Головна » Події » ЖИВИЙ СМОЛОСКИП СВОБОДИ
18:15
ЖИВИЙ СМОЛОСКИП СВОБОДИ
фото ЖИВИЙ СМОЛОСКИП СВОБОДИ

31 березня в читальному залі центральної районної бібліотеки відбулася година пам’яті «Людина-свіча» (до 104- річчя від дня народження Олекси Гірника).
«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять славного сина України Олексу Гірника. Його життєвий шлях – це шлях патріота, націоналіста, який всього себе присвятив боротьбі за українську справу. Він жив Україною і загинув, думаючи про неї. З життя пішов як людина, яка не схилила голову перед існуючим режимом. Пішов, як йшли його попередники, воїни ОУН-УПА, які підривали себе останньою гранатою, щоби не здатися в руки ворогу. Пішов з життя на знак протесту проти русифікації та окупації України Росією», -  сказала у вступному слові бібліотекар-краєзнавець  Марія Вірстюк.  
Про історичні сторінки біографії,  справжні випробування, які випали па долю Олекси Гірника, нашого земляка, про його подвиг в ім'я незалежної України розповів письменник,  історик-краєзнавець, член НСПУ, лауреат премії ім. О.Гірника  Василь Бабій.
«Тема О. Гірника не вичерпана і досліджувати її можна довго. Влітку Євген Гірник передав мені матеріали польською мовою про його батька. Нарешті частину їх вдалося перекласти. Зробила це поетеса Світлана Бреславська-Кемінь. Не вдалося поки-що здійснити переклад матеріалів допиту Героя, через неякісну (надто темна) копію. Думаю, праця попереду.
А нині вдалося видати частково ті матеріали книжечкою. Навіть особиста справа, яка побудована на шпигуванні польською владою за О. Гірником дає нам додаткові знання про нього, розкриває атмосферу того часу (30-ті роки XX ст.), частково відкриває віконце стосунків, імена богородчанських патріотів і, основне, діяльність члена ОУН О. Гірника очима і доносами на нього нишпорок польської екзекутиви.
Образ О. Гірника набирає ще більшої привабливості і значимості і дає розуміння його майбутнього подвигу в ім'я вільної України, за яку він хотів померти ще в згадані часи», - зазначив у своєму виступі Василь Бабій.
У рамках патріотичного заходу була також організована книжкова виставка-портрет "Він згорів за Україну".
Про таких, як Олекса Гірник, вдало сказав Василь Стус: “Я є вільний – і тому Україна є вільною, бо вона в мені… І тому правила гри я призначаю свої… Оточуючий світ не варт того, аби я зрадив себе, зрікся своєї віри, своєї гідності”. Про таких людей говорять: “Все, що мав у житті, він віддав для одної ідеї, і горів, і яснів, і страждав, і боровся за неї”.

 

Всі зображення до публікації ЖИВИЙ СМОЛОСКИП СВОБОДИ
Категорія: Події | Переглядів: 917 | Додав: admin | Рейтинг: 4.8/4