Головна » Події » ЗНАХОДИТЬ "ІСКРИ ЗОЛОТА В ПІСКУ"
19:13
ЗНАХОДИТЬ "ІСКРИ ЗОЛОТА В ПІСКУ"
фото ЗНАХОДИТЬ

Це ім’я не потребує ніяких рекомендацій, його знають навіть ті, хто ніколи не належав до числа шанувальників поезії. Адже ця жінка – не просто поетеса, книги віршів якої перекладені багатьма мовами, здобули визнання в усьому світі, вона – явище, творчість її варта цілої літератури. Це ім’я – Ліна Костенко.
Жінка, генієм якої міг би пишатись будь-який народ світу, бо вона – духовна донька Г.Сковороди, Т.Шевченка, Л.Українки – спадкоємиця величних традицій духу не лише власного народу, а й усього людства.
19 березня, в день народження письменниці,  в Богородчанській школі ЗОШ I-III ст. №2 відбулося поетичне рандеву “Маю тільки небо над собою, маю тільки душу при собі” з нагоди 85-річниці від дня народження Ліни Костенко, в якому взяли активну участь  учні 9-10 класів.  Анастасія Химинець, Аліна Шклянна, Аліна Клебан, Мар'яна Близнюк, Діана Білоус ( 9-А кл,  класний керівник Оксана   Дутчак), Діана Волощук, Анастасія Паньків, Софія Феняк, Владислав Веркалець, Владислав Вірстюк (10 кл., класний керівник Оксана Вербовська) з задоволенням читали вірші, ділилися своїми думками, роздумами  від  прочитаної поезії Ліни Костенко.
Оксана Вербовська, вчитель школи,  змістовно  розповіла присутнім про українську народну співачку і поетесу часів Хмельниччини Марусю Чурай, пісні  якої пройшли крізь роки і йдуть у нові віки. Не відлетить з них квіт народної душі, не розвіється з вітром їх потужна енергія добра. не випадково образ талановитої простої дівчини з Полтави ліг в основу історичного роману у віршах Ліни Костенко "Маруся Чурай".
Любов Цинюк, ведуча заходу, бібліограф центральної районної бібліотеки, ознайомила школярів із життєвим і творчим шляхом знаної письменниці.     
Ліна Костенко народилася на Київщині, навчалася в педагогічному інституті, з відзнакою закінчила Літературний інститут ім. М. Горького в Москві. Тоді ж, наприкінці п'ятдесятих, вийшли друком її поетичні збірки „Проміння землі", „Вітрила", „Мандрівки серця".
Потім було вимушене 16-річне „мовчання", коли Ліна Костенко працювала без надії на публікацію своїх творів. Тільки у 1977 році з'явилася збірка „Над берегами вічної ріки", згодом вийшов у світ історичний роман „Маруся Чурай", який був відзначений Шевченківською премією.
2010 року опублікувала перший прозовий роман „Записки українського самашедшого", що став одним з лідерів продажу серед українських книжок у 2011 році.
Ці та інші видання, зокрема: „Неповторність", „Сад нетанучих скульптур", „Вибране", історичний роман „Берестечко", "Річка Геракліта", "Мадонна перехресть"   пропонуємо  на книжковій виставці „Душа належить людству і епохам", яку розгорнуто на абонементі центральної районної бібліотеки.  Також представлені книги, що містять наукові, літературно-публіцистичні праці, есе О. Ковалевського, В. Брюховецького,  О. Сизоненка та інших дослідників самобутнього таланту Ліни Костенко.
У свої 85 Ліна Костенко  продовжує дарувати читачам щирість своєї душі, філософське осмислення життя, красу українського слова.
Її неповторний поетичний світ полонить читачів з першого ж рядка, а її поезії проникають глибоко в душу і закарбовуються назавжди.
 

 


 

 

 

Всі зображення до публікації ЗНАХОДИТЬ "ІСКРИ ЗОЛОТА В ПІСКУ"
Категорія: Події | Переглядів: 1060 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/3