Головна » Події » ЛИСТОПАДОВИЙ ЗРИВ
17:50
ЛИСТОПАДОВИЙ ЗРИВ
фото ЛИСТОПАДОВИЙ ЗРИВ

1 листопада 1918 року дзвони кафедрального собору святого Юра сповістили радісну новину – проголошення незалежної Західно-Української держави. Після сотень років займанщини на вежі Львівської ратуші на листопадовому вітрі замаяв український національний прапор.
На мурах міста з`явилося звернення до населення Львова і відозва Національної ради до галичан про створення Української держави:
«Волею українського народу утворилася на українських землях бувшої австро-угорської монархії Українська Держава. Найвищою державною владою Української Держави є Українська Національна Рада. З нинішнім днем Українська Національна Рада обійняла владу в столичнім місті Львові і на цілій території Української Держави».
Листопадовий Зрив 1918 року заклав основи нашої державності, коли українські політики і військовики створили свій уряд, армію, закони і Малу Конституцію. Спрямувавши свої думи до Наддніпрянської України, вони поєднали навік у великій Злуці всі українські землі і постали перед світом єдиним нерозділеним народом, нацією, яка на зламі двох епох голосно заявила про свою державність.
З нагоди Дня державності в читальному залі центральної районної бібліотеки діє книжкова виставка «ЗУНР: витоки свободолюбного духу і чину», на якій представлені видання, що містять цікаві факти про події, які спонукали до національно-визвольного повстання 1918 року, знайомлять з його перебігом та висвітлюють життя і діяльність видатних діячів Західно-Української Народної Республіки: Євгена Петрушевича, Левка Бачинського, Дмитра Вітовського, Костя Левицького, Івана Макуха, Івана Мирона.
Запрошуємо усіх, хто цікавиться основними проблемами та напрямками процесу державного будівництва в Західно-Українській Народній Республіці, до бібліотеки для перегляду виставки.

 

Категорія: Події | Переглядів: 870 | Додав: admin | Рейтинг: 4.6/11