Головна » Події » ДУХОВНИЙ СКАРБ НАЦІЇ
16:55
ДУХОВНИЙ СКАРБ НАЦІЇ
фото ДУХОВНИЙ СКАРБ НАЦІЇ

Розвивайся, звеселяйся, моя рідна мово,
У барвінки зодягайся, моє щире слово.
Міжнародний день рідної мови встановлено у жовтні 1999 року на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Починаючи з 21 лютого 2000 року його відзначають і в Україні. За п'ятнадцять років існування свято вже стало традиційним. Це один із тих днів, коли кожен українець має змогу відчути себе частиною великого народу, посіяти у своєму серці хоча 6 одну зернину любові до рідної мови.
І цьогорічний районний конкурс читців «Квітни, мово, зірницями слова» був присвячений цьому святу, який відбувся в фойє районного Палацу культури.
- Мова - духовна, найбільша цінність нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях, наша сутність, первинний зміст нашого буття. Мова формує і визначає свідомість, творить людину, культуру, історію. Поетична грань живе у слові, і слово немислиме без неї, як немислима річка без води. Золоту скарбницю рідної мови збагатили відомі майстри художнього слова Тарас Шевченко, Леся Українка, Дмитро Павличко, Іван Драч, Ліна Костенко, їхня поезія є і буде актуальною завжди, - такими словами розпочали захід ведучі Христина Андріїв та Маріанна Ковальчук.
Конкурсанти, а їх було 32-оє, з неприхованим хвилюванням славили рідний край, передавали словом не тільки радісні, а й трагічні сторінки українського народу.
Багато з них обрали для декламування Шевченкові «Розриту могилу», «Хустина», «Минають ночі», «За байраком байрак», « Думка», «Княжна», «Минають дні, минають ночі». Не залишилися поза увагою поезії Лесі Українки та Ліни Костенко. Окремі конкурсанти виконували авторські твори.
Оцінюючи читців, журі враховувало їх виконавську майстерність, художній рівень, артистичність, художнє оформлення, костюми. Та найголовнішим критерієм у визначенні переможців було, звісно, мистецтво виразного читання, усвідомлене розуміння твору та уміння донести його до слухача.
Членам журі було нелегко визначитися з переможцями, та все-таки вони є. Диплом лауреата першої премії виборола Аліна Козачишин (учениця Богородчанської ЗОШ І-III ст. №2) за неперевершено прочитану і передану в танці поезію Ліни Костенко «Тінь Марії». Друге місце розділили між собою Іван Савчин зі Старих Богородчан, Богдан Романюк з с. Підгір'я та Роман Дем'янець із Горохолини. Третє місце вибороли Наталія Данилюк з села Нивочин та Лідія Татарська з Крички.
Переможці отримали почесні грамоти та чудові книги з творами нашого генія - Тараса Шевченка. Щирі слова подяки члени журі адресували усім учасникам конкурсу. А знавець професійного декламування, фахівець сценічного мовлення Світлана Панько подякувала учасникам за те, що небайдужі до української поезії. І якщо у нас є такі діти, то нашій Україні - жити, бо зберігати і плекати рідну мову може тільки її носій. Бо той, хто любить слово рідне, шанує мову, значить любить і Україну!
В рамках заходу було влаштовано книжково-ілюстративну виставку " Рідна мова моя,  поетична й пісенна".

Категорія: Події | Переглядів: 882 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/3