Головна » Події » ПОЕТ МОГУТНЬОГО ДУХУ
12:49
ПОЕТ МОГУТНЬОГО ДУХУ
фото ПОЕТ МОГУТНЬОГО ДУХУ

У читальному залі центральної районної бібліотеки діє книжково-ілюстративна виставка «Повстанський поет Марко Боєслав”, присвячена 105-річчю від дня народження відомого повстанського поета, громадського діяча та журналіста Марка Боєслава (справжнє ім’я – Михайло Дяченко).
Народився Михайло Дяченко (Марко Боєслав) у селі Боднарів Калуського району. Навчався в українській гімназії у Станіславі, згодом на правничому факультеті Львівського університету. Очолював спортивне товариство „Сокіл". Був членом ОУН та Української Головної Визвольної Ради. За патріотичну діяльність був заарештований польською поліцією. Після звільнення переїхав на Холмщину, де вчителював, організовував драмгуртки, навчав дітей рідної мови, історії України.
У 30-х роках окремими книжками виходять збірки молодого поета  „Іскри", „Юні дні", згодом - „Вони прийдуть".
Його драму „Сталь без іржі" часто інсценізували самі воїни УПА.
 Виставка представляє поетичні та публіцистичні твори поета трагічної долі, художні розповіді про його героїчне  життя, роботи, в яких аналізується проблематика і поетика творчості, подаються штрихи  до літературного портрета провідного діяча ОУН-УПА.
Особливої уваги заслуговує дослідження Олександра Іщука „Життя та доля Михайла Дяченка - „Марка Боєслава". У книзі вперше оприлюднено раніше невідому інформацію про заходи радянських каральних органів по розшуку підпільника,  окремі його твори та маловідомі світлини.
Тож запрошуємо до перегляду.
 

Категорія: Події | Переглядів: 845 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/4