Головна » Події » ВІЙНА І ПЕРЕМОГА
11:14
ВІЙНА І ПЕРЕМОГА
фото ВІЙНА І ПЕРЕМОГА

«Немеркнуче світло  Великого Подвигу» - під такою назвою в  читальному залі  центральної районної бібліотеки діє книжкова виставка,  приурочена 70-й річниці від дня закінчення найкривавішої війни ХХ сторіччя – Другої світової.                                         
Час ніколи не загладить трагедії Другої світової.
Літопис історії про минуле лихоліття ще не завершено, та, мабуть, ніколи його не буде написано до кінця. Наші люди пройшли крізь важкі випробування і витримали їх. Залишилося ще чимало недописаних сторінок героїчної вітчизняної історії. Багато не повідано про її учасників, про труднощі лихої доби, долі людей…
Полум'я Другої світової війни, складовою якої була Велика Вітчизняна війна радянського народу проти німецько-фашистських загарбників, палахкотіло шість років. Битви йшли на території країн Європи, Азії та Африки, на неосяжних морських і океанських просторах. Армії сторін, що воювали, нараховували понад 110 млн. чоловік. Війна забрала понад 50 млн. життів. Понад 40 місяців – з червня 1941 по жовтень 1944р. – палало на українській землі полум'я війни. Лилася кров, нищилися матеріальні й культурні цінності, духовні надбання народу. На бій ішли мобілізовані й добровольці, чоловіки й жінки різних національностей.
У ході війни український народ дав збройним силам антигітлерівської коаліції понад 6 млн. воїнів. Територія України стала ареною найзапеклішого збройного протиборства двох могутніх держав. Буквально кожен клаптик її землі переораний бомбами, снарядами, перекопаний солдатськими лопатами, рясно политий кров'ю. Тут відбувалися найжорстокіші битви і загинуло чи не найбільше бійців та командирів.
На долю України та її народу випали нечувані страждання і жертви. Окупанти винищили 3,9 млн. мирних жителів і до 1,4 млн. військовополонених, а 2,4 млн. молодих найбільш працездатних українців вивезли на примусові роботи до Німеччини. Багато з них там і загинули. На руїни перетворилися 714 міст і селищ міського типу, понад 28 тис. сіл, 215 з яких розділили трагічну долю білоруської Хатині...
На виставці  представлені такі видання: документальні розповіді  «Героїчний Київ» , «Ніхто не забутий, ніщо не забуте», «Дякуємо і мертвим і живим» В. Педака, «Дорогами війни» Ф. Людного. Великий вибір художньої літератури запропоновано усім тим, хто цікавиться історією, а саме «Прапороносці» О. Гончара, «Україна в огні» О. Довженка, «Живі і мертві» К. Симонова, «Відвойована весна» В.Сабурова інші твори. 
На сторінках багатьох із запропонованих вам книг Ви знайдете підтвердження того, що на багатьох прикладах військових історій можна ствердно сказати, що такі людські якості, як порядність, здатність розуміти чужу біду є у важкі хвилини визначальними.  Глибина душі, ясний розум – ось витоки гуманізму, милосердя, любові до ближнього.
З глибокою вдячністю і низьким поклоном ми, українці, маємо шанувати і шануємо наших співвітчизників, які чесно і сповна виконали свій громадянський обов’язок, захищаючи батьківщину від фашистських загарбників у роки Другої світової війни.
Тож запрошуємо до вдумливого перегляду.
 

Категорія: Події | Переглядів: 767 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/6