Головна » Події » ВИТЯЗЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕЗІЇ
20:45
ВИТЯЗЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕЗІЇ
фото ВИТЯЗЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕЗІЇ

Його називають символом національного пробудження, сурмачем епохи, витязем молодої української поезії, одним із когорти письменників шістдесятників. Великому сину України, його палкому і ніжному слову було присвячено літературну годину «Його душа світилася зорею» (до 80-річчя від дня  народження Василя Симоненка), яка відбулася 20 січня в читальному залі центральної районної бібліотеки.
Народився Василь Симоненко 8 січня 1935 року  на Полтавщині. Навчався на факультеті журналістики Київського університету. Працював кореспондентом у різних газетах Черкаської області.
Творча спадщина талановитого українського поета - десятки віршів, казок, новел, численних статей, рецензій, публікацій, об'єднаних у збірки, що лишилися навічно золотими розписами на ниві української духовності.
Перша прижиттєва збірка поезій „Тиша і грім" вийшла у 1962 році. Згодом побачили світ книги  його поезій „Земне тяжіння", „Лебеді материнства", „У твоєму імені живу".
За свої поетичні твори та книгу прози „Народ мій завжди буде" був посмертно удостоєний Національної премії України ім. Шевченка.
Своєю гарячою і пристрасною натурою великий патріот своєї Вітчизни Василь Симоненко  увійшов у літературу як поборник правди і добра. Життя його, як блискавка, яскраво спалахнуло і швидко згасло.
В рамках заходу  також було влаштовано книжково-ілюстративну виставку-пошану «Витязь української поезії», розділи якої   знайомлять читачів з 2-томним виданням творів поета, збірками „Лебеді материнства", „На схрещених мечах", „ Берег чекань", "Півні на рушниках", літературно-критичними  працями  П. Ротача, А. Ткаченка, Л. Тарнашинської, В. Кирилюка, які присвячені пам'яті талановитого українського поета. Оповідання, щоденникові записи, листи містить книга В. Симоненка „У твоєму імені живу".
 Про  життєвий та творчий шлях поета  розповіли присутнім Марія Пороговська та Марія Сем’янів, бібліотекарі центральної районної бібліотеки, поезію Василя Симоненка читала Галина Магас.

 

Категорія: Події | Переглядів: 914 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/7