Головна » Події » CЛАВНА СКРИНЯ МИСТЕЦЬКОГО РОДУ
18:04
CЛАВНА СКРИНЯ МИСТЕЦЬКОГО РОДУ
фото CЛАВНА СКРИНЯ МИСТЕЦЬКОГО РОДУ

Мистецький проект

              ДЛЯ МЕНЕ ЦЯ ЗЕМЛЯ - СВЯТА,
              ТУТ РОДУ НАШОГО КОРІННЯ

Інколи кожному з нас так мало треба - всього лиш задушевної пісні, щирих поетичних рядків, барвистої вишиванки, аби перенестися в золоту пору дитинства. Туди, де ще такі молоді мама і тато, а серце наповнюють рожеві мрії, де так багато добра і чистоти почуттів, що ти черпаєш стільки, щоб вистачило на все життя. І коли спливають роки, як води у гірській Бистриці, перегортаєш у пам 'яті пережите-пройдене і відлунює думка словами ліричної пісні з репертуару Іво Бобула "А було колись". Були перші успіхи і невдачі, перші висоти і перші розчарування... Та одне залишається незмінним - тепло отчого порогу, свята земля дідів-прадідів, що завжди рятують і захищають у часи найбільшої життєвої скрути.
Хто це найтонше відчуває? Звісно, люди творчі. І не обов'язково зі спеціальною освітою. А й ті, що мають чутливу душу і талант від Бога. Які серед буденних клопотів викроюють час для улюбленого захоплення піснею чи танцем, різьбою по дереву чи малюванням, модним нині декупа-жем, плетінням чи вишивкою. Хіба перерахуєш все, до чого мають хист жителі наших сіл і селищ? Надихає їх на таку творчість рідна земля, у якій коріння нашого роду, шана до народних традицій і бажання їх не лишень продовжувати, а й збагачувати, щоб не переривався зв'язок поколінь.
Зі своїми духовними набутками у рамках мистецького проекту "Славна скриня мистецького роду" із його організаторами поділилися народні майстри і мистецькі колективи Порогів і Гути.
Зізнаюся щиро, навіть не думав, що в Порогах живе стільки творчих, неординарних, багатих талантами людей. Глядацька зала місцевого будинку культури була причепурена і прибрана, як кожна оселя у наших краях на найбільші свята. Найперше впадало у вічі різнобарв'я вишивок - від сорочок, пошивок і рушників до гардин та фанвів. А ось - куточок образів і картин на релігійно-духовну тематику. Кожна з робіт вирізняється своїм стилем, поєднанням кольорів і відтінків. Народилася ця дивовижна краса з-під голки Ганни Драбець, яка ще й гарна кравчиня - пошила сценічні костюми для фольклорного колективу і є його учасницею, Параски Хорхоль (співає у родинному колективі), Ганни Зваричевської, Ганни Перегінець, Галини Дячук, Христини Максимлюк, Ольги Дзебчук, Мар'яни Квич, Уляни Іванків, Надії Калитюк.
Неповторні декоративно-прикладні роботи представили Надія Мисак, Галина Дроздюк (цілий писанковий світ), Зоряна Павлик, Христина Гоголь. Приємний подив викликала різьба по дереву Михайла Гутника, художня деревообробка Дмитра Хмеля, ковані стіл і стільчики Романа Годованця. Були на виставці і духмяна випічка та кондитерські вироби Ганни і Наталії Сметанюків, Мари Семак та її дочки Люби. А як не замилуватися майстер-ними роботами юного художника Василя Винника, котрий олівцем виконав портрети своїх однокласників, а з допомогою фарб передає своє бачення світу у модерному стилі, чи колекцію тарілок Марії Кудлейчук, розмальованих петриківським розписом. Або ж тканими килимами, веретами, доріжками Оксани Веркалець і Олександри Чибрик. На лавиці, застеленій веретами, навіть закортіло трохи посидіти організаторам мистецького проекту.
Опісля ми ще й пересвідчилися у любові порогівчан до рідного краю, України і до Всевишнього, яку вони передали під час цікавої і змістовної концертної програми. Чудово співали фольклорний дитячий колектив, родинні колективи Климківих і Хорхолів, вокальні чоловічий і жіночий ко-лективи, тріо сестер Веркальців,  розвеселили «Бойківськими жіночими посиденьками» члени драматичного гуртка, своїми танцями заворожили дитячий танцювальний колектив "Любисток" та Ірина Халецька, а вірш "Молитва" натхненно прочитала Галина Зайцева. Завершився концерт авторською піснею художнього керівника будинку культури Святослава Климківа "Дозвольте вас вітати" у виконанні всіх, хто виступав на сцені.
Вела програму бібліотекар Марія Перегінець, яка окрім того виставила при вході до залу матеріали краєзнавчої тематики, власні вишивані роботи, презентувала стенд з іменами людей, які стояли біля витоків культурно-просвітницької роботи й аж до наших днів, а також ознайомила гостей з  книгозбірнею.
Як і в Порогах, у Гуті на виставці особливо вразили речі, як кажуть, зі скрині: старовинні образи, оздоблені вишивкою горсики, простирадла, доріжки. Але найбільше - своєрідна духовна скарбничка, потьмяніла від часу невеличка ікона, всередині якої - тексти псалмів церковно-слов'янською мовою і невибагливі малюночки релігійної тематики.
Загалом же виставка народних умільців була дещо скромнішою, ніж у сусідів. І все ж ніхто не заперечить,  що в  Гуті перевелися люди, які вміють соїми своїми руками творити красу. У цьому нас переконали вишивки Марії Гавриш, Василини Веркалець, вишукана різьба по дереву Мирона Микуляка, в'язані гачком ажурні речі Ярослави Васильєвої, живопис Дмитра Вінтоняка. Ексклюзивні роботи з нанесенням петриківського розпису представила на огляд Валентина Мотурак, Марія Веркалець - короваї і макраме, а Ганна Кудлейчук - ткані вироби.
Концертна програма гутівчан теж подарувала приємні хвилини зустрічі з прекрасним, бо у їхніх піснях, слові йшлося про одвічні і найвищі цінності -рідну землю, отчий поріг, щиру молитву за щасливу та мирну долю дітей і онуків. Про це співали фольклорний колектив "Червона калина", жіночий вокальний ансамбль, рескою. У чарівний світ музики повела юна скрипачка Христина Рогів, а Марія Веркалець піднесено продекламувала авторський вірш "Любім Україну". Високої ноти програмі додав виступ народного аматорського вокального ансамблю "Бистриця" - учасника музичної передачі "Фольк music" на Першому національному каналі Українського телебачення.
Без перебільшення, народні майстри і аматори сценічного мистецтва заслуговують щирих слів вдячності за красу душі і серця, за те, що минулого не цураються і сповнені українським духом. В цьому є й певна частка зусиль директора і художнього керівника будинку культури Порогів Марії Саміляк та Станіслава Климківа, завідуючої Гутянським клубом Марії Панько, бібліотекарів Марії Перегінець та Євгенії Веркалець, котрі не дають згаснути вогнику культурно-мистецького життя у своїх селах. Найактивнішим учасникам мистецького проекту начальник відділу культури, національностей і релігій РДА Галина Канюк і заступник голови РДА Василь Поштарюк вручили подяки.
                                                                                                  Мирон ДМИТРИШИН,
                                                                 «Слово народу», 26 серпня 2016 року, С.3

 

Категорія: Події | Переглядів: 751 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/3