Головна » Події » БІБЛІОТЕКИ - ЦЕНТРИ ПІДТРИМКИ РОЗВИТКУ ГРОМАД
13:24
БІБЛІОТЕКИ - ЦЕНТРИ ПІДТРИМКИ РОЗВИТКУ ГРОМАД
фото БІБЛІОТЕКИ - ЦЕНТРИ ПІДТРИМКИ РОЗВИТКУ ГРОМАД

Україна наразі стоїть на шляху якісних змін. Курс на децентралізацію, про який сьогодні так багато говорять, торкнеться й бібліотечної системи.
Зокрема, перед новоутвореними об'єднаними громадами гостро постане питання утримання книгозбірень. Тож наповнення їхньої роботи новим змістом, надання додаткових послуг виходить на передній план.
На переорієнтацію роботи сільських бібліотек у такому напрямі спрямована реалізація проекту «Ресурсні центри на базі сільських бібліотек - «Острів Надії» громади та місцевої влади для реалізації місцевих ініціатив», який реалізовує громадська організація «Агенція розвитку громад Богородчанського району... Ініціативу реалізують у рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», який виконує БФ «Центр громадських ініціатив» (м. Перечин) у партнерстві з ГО «Жіночі перспективи» (м. Львів) за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Партнерами проекту виступають: Богородчанська районна рада, відділ культури, національностей та релігій Богородчанської райдержадміністрації, програма «Бібліоміст», Івано-Франківське регіональне відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Старобогородчанська об'єднана територіальна громада (Старобогородчанська та Нивочинська сільські ради). Яблунська, Підгірська, Горохолинська сільські ради та Солотвинська селищна рада.
Метою цього проекту є створення належних умов для сталого розвитку сільських громад в умовах проведення децентралізації в Україні за допомогою створення ресурсних центрів на базі сільських бібліотек.
Результати проекту - понад 60 осіб набули умінь та навичок щодо написання проектів та основ фандрайзингу, 24 особи ознайомились з досвідом щодо реалізації місцевих ініціатив комунальним підприємством «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини» Закарпатської області та успішною практикою участі Виноградівської районної бібліотеки у різноманітних проектах та конкурсах з метою покращення діяльності бібліотек та ширшого залучення жителів краю до відвідування бібліотек, а також з діяльністю асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» м. Львова і Жовквівської міської ради щодо реалізації проектів транскордонної співпраці та з енергоефективності.
Крім цього, дві місцеві ради - Старобогородчанська об'єднана територіальна громада та Підгірська сільська рада - затвердили положення щодо реалізації місцевих ініціатив з метою ширшого залучення громадян до життя в громаді. 13 мікропроектів було підготовлено учасниками навчань, а три мікрокропроекти (дитячий майданчик в с. Підгір'ї, ремонт світлиці Нивочинського сільського клубу та облаштування котельні Старобогородчанської АЗПСМ) - за фінансової підтримки місцевих рад - були реалізовані в рамках проекту. Крім цього, п'ять ініціатив у Солотвинській селищній раді реалізують після завершення проекту. Необхідно відзначити, що Яблунська сільська рада підготувала проект щодо завершення будівництва дитячого дошкільного закладу на конкурс проектів і програм, які можуть реалізовуватись за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.
Необхідно відзначити, що Українська бібліотечна асоціація підтверджує бачення місії та ролі бібліотек як центрів підтримки розвитку громади і безплатного забезпечення інформаційних потреб усіх без винятку соціальних верств суспільства. Сподіваємось, що успішний досвід цього проекту буде поширено на інші райони області для нового поштовху розвитку сільських бібліотек.
                                                                                             Тарас РАШКЕВИЧ
 

 

 

 

Категорія: Події | Переглядів: 857 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0