Головна » Події » АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ: ЖИТТЯ У ПРАЦІ І МОЛИТВІ
10:44
АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ: ЖИТТЯ У ПРАЦІ І МОЛИТВІ
фото АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ: ЖИТТЯ У ПРАЦІ І МОЛИТВІ

2015 рік проголошено Роком Митрополита Андрея Шептицького в Україні. У читальному залі центральної  районної бібліотеки до уваги користувачів влаштовано  книжкову виставку «З любов’ю до Господа і до людей».
Андрей Шептицький народився 29 липня 1865 року. Очолив Українську греко-католицьку церкву 1901 року. І був її очільником аж до своєї смерті 1 листопада 1944 року.  Походить із давнього українського графського роду Шептицьких. Мав декілька наукових ступенів: доктор права, доктор теології, доктор філософії. Будучи Главою української Церкви,  першим із ієрархів почав використовувати в спілкуванні з вірними народну мову. Першим почав правити богослужіння українською мовою.
Метою його життя була єдність Української Церкви та побудова Української держави “наділеної християнською душею”. Видатний богослов, аскет, учитель Церкви, місіонер і провідник духовного життя Андрей Шептицький за життя визнаний українським народом “рідним Мойсеєм”.
За час свого служіння значно розбудував греко-католицьку церкву як в Україні так і за кордоном.
Будучи одним із найбагатших людей Галичини щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. У 1905 році заснував Національний музей у Львові і придбав для нього велику кількість експонатів. Підтримував українську економічну діяльність, сприяв відкриттю кооперативів. Як Галицький митрополит був депутатом Віденського парламенту та Галицького сейму, які однак не часто відвідував. Зазнавав утисків більшовиків. Зокрема, у 1939 році НКВДисти розстріляли його брата Лева і всю його сім'ю у родинному маєтку Шептицьких в Прилбичах.
Література, представлена на виставці, висвітлює  життєвий шлях, багатогранну діяльність та внесок у національне й духовне життя України Слуги Божого Андрея. Книги   та статті дозволяють читачеві сформувати у своїй уяві повноцінний образ Митрополита - аскета, архипастиря і провідника свого народу, який разом  радів і страждав та підтримував його. 

Категорія: Події | Переглядів: 820 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/5