Головна » Події » ГОДИНА ВШАНУВАННЯ
15:16
ГОДИНА ВШАНУВАННЯ
фото ГОДИНА ВШАНУВАННЯ

3 лютого в бібліотеці-філії селища Солотвин  відбулася година вшанування «В житті я тиші  не шукав», присвячена 86-річчю від дня народження Романа Шебунчака,  поета, письменника, діяча з активною громадянською позицією,   великого майстра слова, автора  збірки поезій  «Уклін вам, сині скелі».
 Все життя і творчість Романа Шебунчака  пов’язані з Солотвином, її людьми, чарівною природою, що надихали митця.
Поет народився 30 січня 1929 року в селищі Солотвин. Батько -  ремісник , мати -  селянка. Після закінчення школи навчається на філологічному факультеті Львівського державного університету імені Франка. Вчителює в ряді шкіл Богородчанського району, бере активну участь в громадській роботі, неодноразово обирався депутатом  Раковецької сільської ради. У 1989 р. очолює осередок  Народного Руху України, активно включається в громадсько - політичне життя селища і району. Стає ініціатором і організатором спорудження пам’ятника Шевченку в селищі.
Певно,тому поети приходять  у світ, щоб життя ставало кращим. Адже вони
словом будять нашу  думку, не дають приспати розум, наділені даром бачити майбутнє. Так, художня література, як і мистецтво взагалі, то вічний пошук.  Р.Шебунчак був свідомий цієї істини й тому постійно перебував в невпинних пошуках нових тем, проблем та шляхів їх художнього осмислення. І сьогодні, як ніколи, актуально звучить його поезія. Поета і тоді боліло серце за сплюндровану рідну землю, за неповагу до рідної мови, роздумував над долею України, над її майбутнім.
На  заході була присутня дочка письменника Олександра Піцуряк,  яка поділилася спогадами про батька.
Збірка  поезій «Уклін вам, сині скелі» – ще один внесок у духовну скарбницю нашого народу. На текст його вірша написана   пісня, що стала славенем селища.
Твори Романа Шебунчака  будять розум, нашу уяву, хвилюють  наше серце…  Але кажуть, що краще один раз побачити, а в даному випадку краще прочитати їх, і запевняємо, що ви отримаєте від цього велике душевне задоволення. Тож хоч Роман Шебунчак відійшов за небокрай, та залишив нам  великий духовний спадок - свою творчість.

 

Всі зображення до публікації ГОДИНА ВШАНУВАННЯ
Категорія: Події | Переглядів: 839 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1