Головна » Події » МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ "СЛАВНА СКРИНЯ МИСТЕЦЬКОГО РОДУ"
19:37
МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ "СЛАВНА СКРИНЯ МИСТЕЦЬКОГО РОДУ"
фото МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ

                                 Мистецький проект
      НАТХНЕННЯ, ТВОРЧІСТЬ І ЛЮБОВ –
            ТОБІ, РІДНА УКРАЇНО!
Є скарби, заховані глибоко в землі, а є й такі, що лежать на поверхні і передаються з покоління в покоління. До таких належать: пам'ять роду, його звичаї, традиції, мамина пісня, батьківська хата, бабусина вишиванка... У пошуках цих скарбів мистецький проект "Славна скриня мистецького роду" продовжує мандрувати населеними пунктами району. 28 липня організатори проекту, а також невеликий "десант" працівників культури, завітали у три села - Забережжя, Іваниківку, Похівку.
Виставка робіт народних умільців у Забережжі нагадувала світлицю дбайливої господині: на стінах - вишиті рушники, на полицях - книжки, у шафі - різнобарвні плаття, а на столі - смачний обід. Бібліотекар Світлана Фучко відкрила перед гостями родинну скриню, знайомлячи їх із роботами майстрів. Надію Стефурак у нашому районі знають як голову благодійної організації "Світла Надія", проте вона ще й творча особистість. На виставку представила декоративні роботи, виготовлені в стилі декупажу, прикраси для волосся, а ще - книжечку з власними віршами. Вишивальниці Галина Семкович та Ганна Федорів виставили на огляд кращі зразки вишитих сорочок, рушників, серветок, скатертин, пошивок на  подушки. У творчому доробку Надії Амброзяк, крім традиційних вишивок, є чимало сучасних картин, що викликають неабияке захоплення. Свої перші несміливі починання представило молоде покоління - члени клубу за інтересами "Вишиванка", що діє при бібліотеці. Стильні, яскраві та пошиті зі смаком роботи Галини Герасимович (швея-кравець та дизайнер одягу) теж вирізнялися на виставці. А поруч - смачні витвори кухаря Тетяни Амброзяк та кондитера Олександри Белей. Хотілося непросто милуватись, а одразу взятися за ложку... Тим паче, коли усміхнений бджоляр Василь Фучко запрошує на медовуху власного виробництва. Василь Миколайович займається бджільництвом майже 40 років, а на виставці презентував продукцію зі своєї пасіки - мед, прополіс, віск, воскові свічки та інше. Та, мабуть, найбільше враження справив зроблений ним міні-вулик, одна зі стінок якого виготовлена зі скла, щоб присутні могли спостерігати за життям бджіл.
Сільський голова Михайло Михайлюк коротко розповів про патріотичні та трагічні сторінки історії села. А далі Світлана Фучко, яка, до речі, працює бібліотекарем уже 20 років, повела нас у книгозбірню. Здавалося б, що цікавого може бути у бібліотеці - книги і книги. Та у Світлани Олексіївни тут - маленький музей, у колекціях якого чимало традиційної вишивки, навіть весільні сорочки її батьків, музичні інструменти, які у свій час супроводжували не одне сільське свято, портрети Тараса Шевченка, Івана Франка, Володимира Великого. Їх, щоб зберегти для нащадків, передали у бібліотеку односельчани, які побували у різних куточках світу.
Опісля нас чекав концерт. Його перлиною, видобутою з безмежних глибин людської пам'яті, став фрагмент весільного обряду, у виконанні якого учасницям аматорського колективу "Бистриця" допомагала 78-річна місцева жителька Теодозія Амброзяк. Нотки хвилювання, що часом з'являлися у голосах виконавців, зовсім не псували щирості та колоритності обряду. Також у цей день свої художні виступи гостям і глядачам дарували сестри Вікторія та Ірина Амброзяки, вокальне тріо складі Михайла і Ярослава Белеїв та Мар'яни Гаргат, Вероніка Кобель, читці Артем Семкович та Анна Побережна, танцювальний колектив школи.
Іваниківка зацікавила виставкою старовинних рушників. А ще дуже зворушливою історією, яку дослідила і розповіла присутнім бібліотекар Надія Павликівська - про кохання Івана Франка та Ольги Рошкевич, яке розквітало у цьому селі. Впродовж 1877-1879 років кохана поета гостювала у свого дядька о. Івана Руденського, що був тут парохом (похований на місцевому цвинтарі), і Франко, здебільшого пішки, приходив в Іваниківку, щоб навідати її.
