Головна » Події » ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ І ПРИМИРЕННЯ
09:06
ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ І ПРИМИРЕННЯ
фото ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ І ПРИМИРЕННЯ

З кожним днем усе далі від нас священна дата  - День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Вже 71 років ми відзначаємо це свято, як символ радості і скорботи, безсмертя, а ще - це День пам'яті та примирення.
Цього дня ми згадуємо всіх тих, чиє життя забрала війна. Тих, хто поліг у кривавому бою, хто після Перемоги помер від ран, хто не дожив свого віку, не долюбив і не побачив своїх ненароджених дітей. Ми уславлюємо тих, хто в тилу самовідданою працею наближав розгром ворога. Низько вклоняємося та складаємо глибоку шану Дітям війни, які на своїх плечах винесли тягар у повоєнні роки та підняли країну з руїн. Святий обов’язок сучасних і прийдешніх поколінь – не забути, якою ціною здобуто Перемогу.
Друга світова війна (1939-1945) стала найбільшим збройним конфліктом на планеті і одночасно найтяжчою трагедією в історії людства. У ній уперше і, сподіваємось, востаннє було застосовано ядерну зброю, здійснено найтяжчі військові злочини та злочини проти людяності. Унаслідок бойових дій, репресій проти військовополонених і цивільного населення, а також голоду, хвороб та виснаження загинуло від 70 до 80 млн. осіб, дві третини з яких - цивільні.
Для України Друга світова війна - національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. З Україною воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя.
Серед величезних втрат Українського народу в Другій світовій війні найтяжчими були демографічні. Війна й окупація призвели до різкого, катастрофічного зменшення кількості населення, значних деформацій у його національному, статевому, віковому та професійному складі. Сукупні демографічні втрати українців і громадян Української РСР інших національностей упродовж 1939-1945 років наразі оцінюються від 8 до 10 млн. осіб.
За твердженнями науковців, було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, спалено близько 320 тисяч господарств. Україна в результаті Другої світової війни зазнала матеріальних втрат у розмірі понад 45 % від збитку усього СРСР.
Події тих днів не повинні згаснути в народній пам'яті. Про це нагадуватимуть меморіальні дошки, пам'ятники. Та найголовніший меморіал - людська пам'ять, відображена в книгах. У  читальному залі центральної районної бібліотеки представлена книжково-ілюстративна виставка "Примирення між минулим і сучасним".
Книги, представлені на експозиції, допоможуть більше дізнатися про боротьбу народів світу, зокрема, і українського народу, проти фашизму та вшанувати пам'ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв війни, що стала найбільш кривавою в історії людства. Матеріали виставки нагадають суспільству про внесок України у перемогу над нацизмом і ті втрати та жертви, яких зазнав український народ у роки Другої світової війни; розкриють сутність війни як лиха, що дорого коштує кожному громадянину і державі, руйнує долі звичайних людей, економіку, культуру країн та звернуть увагу читача на злочинну природу війни...
Запрошуємо всіх до перегляду виставки.

 

Категорія: Події | Переглядів: 935 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/3