Головна » Події » МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ "СЛАВНА СКРИНЯ МИСТЕЦЬКОГО РОДУ"
19:16
МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ "СЛАВНА СКРИНЯ МИСТЕЦЬКОГО РОДУ"
фото МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ

Мистецький проект

ЇХ ПОКЛИКАННЯ -  ДАРУВАТИ ЛЮДЯМ ПРЕКРАСНЕ

14 липня шлях мистецького проекту "Славна скриня мистецького роду" проліг у Кричку та Кривець. В обох селах схоже історичне минуле. А ще люди -  однаково скромні і по-своєму талановиті...
У Кричці гостей, а це - начальник відділу культури, національностей та релігій РДА Галина Канюк, заступник голови РДА Василь Поштарюк та працівники культури району, зустріли хлібом-сіллю. Голова сільської ради Дмитро Струк коротко розповів про рідне село, а завідуюча клубом Ганна Бітківська - про народних умільців, чиї роботи представлені на виставці. На жаль, заклад культури не зміг вмістити творів усіх сільських майстрів, та з окремими нам все ж вдалося ознайомитися.
Вишивання для Марії Демчук - це справа всього життя. Син та дві дочки завжди дивували людей своїми вишитими сорочками, сукнями. Тепер вправна майстриня вишиває для п'ятьох онуків. Серед її робіт -  найбільше рушників, вишититі скатертини для церкви - теж її рук справа. Зараз освоїла ви¬шивку в сучасному стилі, дуже гар¬ними у неї виходять парні вишивки. Як трудолюбиву і досить активну як на свій вік, а їй 73 роки, знають у селі Юстину Маткевич. З дитячих літ вона любила малювати квіти, згодом - малювала їх на полотні і вишивала.В одній з кімнат і оселі - справжній музей вишивки. Також на виставці були роботи Марії Буграк та Наталії Самуляк. Долі цих жінок переплелися міцно, мов нитки на полотні. Обидві співають у церковному хорі та в місцевому ансамблі "Шовкова косиця", обидві вишивають з дитинства як нитками, так і бісером. А історія цього майстра зворушує до сліз. Іван Балагутрак жив звичайним життям, поки не сталася трагедія, яка відібрала в нього можливість ходити. Здавалося, що життя закінчилось, та хтось порадив йому почати вишивати. Молодий ще чоловік дуже захопився цією справою, став заробляти нею на життя, а ще -навернувся до Бога. Вишиває картини, доріжки, серветки, а також вислови з Біблії. Не обділена талантом і його дочка Надія Самуляк. У школі всі предмети їй давались легко, але найбільше любила музику, тому і пов'язала з нею життя. Нині Надія - керівник церковного хору в Івано-Франківську.
Здавна скарбницею знань у селі була бібліотека. Господинею місцевої книгозбірні уже понад 40 років є Анастасія Глушак. Побувавши у неї в гостях, ми змогли дізнатись цікаві факти з історії села. Опісля нас чекав концерт. Маленьке, трохи тіснувате приміщення одразу ожило, коли на сцену один за одним почали підніматися талановиті виконавці. Вокальна група "Дивограй" та учасники церковного хору порадували патріотичними і духовними піснями. Зворушливо,  не вустами, а серцем Надія Самуляк заспівала "Бачу Бога кожен день", а також "Співай" у дуеті зі Степаном Куровським. Народний фольклорний ансамбль "Шовкова косиця" виконав милозвучні українські пісні, а дитячий зразковий фольклорний колектив "Джерельце" - привітальні коломийки. Душевно та щиро у виконанні сімейного дуету Уманцівих звучала пісня "Мамина коса". Майстерно лунало художнє слово з уст читців Лідії Татарської та Христини Гуменюк. Та найбільше зачарувало акапельне виконання Лілією Паневник пісні "Марія". У чудовій атмосфері зустрічі з прекрасним час збіг, мов одна мить.
Й ось уже на горі види їсться Ковалівський монастир, а це значить – попереду Кривець. Тут нас гостинно зустрів сільський голова Василь Гринішак, який коротко розповів про походження назви села та навів кілька суттєвих фактів з його історії. Далі слово взяла завідуюча клубом Ольга Цюняк. Вона, зокрема, зазначила: "Ми ставимо собі за мету прививати молоді любов до рідного краю, вчимо не забувати звичаї та традиції села. Для цього багато спілкуємось із старожилами, які навчають пам'ятати та цінувати минуле, співпрацюємо зі школою, церковною громадою, сільською радою... Люди у нас вміють не тільки працювати, але і гарно відпочивати".
