Головна » Події » СЛАВНА СКРИНЯ МИСТЕЦЬКОГО РОДУ
19:46
СЛАВНА СКРИНЯ МИСТЕЦЬКОГО РОДУ
фото СЛАВНА СКРИНЯ МИСТЕЦЬКОГО РОДУ

Мистецький проект
МІЙ РІДНИЙ КРАЙ – ЗЕМЛЯ МОЇХ БАТЬКІВ

Усвідомлення цієї істини породжує у кожного з нас не лише щемливі думки про малу батьківщину, а й бажання зробити щось корисне для її розквіту, її прослави. Принаймні, як це роблять аматори сцени, творчі люди в наших селах і селищах. Звітуючи про свої надбання у рамках мистецького проекту "Славна скриня мистецького роду" з нагоди 25-річчя Незалежності України і Ювілейного року Божого Милосердя, вони вкотре доводять, який багатий талантами наш район, якою важливою є та справа, що вони її роблять, наскільки чистішим і правдивішим стає наше життя, коли його супроводжують набутий народного мистецтва.
А в цьому організатори проекту змогли переконатися, завітавши у Монастирчани, Дзвиняч і Підгір'я. Кожне із сіл – це окрема доля, окрема історія. Та є й те, що об’єднає – духовні надбання. В якомусь із напрямків скромніші, а в якомусь – виразніші і яскравіші.
Ними охоче ділилися монастирчанці, коли до них прибула представницька делегація з району: перший заступник голови райдержадміністрації Василь Петришин, начальник відділу культури, національностей і релігій Галина Канюк, спеціалісти цього ж відділу. В клубі, яким завідує Роксолана Грицак, звіт розпочався з традиційної виставки народних умільців, кожен витвір яких - це простота і витонченість водночас. Чи це картини художника за покликанням, а не за освітою, нині військовослужбовця строкової служби Дмитра Кріцака, чи картини з соломки вчительки-пенсіонерки Наталії Павлучинської, від споглядання    яких зринають спогади про дитинство і стежки, які ти дитям топтав босоніж. Як і всюди, найбільш розмаїто була представлена вишивка, що засвідчила безсумнівний талант до цього ремесла Стефанії Геник (вишиті образи, картини природи тощо), Марії Бойчук (колекція ексклюзивних сорочок), Лесі Семенишин та її дочок (вишиті ясики). Славиться село коровайницями, столярами, пічниками. Як і пишається місцевим поетом Михайлом Восколупом, дослідником історії рідного села Віталієм Геником (автор книги "Нариси історії та культури Монастирчан), директором місцевої школи Василем Свідраком, котрий з ве-ликим знанням справи з нинішнього дня поведе вас у день вчорашній, про що й розповідають експонати шкільного музею. Учитель музики Тетяна Павлучинська презентувала укладений нею збірник з 36 мелодійних патріотичних пісень - посібничок для шкільних "Козачат".
Монастирчанці уміють свої духовні надбання передати художнім словом чи задушевною піснею. Саме вони звучали у відеосюжетах і концертній програмі, у яких аматори сцени зізнавалися в любові до рідного села, краю, нашої Вітчизни, звучала тривога за військові дії на сході України. Про це співали члени вокального гуртка, дуети у складі Марії Шутак і Василя Дмит-раша, Роксолани Грицак і Тетяни Павлучинської, солісти Леся Хімчак, Мар'яна Лесюк і Владислав Павлучинський (останні двоє виступали як окремо, так і в дуеті). Звучало в той день і художнє слово від учасників драматичного гуртка і з уст читця Лідії Марчук, яка зворушливо продекламувала вірш "Герої не вмирають!" Приємне враження справили танцювальні номери, які присутнім і гостям подарували члени танцювального гуртка (керівник Вікторія Марчук). А ще вразило те, що монастирчанці, наче велика дружня родина, зібралися у клубі, щоби розповісти і показати, чим живуть і чим багата їхня душа. Але ж попереду - чергова зустріч, тож прямуємо у Дзвиняч.
