Головна » Події » КУЛЬТУРА СЬОГОДНІ
19:57
КУЛЬТУРА СЬОГОДНІ
фото КУЛЬТУРА СЬОГОДНІ

11 лютого в районному Палаці культури відбулося  вшанування творчих людей краю в рамках проведення підсумків у галузі культури за 2014 рік.  Рік, що минув, був насичений мистецькими заходами та творчими здобутками.
 - І кожен з нас старався виконувати свою місію чесно і справедливо. Та нам не було б так затишно і спокійно в житті і на роботі, - сказала у вступному слові ведуча заходу Світлана Панько, - якби не відважні хлопці-бійці, які ось уже котрий місяць стоять на сторожі нашого спокою у зоні АТО, а ми можемо займатися улюбленою роботою.
 Присутні у залі вшанували хвилиною мовчання тих, хто віддав найдорожче - життя - за нас з вами.
 Першими на сцену запросили лауреатів районної премії імені Михайла Яцківа. Її щорічно, починаючи з 2001 року, вручають творчим людям краю за вагомий внесок у його культурний і духовний розвиток, особисті досягнення в літературі, культурі, сценічному мистецтві. За 14 років маємо 24 номінантів. Лауреатами премії за підсумками 2014 року в номінації «Література» визнано вчителя історії Яблуньської ЗОШ І-III ст., вчители-методиста Стефанію Ліщинську (за книгу «У взорах і в пісні життя»), а в номінації «Народна творчість» - директора Саджавського будинку культури Марію Олексин за результатами огляду-конкурсу «Кращий сільський клубний заклад».
 - Немає нічого благороднішого на світі, ніж прикрашати ту землю, яка нас народила, - звернулася до присутніх начальник відділу культури, національностей та релігій райдержадміністраціі  Галина Канюк. - Наші люди підтверджують це своєю повсякденною працею – випікають хліб, чудово вишивають, від душі співають і танцюють, пишуть книжки, плетуть кошики з лози чи виготовляють речі з металу... Наш обов'язок - показати це іншим, аби вони пересвідчилися, які унікальні майстри, які талановиті люди живуть поряд із нами.
Галина Канюк запросила голів райдержадміністрації і райради Ярослава Паранюка та Михайла Головчука вручити нагороди тим людям, які щодня живуть творчим неспокоєм. Почесною відзнакою райдержадміністрації і районної ради «За заслуги перед Богородчанщиною» відзначено: керівника народного аматорського ансамблю танцю «Фієста» Богдану Макар - за високий професіоналізм та популяризацію хореографічного мистецтва Богородчанщини на Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах і фестивалях; керівника народного аматорського хору «Карпатські джерела» районного Палацу культури Володимира Канюка, який упродовж багатьох років розвиває і прививає любов до хорового мистецтва; художнього керівника районного Палацу культури Світлану Панько - за активну громадську діяльність та багаторічну працю в галузі культури району.
Під рясні оплески глядачів подяки голови райдержадміністрації та голови районної ради отримали: колектив Саджавського будинку культури (директор Марія Олексин) - за перше місце в районному етапі обласного огляду-конкурсу клубних закладів у сільській місцевості; народний аматорський хор «Карпатські джерела» (керівник Володимир Канюк) районного Палацу культури - за популяризацію хорового мистецтва в районі та області; Марія Микуляк, методист районного Палацу культури - за багаторічну працю в галузі культури району та створення мистецького панно «200 літ під зорею Тараса»; колектив відділу обслуговування центральної районної бібліотеки (завідуюча Марія Сем'янів) - за популяризацію української книги та впровадження в практику роботи новітніх технологій.
Грамоти голови районної державної адміністрації та голови районної ради вручено історику, краєзнавцю, автору книги «Під покровом Богородиці» Василю Романюку, поету, громадському діячеві, автору поетичної збірки «Революція гідності» Нестору Мартинцю, завідуючій клубом с. Ластівці Ганні Лукач та сільському голові с. Старуня Івану Мосюку (за реалізацію проекту «Модернізація матеріально-технічного оснащення в клубі с. Ластівці - шлях до збереження культурної спадщини сільської громади»), директору Горохолинського будинку культури, депутату районної ради Володимиру Дубіву і сільському голові с. Горохолина Дмитру Шимановському (за реалізацію проекту «Туристично-інформацій-ний ресурсний центр – механізм сталого розвитку села»).
