Головна » Події » ТРАГЕДІЯ ГОЛОКОСТУ: УРОКИ ЛЮДСТВУ
17:51
ТРАГЕДІЯ ГОЛОКОСТУ: УРОКИ ЛЮДСТВУ
фото ТРАГЕДІЯ ГОЛОКОСТУ: УРОКИ ЛЮДСТВУ

Щорічно 27 січня ми відзначаємо День пам'яті жертв катастрофи і героїзму європейського єврейства для вшанування пам'яті жертв Голокосту.
Голокост - це жах, біль, смерть. Він не повинен повторитися. Людство мусить не забувати про мільйони ні в чому неповинних євреїв і представників інших меншин, про чоловіків, жінок і дітей, яких було знищено варварськими методами, і віддавати їм належну шану.
Уперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі в 2006 році. Проте деякі країни відзначали цей день і раніше. На державному рівні Україна вперше відзначила Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту у 2012 році.
Голокост (з давньогрецької - «всеспалення») - найбільш розповсюджений термін, який позначає політику переслідування і знищення людей єврейської національності нацистським режимом.
Головні тези антисемітської ідеології були обґрунтовані в книзі А. Гітлера «Моя боротьба». Систематичним переслідуванням і знищенню в Німеччині і на захоплених нею територіях в 1933-1945 роках піддалися 70% єврейського населення Європи. Єврейські громади спочатку переселялись у спеціально створені гетто. Це переселення переслідувало лише одну мету - подальше повне знищення мешканців гетто. Нацистське керівництво створювало табори смерті, обладнані газовими камерами та крематоріями. Серед них - Аушвіц-Біркенау, Треблінка, Белжець, Собібор, Хелмно, Майданек, Ясеновац, Малий Тростенець у Білорусі.
За свідченням Нюрнберзького трибуналу, тільки в Освенцімі було знищено майже 2,5 мільйона євреїв, а всього у фашистських таборах смерті загинули, за різними оцінками, від 6 до 8 мільйонів євреїв (1,5 млн. з них були діти) і мільйони людей інших національностей, в тому числі українців.
Україна - одна з держав Східної Європи, єврейське населення якої понесло чи не найбільші втрати (уступаючи тільки Польщі) в період Другої світової війни.
Пам'ять про Голокост необхідна нам, щоб наші діти ніколи не були жертвами або байдужими спостерігачами проявів ворожнечі. Тепер, коли Голокост відходить у минуле, нинішнє покоління має продовжити естафету пам'яті і відстоювати гідність людини. Темою цього дня є вічна пам'ять і зобов'язання докласти зусиль до недопущення геноцидів і злочинів проти людяності.
Саме з цією метою в читальному залі центральної районної бібліотеки влаштовано книжково-ілюстративну виставку-реквієм «Трагедія Голокосту: уроки людству», на якій представлені такі книги: А. Кузнєцова «Бабий Яр», Я. Рабіновича «На зламі віків», Б. Арсена «Моя гірка правда та інші.
Тож запрошуємо Вас до  серйозного та вдумливого перегляду.

 

 

Категорія: Події | Переглядів: 987 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1