії Ліщинської «У взорах і в пісні життя».
Бібліотека в цей день вигравала всіма барвами веселки вишиванок: рушники, сорочки, серветки створювали святковий настрій. А ще більшість  учасників літературно-мистецької світлиці "Духовна криниця" одягнули вишиванки. Також  в  залі було розгорнуто виставку вишивок  п. Стефанії "Мелодії на полотні".
Вкотре переконуєшся, що усе на світі починається з любові, з цього дивного і багатогранного почуття до тих, хто поруч, до справи, якою займаєшся.  До всього, завдяки чому розумієш свою сутність, своє призначення в житті, - зазначила  у  вступному слові Марія Сем’янів, ведуча заходу, представивши присутнім авторку презентованого видання.
Стефанія Ліщинська  жителька с. Яблунька (народилася в с. Грабовець),  чудова людина, багата внутрішнім життям,  вчитель історії за фахом, автор книги краєзнавчого змісту – «Історія Яблуньки» та упорядник ілюстрованого довідника з історії «Дисиденти».    
З юних років п. Стефанія захоплювалася вишиванням, розмаїттям узорів і кольорів української вишивки. Протягом всього життя збирала фрагменти узорів рушників, обрусів, подушок, зразки жіночих, дитячих, чоловічих сорочок і сама створила чимало прекрасних узорів. На особливу увагу  заслуговують складні композиції вишивок на церковну тематику, копії яких увійшли до колекції авторки.
Свій досвід, своє вміння, свою творчість п. Стефанія постаралася втілити в книзі, багато ілюстрованій зразками традиційної української вишивки, які гармонійно доповнюються народними піснями, колядками, щедрівками, гаївками.
«Це унікальне видання розкриває всім зацікавленим справжні скарби, які закодовані в нашій українській вишивці. Це неоціненний  скарб, який ми маємо передати своїм дітям і онукам, щоб вони пам’ятали хто ми є і не цуралися свого роду… ми переживаємо складний час, вижити нам допоможе традиційна культура, а вишивка – вершина традиційної культури", - сказав   Володимир Комар, доктор історичних наук, завідувач кафедри історії слов’ян Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, подякувавши авторці за книгу.
п. Стефанія розповіла, як саме створювалася  книга, про свою працю над нею,  висловивши подяку всім, причетним до цього видання, зокрема, і своєму сину, Ігорю Ліщинському.
Теплі, щирі слова  вдячності авторці за книгу звучали від Галини Канюк, начальника відділу культури, національностей і релігій райдержадміністрації; Ігоря Ліщинського, кандидата фізико-математичних наук Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника; Марії Цинівської та Наталії Цьомко, колег по роботі, вчителів загальноосвітньої школи с. Яблунька; Марії Краховської, директора централізованої бібліотечної системи.
Гарним доповненням до розповідей про гостю світлиці, п. Стефанію, її книги, були українські пісні у виконанні Галини та Володимира  Канюків, Івана Попадюка та Петра Яремчука.
Презентоване видання не лише сприятиме вихованню в підростаючого покоління любові до своїх традицій, обрядів і звичаїв, а й дозволить досконало вивчити, пізнати і популяризувати мистецтво української народної вишивки.

Всі зображення до публікації ПРЕЗЕНТАЦІЯ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 1174 | Додав: admin | Теги: Стефанія Ліщинська, вишивка, презентація книги Увзорах і в пісні | Рейтинг: 5.0/7