Вестибюль на другому поверсі місцевого Палацу культури зустрів нас справжнім вернісажем творів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. На столах і стінах - вишукані вироби зі шкіри Оксани Ватаманюк, вишиті образи, картини і сорочки Іванни Михайленко, Наталії Гуменяк, Наталії Карабінович, Вікторії Рашкевич, Надії Волочій, ажурні речі, в'язані гачком, і вишивка Тамари Максимів, вироби з дерева Василя Волочія, фотороботи Андрія Соболевського. Кожна з робіт не тільки вражає зір, захоплює, а й засвідчує, що в багатьох дзвинячан не лише чутлива душа, а й золоті руки. А хіба не такими словами можна охарактеризувати мистецькі картини (здебільшого на релігійну тематику) Івана Попойлика, різноманітні вироби з підручних матеріалів Валерія Канцібера, неперевершені роботи-дрібнички Оксани Середюк, які здатні оживити і освіжити інтер'єр будь-якої оселі.
Після ознайомлення з такою багатющою художньою виставкою по-особливому сприймаєш концертну програму, під час якої слово мав сільський голова Микола Волочій. Всіх зворушили духовні пісні у виконанні церковного хору УГКЦ. Приємні хвилини подарували юні танцюристи місцевої школи - учасники танцювального колективу "Сонячні промінчики", сольні виконавці Яна Сапіжак, Артем Карабінович, музикант Анастасія Плющ, чоловічий вокальний ансамбль" Шістдесят +". Приємним відкриттям став яскравий виступ фольклорного колективу "Сім тет", який запросив присутніх не лише на пісню, а й відтворив гумористичну сценку зустрічі всезнаючих сільських кумась.
Про співочу славу Підгір'я наш часопис писав не раз. Село має аж чотири художні колективи, які носять звання народних аматорських. А в тому, що підгірці високо тримають планку мистецького життя, вчергове переконало концертне дійство, яке благословив отець-декан Петро Дирів. Логічним продовженням духовних побажань став виступ читців Людмили Федорів і Тетяни Павлюк, які прочитали релігійну поему "Містична троянда". Опісля директор будинку культури Олександра Закладна коротко окреслила творчі здобутки в царині культурно-масової роботи.
Тон концерту задав заслужений артист України підгірець Ярослав Крайник. Далі на сцену виходили дорослі і діти, сивочолі і зовсім юні, щоб словом, піснею, танцем прихилитися до України, зізнатися у великій любові до отчого краю, віддати шану Всевишньому за Його дари і блага. Не залишилася непоміченою жанрова палітра концерту: на високому рівні виступили народні аматорські колективи - чоловічий квартет "Діброва", ансамбль народних інструментів, а також родинний колектив Попадюків. Найкращі номери у мистецький вінок рідного села вплітали юні виконавці Анна-Марія та Алі-на Сташки, які співали дуетом, солісти Юлія Костей, Андрій Цюкенда, Марія Кенюх, Олег Костей, Наталія Ців'юк, читці Наталія, Діана та Андрій Мельники. Неповторного колориту програмі додав виступ дитячого танцювального колективу "Росинка".
Свій внесок у мистецьку скарбницю роблять і народні майстри, окремі з яких представили свої роботи на виставці у фойє будинку культури. Серед них - вишивальниці Галина Івасишин, Марія Полячек, Оксана Кицмей, Марія Пищ, Ірина Івахнюк, Світлана Стасюк, Світлана Мельник, Юстина Говдяк, майстриня оберегів з соломки Марія Яремчук, скульптор Дмитро Пилипонюк, художниця Мар'яна Дутка (портрети, виконані олівцем). Не можна було обійти увагою кераміку Дарії Парфан, вишиті речі і портретний живопис родини Дутчинів.
Без сумніву, у цей день нам пощастило припасти до бездонного джерела високого народного мистецтва. За це вдячність митцям і працівникам культури усіх трьох сіл висловили перший заступник голови райдержадміністрації Василь Петришин і начальник відділу культури, національностей і релігій РДА Галина Канюк, які також відзначили подяками активних аматорів сцени, народних умільців. До привітань у Монастирчанах і Дзвинячі приєднався депутат обласної ради Манолій Піцуряк.
Мирон ДМИТРИШИН,
«Слово народу», 5 серпня 2016 року, С.3

 

Категорія: Події | Переглядів: 808 | Додав: admin | Теги: Підгір'я, Дзвиняч, проект Славна скриня мистецького ро, Монастирчани | Рейтинг: 5.0/2