Не минає тижня, щоб до якоїсь з іваниківських хат не прилітав лелека. Саме найдорожчі скарби, кохані доньки і сини, надихають на творчість молодих матусь, чиї роботи можна було побачити на виставці. Барвисті вишивки бісером представили Христина Випасняк, Дзвенислава Тимків та автор цих рядків. Оксана Василик виготовляє вишукані прикраси для волосся, які й продемонструвала присутнім. Інні Квич добре вдаються не лише оригінальні роботи з бісеру, а й малюнки, які також були на виставці. А скільки любові й терпіння вкладає у свої роботи сім'я вишивальниць Василиків: мама Галина Дмитрівна та її доньки Оксана і Наталія. їхні картини, вишиті сорочки, плаття та фелони засвідчили, що у цих майстринь направду золоті руки. Христина Ярема має інший дар - у її руках оживають природні та різні підручні матеріали, а в результаті творчих старань з'являються скрині, бочки, навіть композиції з каміння. Багате село і на талановитих художників, кожен з яких по-своєму бачить і передає світ у картинах. Марія Новосельська - з допомогою лише олівця, Олександр Зорій - у сучасній манері, коли реальну картину можна побачити й оцінити здалека. Така ж юна, та не менш обдарована Віра Федорів малює на полотні. А її дядько Михайло Павликівський - художник не за освітою, а за Божим даром. Про ікони з-під його пензля можна довго говорити, та краще один раз побачити. Образи й неперевершені картини малюють Олена та Марина Кондратіви (пані Олена -уродженка Іваниківки, зараз проживає у селі Радча Тисменицького району). Роботи бабусі та внучки захоплюють майстерністю  і глибиною. А ще у творчому доробку родини Кондратієвих – різьблені вироби синів Романа та володимира. Їхні іконостаси прикрашають українські церкви в італії, Іспанії, Росії. Ще одна жителька села Надія Ярема освоїла надзвичайно цікаву і доволі складну техніку – малювання на склі.
Слайд-шоу, підготовлене завідуючою клубом Оленою Ананєвич, ознайомило зі співочими талантами села. Деякі з них взяли участь у концертній програмі. У піснях прославляли рідну Батьківщину і наш край вокальний аматорський колектив "Ромашка", учасники церковного хору УАПЦ св. Архистратига Михаїла, солісти Мар'яна Гаргат та Оксана Ткачук. Переконливо лунало художнє сло¬во з уст читця Максима Квича. А інструментальний дует Натали Зорій та Надії Яреми зачарував глядачів і гостей музичною композицією.
Жителі невеликого се¬ла Похівка, де всього 500 мешканців, також приємно вразили гостей. Завідуючій клубом Марії Слободян вдалося зібрати під одним дахом чимало творців народного мистецтва. Оксана Гаргат, Наталія Амброзяк, Вікторія Бабінська, Валентина Григорів продемонстрували свої вишивки. Скільки ж терпіння й майстерності треба було вкласти у ті дрібненькі хрестики, щоб народилося таке веселкове диво! А Гелена Дашко, незважаючи на те, що відсвяткувала 77-ий день народження, вишиває й досі. Не так давно, у травні, вона подарувала весільний рушник одній із внучок. Стіни клубу прикрашали також картини Галини Фуштей та Христини Король, вишиті бісером. Вироби з бісеру Наталії Василюк з першого погляду можна було сприйняти за живі вазони -настільки тонка і гарна робота. Сільський голова Микола Остапчук не лише всіляко сприяв творчому звіту, а й представив на виставці свої ковані вироби. Місцеві жителі Віталій Фуштей та Василь Литовчук, крім різьби по дереву, займаються виготовленням меблів. Крісла, столи, двері, шафи, які вони майструють, замовляють не лише односельчани, а й жителі різних куточків України. У Івана Амброзяка трохи незвичне, як для чоловіка, захоплення - він виготовляє вибиті подушки.
Органічним доповненням до виставки стали українські і духовні пісні у виконанні фольклорного ансамблю клубу, дуету Іванни та Максима Слободянів, солістів Ольги Масляк та Іванни Вівчаренко. Гарний настрій усім, хто зібрався у той день у клубі, дарував автор і виконавець власних пісень Дмитро Ярич. Майстерне володіння художнім словом продемонстрували читці Анна Слободян та Орест Даляк. Також зі сцени пролунали слова вдячності на адресу жителів села, що брали участь і зараз перебувають у зоні АТО. Хвилиною мовчання вшанували похівчани односельчанина - учасника АТО Ігоря Рошка, який після тривалої хвороби помер удома.
За внесок у мистецьку скарбничку своїх сіл учасники проекту отримали щирі оплески, а найактивніші аматори сцени та народні умільці - подяки від начальника відділу культури національностей та релігій РДА Галини Канюк та заступника голови РДА Василя Поштарюка.
                                                                                            Світлана АНДРІЙЧУК,
                                                               «Слово народу», 19 серпня 2016 року, С.3    

 

 

Всі зображення до публікації МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ "СЛАВНА СКРИНЯ МИСТЕЦЬКОГО РОДУ"
Категорія: Події | Переглядів: 1241 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1