Головна » Події » ПРОЕКТ "ІСТОРИЧНА ПАМ'ЯТЬ""
15:42
ПРОЕКТ "ІСТОРИЧНА ПАМ'ЯТЬ""
фото ПРОЕКТ

         Теодор МАРТИНЕЦЬ
          1893 - 1939

Знаємо коли народився Теодор Мартинець, невідома дата смерті, бо неточні відомості.
Можливо, це 1939 рік, а може пізніше...
Зате відомо, що життя його гідне, свіже, наповнене служінням українській ідеї, боротьбі за незалежність України. А чин сотника УГА дає підстави віднести йога ім'я на скрижалі історії ЗУНР.
Адже це він у ніч на перше листопада 1918 року на чолі кількох сміливців. Січових стрільців, виніс на купол львівської ратуші синьо-жовтий прапор і вранці львів'яни побачили знамення - проголошення нової Української держави.
А далі були сутички і бої за нашу державу, в яких Теодор Мартинець в складі Української Галицької армії воює сміливо і героїчно.
Навіть цього достатньо, щоб залишитися назавжди в історії України, але і той слід, який залишив Теодор Мартинець в історії своєю післявоєнною діяльністю до початку Другої світової війни дає всі підстави не забути, пам'ятати, згадувати принагідно і без нагоди.
...Він живе і працює у Станіславі, є директором Земельного банку, розвиває спортивне життя Галичини. Досить сказати, що в цей час його ім'я заносять до переліку кількох сотень кращих станіславців і долучають до числа десяти тисяч славних європейців.
В Богородчанах є невелика пам'ятна дошка Теодору Мартинцеві на будинку суду.
Є невелика книжечка про його чин і життя, а отже, пам'ять про нього житиме і житиме.
                                                                                                      Василь Бабій

Категорія: Події | Переглядів: 732 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2