При районному Палаці культури довший уже час працює волонтерський центр із допомоги нашим воїнам-землякам, які воюють у зоні АТО. Опікується ним депутат районної ради Надія Парфан. За активну підтримку центру та допомогу грамотами нагороджено колективи відділу культури (начальник Галина Канюк), центральної районної бібліотеки (директор Марія Краховська), районного Па-лацу культури (директор Василь Ковальчук), любительське об'єднання «Світло писанки» (керівник Марина Кобзей) і директор Горо-холинського будинку культури Володимир Дубів.
Як добре, що є на світі люди, небайдужі до мистецтва та культури, їх називають меценатами. Подякою відділу культури, національностей та релігій райдержадміністрації нагороджені голова РДА Ярослав Паранюк, Всеукраїнський благодійний фонд Юрія Дерев'янка (за сприяння розвитку бібліотечної та клубної справи району), колишній перший заступник голови РДА Володимир Лемчак, редактор часопису «Слово народу» Галина Федорко, заступник керівника апарату, начальник відділу з питань організаційної та інформаційно-аналітичної роботи апарату РДА Тарас Рашкевич.
Відбулося цього дня і вшанування тих, прививає нашим дітям любов до її величності музики-вчителів музичних шкіл. Подякою відділу культури, національностей та релігій нагороджені завідуюча фортепіанним відділом Валентина Важинська, викладач класу фортепіано, керівник дитячого хоро-вого колективу «Дивоцвіт» Наталія Кривцун, завідуюча струнним відділом, керівник ансамблю скрипалів Марія Іванус (усі - Богородчанська ДМШ), директор Саджавської ДМШ Петро Середкж, викладач класу фортепіано цієї музичноїІ школи Тетяна Равлюк. Серед нагороджених також - директор Солотвинської ДМШ Михайло Гавриш, викладач класу цимбал Василь Костишин, викладач класу фортепіано Руслана Херманчук, завідуюча фортепіанним відділом Наталія Гомель з цієї ж школи.
Популяризація книги в бібліотеках району відображається в масових заходах. Як результат - розширюється коло нових користувачів, прихильників друкованого слова. А ще книгозбірні були активними учасниками усіх заходів, які проводилися до пам'ятних і ювілейних дат у місцевих громадах. За старанну роботу в царині культури подякою відділу культури, національностей та релігій нагороджено колектив центральної дитячої бібліотеки та заступника директора по роботі з дітьми Надію Вінтоняк, колектив Солотвинської бібліотеки-філіалу №1 (завідуюча Світлана Паневник), завідуючу бібліотекою-філіалом с. Манява Галину Рудько, завідуючу бібліотекою-філіалом с. Глибоке Марію Проців. Серед клубних закладів такої нагороди удостоєні народний аматорський театр районного Палацу культури (керівник Галина Магас), народний аматорський вокальний ансамбль «Горлиця» будинку культури с Саджава (керівник Петро Середкж), народний аматорський хор будинку культури с. Глибоке (керівник Володимир Петришин), народний аматорський гурт «Старунці» (керівник Василь Григорук), народний аматорський гурт «Мажор» (керівник Світлана Панько), народний аматорський вокальний ансамбль «Бистриця» клубу с. Гута (керівник Інна Борух), керівник дитячого оркестру народних інструментів «Кептарик» (керівник Анжела Михащук), солістка районного Палацу культури Світлана Весна. Заслужені нагороди за підсумками року отримали й головний бухгалтер централізованої бухгалтерії відділу культури, національностей та релігій РДА Орися Тимків, керівник народного аматорського оркестру «Візерунок» районного Палацу культури Петро Яремчук, працівник районного Палацу культури Ярослав Макар, аматори народного мистецтва Василь Вербовський, Степан Вільчик, Ганна Пронь, Марія Гавриш, Борис Ясецький, керівник аматорських колективів с. Хмелівка Тарас Ровенко, художній керівник Солотвинського БК Христина Гут, директор будинку культури смт. Солотвин, організатор молодіжних фестивалів Ірина Суслик, майстрині з Крички Марія Демчук та зі Старуні Тетяна Григорук, поети Софія Новицька (Опацька) з Гринівки та Василь Глуханюк з Раковця, народний умілець Парасковія Маджара з Гринівки, завідуюча клубом с. Богрівка Тетяна Гринішак.
 Для всіх, хто зібрався у той день у залі районного Палацу культури, як і годиться, линули не лише слова подяки, а й задушевні пісні, музика, їм дарували свої номери танцюристи, читці.
Під час вшанування творчих людей району була організована благодійна акція - зібрані кошти передано волонтерському центру для потреб бійцям, які нині на передовій у зоні проведення АТО.
«Живи для інших, не для себе, спіши усім добро творити, адже життя - це зірка в небі, її зумій ти запалити», - такими словами завершилася ця небуденна зустріч митців району.

 

Категорія: Події | Переглядів: 1164 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/6