Підтвердженням цих слів стала виставка робіт народних умільців. Найпершими впадають в очі роботи сім'ї вишивальниць Князевич. Ольга Василівна займається вишиванням зі шкільних років, любов до цього ремесла передали їй старші сестри - Марія та Галина. Вишиває також її донька І ванна. Роботи цих майстринь неодноразово були на виставках в районі та області, а ще вони прикрашають оселі рідних та друзів не лише в цьому селі, айв Росії та навіть в Англії. Такими ж барвистими є й роботи сім'ї вишивальниць Дутчак-Лешко. Над вишивками старанно працюють пані Ганна, її дочка Ольга та онучка Мар'яна. За допомогою голки вони творять справжні дива - рушники, сорочки, серветки, сюжетні картини, ясики. Свої роботи представила на огляд юна художниця Мар'яна Данилюк. Бог обдарував її надзвичайним талантом. На виставці були лише ікони, проте Мар'яна із задоволенням малює природу, тварин і людей. А майстриня Ярослава Перегінець - це справжня жінка-трудівниця, яка працює немов бджілка. У вільний від господарських клопотів час плете кошики, що так потрібні кожному господарю. Варто відзначити й оригінальні роботи Василя Кімачука. За професією він - столяр художніх виробів, адже змалку любив займатися різьбою по дереву. В його родині були художники та різьбарі, які й передали талант малому Василеві. Поряд із його роботами - скрипка. Сільський майстер Василь Глуханюк (на жаль, нині покійний) виготовляв їх, а вони своєю музикою зачаровували людей на весільних забавах. Також майстрував різні знаряддя праці: граблі, дерев'яні сани. А Ганна Стефурак - майстриня на всі руки. Вишиває, займається ткацтвом, в'яже гачком. Крім того,пише вірші, гуморески, складає коломийки та майстерно виконує їх.
Пишаються кривчани своєю бібліотекою. Ще б пак: затишна, охайна. Такою її упродовж 27 років робить бібліотекар Любов Сапіжак. Під її керівництвом у 2013 році бібліотека здобула перемогу в обласному конкурсі "Краща сільська бібліотека" в номінації "Краєзнавча робота". Після відвідин книгозбірні, нас запросили на концерт. Юні таланти продемонстрували гру на музичних інструментах: Аня Сікора - на скрипці, а Григорій Гай - на цимбалах. Пісенну творчість дарували родинний колектив Проців - сестра Наталія, фольклорний колектив села. Приємно вразила "Мамина стежка", яку виконав жіночий вокальний колектив. Особлива ця пісня тим, що народилася на слова місцевого поета Василя Глуханюка. Василь Васильович також прочитав власний вірш "Франкове слово осіняє нас", а Ганна Стефурак - вірш "Подяка за любов", в якому йдеться про подію, що колись мала місце в їхньому селі. Подружжя Степана та Ольги Цюняків гумористичною сценкою неабияк розвеселили присутніх. А їх онучка Юлія виконала запальний танець "Самба". Закінчувала вечір пісня "Родина" у виконанні сімейного колективу Сапіжаків.
Умілі руки, відкриті серця, життєвий досвід і життєва мудрість - ось що керує всіма тими людьми, які серед заклопотаних сільських буднів знаходять час для творчості, для пісні, для спілкування, а в той день щиро ділилися своїми творчими надбаннями з гостями і односельцями.
На завершення відвідин обох сіл Василь Поштарюк та Галина Канюк подякували їх жителям за участь у мистецькому проекті, а також відзначили подяками активних аматорів сцени і народних умільців.
Світлана АНДРІЙЧУК,
«Слово народу», 29 липня 2016 року, С.3

 

Всі зображення до публікації МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ "СЛАВНА СКРИНЯ МИСТЕЦЬКОГО РОДУ"
Категорія: Події | Переглядів: 1376 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1