Головна » Події » ЗАГУБИЛОСЬ ЛІТО ЗОЛОТЕ В ГЛИБИНІ ОСІННЬОГО САДУ
16:23
ЗАГУБИЛОСЬ ЛІТО ЗОЛОТЕ В ГЛИБИНІ ОСІННЬОГО САДУ
фото ЗАГУБИЛОСЬ ЛІТО ЗОЛОТЕ В ГЛИБИНІ ОСІННЬОГО САДУ

27 березня у  бібліотеці-філії с. Дзвиняч відбулася година спілкування "Загубилось літо золоте в глибині осіннього саду"  з ветеранами-остарбайтерами,  зорганізована спільно з працівниками територіального центру соціального обслуговування в рамках програми «Місце зустрічі-діалог». В цей весняний прохолодний день до бібліотеки поспішали ветерани, скроні яких посріблила сивина. Йшли зі своїм поважним тягарем на плечах, що Бог дарував їм 90 літ. Це їхнє найбільше багатство-роки, в яких вони пережили голод, холод, поневіряння у далекій чужій землі.
На годину спілкування, приурочену тим, хто у роки другої світової війни були примусово вивезені з окупованої України на примусові роботи до фашистської Німеччини, були запрошені колишні малолітні остарбайтери з села.  «Більше 2 мільйонів української молоді, які не знаючи німецьких порядків, звичаїв та мови, були німою робочою силою. Над ними знущалися та жорстоко карали за найменшу провину», - зазначила у вступному слові Ольга Богославець, завідуюча бібліотекою0-філією с. Дзвиняч, ведуча заходу.
Не можна було без болю у серці  слухати сповідь Юстини  Дмитрюк. На той час, майже дитиною, потрапила у рабство. Тяжко бідувала, спала по дві години за ніч, порала багато худоби, виконувала важку хатню роботу по господарству.
Своїми спогадами про поневіряння в невільницьких таборах розповідали Василь Дмитришин  та Іван  Максимів. Наш гість Дмитро Сенчак  із Раківця розповів, як тяжко працював на аеродромах, де обслуговував авіаційну техніку. Після, коли повернувся на Україну, завезли аж на Донбас. Тяжко працював на шахтах, копав вугілля, повзаючи на животі. Двічі тікав додому, але був спійманий. Його роздягли із повсякденної одежі, та він у спецодязі добрався до рідного села.
Попри всі сумні згадки зі щирими привітаннями звернувся до колишніх остарбайтерів Іван Казюка, директор територіального центру соціального обслуговування. Тарас Конечний, депутат районної ради, пообіцяв посприяти вирішенню життєвих проблем ветеранів.
Теплі й щирі слова чергувалися з ліричними віршами Т.Г.Шевченка у виконанні учасників театрального колективу Ірини Іванків, Андріани Резолюти, Вікторії Гогільчин та Христини Гуменюк (худ. керівник - Олена Волочій). Духовні пісні звучали від учасників  хору УГКЦ Зачаття Пресвятої Діви Марії, під керівництвом Романа Матлюка. На завершення зустрічі всі разом велично заспівали Шевченківський «Заповіт».
Тішимося надією, що радісні миті свята, подаровані нашим гостям, надовго запам’ятаються у їхньому житті.
 

Всі зображення до публікації ЗАГУБИЛОСЬ ЛІТО ЗОЛОТЕ В ГЛИБИНІ ОСІННЬОГО САДУ
Категорія: Події | Переглядів: 1059 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2