Головна » Духовна криниця » ПРЕЗЕНТАЦІЯ
19:21
ПРЕЗЕНТАЦІЯ
фото ПРЕЗЕНТАЦІЯ

17 лютого   в читальному  залі центральної районної бібліотеки відбулася презентація поетичних збірок Богдана Середюка. Ведуча зустрічі Марія Сем’янів,  з великим пошановуванням представила гостям світлиці щирого, мудрого, скромного, багатого внутрішнім світом чоловіка; громадського і науково-просвітницького діяча Івано-Франківщини, Голови обласної організації Товариства винахідників і раціоналізаторів України, представника у справах інтелектуальної власності, Заслуженого раціоналізатора України, уродженця села Саджава Богдана Івановича Середюка.
Народився післявоєнного 1946 року 18 грудня останнім десятим за рахунком в багатодітній селянській сім’ї шанованого у селі Івана Середюка, завідувача домашньою хатою-читальнею, що стояла у витоків сільської «Просвіта» та селянки Марії (із родини Вороничів),  що втілила яскравий образ Берегині українського села.
Пройшов життєвий гарт в профтехосвіті і шахтаря на Донбасі ( Торез,  Шахтарськ), військового музиканта в Закавказзі. Закінчив Івано-Франківський інститут нафти і газу і  Центральний Інститут підвищення кваліфікації керівних працівників в галузі патентознавства в Москві.
За плечима трудовий шлях від електрика і  інженерних посад на виробництві
( Івано-Франківське шкіряне об’єднання) – до керівника обласної організації – Товариства винахідників і раціоналізаторів України, з якою вніс посильний внесок у розвиток винахідницького і раціоналізаторського руху, становлення і розбудову системи охорони  інтелектуальної власності на Прикарпатті і в  Україні. Удостоєний Почесного звання «»Заслужений раціоналізатор України», нагрудних відзнак «Творець» і «Автор».  
В творчому доробку -  3-томне видання   « Етюди про Галицьких Кмітливців та витоки творчості", щорічник «Інтелектуальний продукт вчених, винахідників і раціоналізаторів Прикарпаття» (4 випуски), «Цикл лекцій з основ інтелектуальної власності», а також  поетичні збірки „Дзвони пам'яті", „Дорогою невмирущих знаків до обжинків у Саджаві", „Душі прекраснії пориви", «Благословенне Богом будь село», «Наша пісня вічна», «Осанна, Алілуя мові рідній», «Від Майдану до Майдану», «Вибір або Перлини мудрості», автобіографічні етюди «Колісниці творчості».
В поезіях автора – філософське бачення історії людства, історії нашого народу, писемності як історії інтелекту, винахідливості, пошуків, пізнання і знахідок. Чимало віршів автор присвятив особистостям, які поруч з ним у праці і в житті. Є і твори, якими як громадянин і патріот відгукується на злободенні для України і світу проблеми, і лірика тонкої душі.
Вірші написані мовою серця, вони дихають теплом, щирістю, захоплюють своєрідним ставленням до світу, глибиною думки і великою любов’ю до рідної землі.
Кожен присутній на заході мав змогу торкнутися душею до поетичного всесвіту Богдана Середюка.  Учасники відкрили для себе гостя  як особистість цікаву, яскраву, небайдужу, справжнього патріота своєї країни, який живе душею і пише серцем.  Поезія його – різнопланова: порушуються соціальні теми, питання мови, інтимна лірика, та все ж переважає громадянська тематика, йому болить Україна, її минуле і майбутнє. Богдан Іванович  читав свої поезії, поділився своїми спогадами, роздумами, думками.
Звучали поетичні рядки у виконанні  Галини Магас, лунали пісні від народного вокального ансамблю «Горлиця» Будинку культури с.Саджава (керівник Петро Середюк) на вірші Богдана Середюка.
Щирі привітання і теплі, добрі  побажання були від Мирослава Когуча, Заслуженого раціоналізатора України; Олексія Поповича, односельчанина, вивезеного під час депортації в Комі АРРС, автора книги «еліксир духу»; Людмили Бабій, директора обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Франка; Марії Краховської, директора ЦБС; Василя Середюка, племінника автора; Марії Балаш, вчительки, активної учасниці літературно-мистецької світлиці «Духовна криниця»; Марії Гоголь, поетеси.
В рамках заходу було організовано книжкову  виставку творчих надбань «Колісниці творчості Богдана Середюка".
На згадку автор подарував центральній районній бібліотеці   презентовані видання.
Творча зустріч з гостем світлиці подарувала щонайприємніші хвилини радості, тепла, любові, добра, адже спілкування з автором не тільки збагатило кожного духовно, а й додало наснаги до життя.

Всі зображення до публікації ПРЕЗЕНТАЦІЯ
Категорія: Духовна криниця | Переглядів: 1124 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/9